Τοπικά

«Ταξίδι» στην παλιά αγορά της Σούρπης

Τα παλιά κτίρια στη Σούρπη κρύβουν ιστορίες, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Μπορεί στο πέρασμα των χρόνων να άλλαξαν χρήση, αλλά ακόμη και σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία κάποτε έδιναν «ζωή» στην αγορά από το άλλοτε ξακουστό κεφαλοχώρι, φέρνουν πιο κοντά στο σήμερα την εποχή που η Σούρπη έσφυζε από κίνηση.
Με αφορμή μάλιστα και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, που τηρείται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «Νήες» σε συνεργασία με την Κίνηση Νέων Σούρπης, αποφάσισαν να διοργανώσουν από κοινού τον πρώτο ιστορικό περίπατο στην παλιά αγορά του χωριού. Η δράση είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο 20/4. Με ξεναγό τον καθηγητή Θεολογίας και ερευνητή της τοπικής Ιστορίας, Τριαντάφυλλο Σπανό, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε ιστορικά κτίρια της Σούρπης, όπου στο παρελθόν λειτουργούσαν τα μαγαζιά του χωριού και ασκούνταν παραδοσιακά επαγγέλματα που σήμερα έμειναν να τα θυμίζουν μονάχα ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
«Ο ιστορικός περίπατος ήταν μία ιδέα της συντοπίτισσας φαρμακοποιού Ευγενίας Μάρου, η οποία μάλιστα μετέχει και στη διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου», εξήγησε ο κ. Δημήτρης Ντούκας, ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στις «Νήες».

«Κάποτε στην πλατεία της Σούρπης, αλλά και στον κεντρικό δρόμο, υπήρχαν πολλά μαγαζιά. Τσαγκάρικα, σιδεράδικα που ήταν πιο μακριά από την πλατεία και σαμαρτζίδικα, ήταν ορισμένα μόνο από τα καταστήματα που λειτουργούσαν εδώ. Υπήρχαν επίσης πεταλωτές, οι λεγόμενοι αλμπάνηδες, αλλά και αρκετά αποικιακά», σημείωσε ο κ. Ντούκας, για να προσθέσει: «Χαρακτηριστικό ήταν το εμπορικό του Τσανάκα, που δέσποζε στο κέντρο της Σούρπης. Ένα άλλο μεγάλο αποικιακό ήταν των αδερφών Κωνσταντίνου. Οι συγκεκριμένοι είχαν στην ιδιοκτησία τους και δύο κινηματογράφους, που λειτούργησαν στο χωριό. Έναν χειμερινό κι έναν θερινό, που τους θυμάμαι μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Είχαν επίσης κι ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε τσιμεντόλιθους. Υπάρχουν ακόμη κάποια απομεινάρια από τις εγκαταστάσεις», είπε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλα κτίρια, τα οποία θα επισκεφτούν στον σαββατιάτικο περίπατο: «Θα περάσουμε και από την πρώην τεχνική σχολή του Γιώργου Δερβίση. Πρόκειται για δύο πέτρινα κτίρια, στο ένα γίνονταν τα μαθήματα και στο άλλο στεγάζονταν τα εργαστήρια. Ο Δερβίσης, αν και δεν ήταν από τη Σούρπη, τη δεκαετία του ’60 πρωτοπόρησε και είχε μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου. Όσοι αποφοίτησαν τότε από τη σχολή του ήταν τεχνίτες, που τροφοδότησαν για χρόνια τα εργοστάσια της περιοχής, όπως τη Χαλυβουργία. Θα περάσουμε επίσης και από το θρυλικό καφενείο του «Μαύρου Γάτου», που ήταν στην πλατεία. Ξεκίνησε το 1976 σαν καφενείο, πιο παλιά λειτούργησε ως εμπορικό, ενώ τα τελευταία χρόνια στεγάζεται εκεί ένα συμβολαιογραφείο».

Η πληθώρα των κτιρίων που θα συμπεριληφθούν στη δράση της 20ής Απριλίου, μαρτυρά το πλούσιο παρελθόν της Σούρπης: «Παλιά ήταν κεφαλοχώρι και ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 2.000 κατοίκους. Η αγορά εξυπηρετούσε φυσικά και τα γειτονικά χωριά, όπως την Αγία Τριάδα, τον Δρυμώνα και την Αμαλιάπολη. Η εμπορική δραστηριότητα άρχισε να φθίνει από το 1970 κι έπειτα. Όταν πύκνωσε η επικοινωνία του χωριού με τον Αλμυρό και τον Βόλο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Πολλά μαγαζιά έπειτα έκλεισαν και τα κτίρια έμεναν ανεκμετάλλευτα. Με τον σεισμό που έγινε το 1980, πολλά εξ αυτών υπέστησαν ζημιές. Μοιραία κατεδαφίστηκαν και ανεγέρθηκαν νέα στη θέση τους, αλλά και πάλι έχουν διασωθεί αρκετά».
Όσο για τον απώτερο σκοπό του περιπάτου, ο οποίος θα καταλήξει με τη ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Σούρπης; «Πρώτη φορά θα γίνει κάτι ανάλογο και πιστεύω ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τον κόσμο. Όμως, εκτός από τους νέους, μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουν και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Όσοι πρόλαβαν την παλιά αγορά στις δόξες της, θα μπορούν να μας μιλήσουν για τα βιώματά τους και να προσθέσουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε οι νεότεροι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το