Πολιτισμός

Ταξίδι-περιπλάνηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσα από το βιβλίο Μαρίας Γκασούκα-Αλ. Καπανιάρη

 

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο της Μαρίας Γκασούκα και του Αλέξανδρου Καπανιάρη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα με τίτλο «Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ες, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες – Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση».
Τη διοργάνωση παρουσίασης του βιβλίου είχαν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου ΑΜΚΕ», η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού» και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής»
Ο δρ Ψηφιακής Λαογραφίας και διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης τόνισε πως «η έκδοση αφορά τη φύση, τα δρώμενα της άνοιξης, την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη. Μια έκδοση επίκαιρη σήμερα, γιατί σχετίζεται και με το περιβάλλον και την προστασία της φύσης, αλλά και γενικά πώς ο άνθρωπος συμπορεύεται όλα αυτά τα χρόνια με τη φύση». Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι ένα ταξίδι στο σύμπαν, στους μύθους, στους πράσινους ανθρώπους ανά τον κόσμο, στα δρώμενα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή μας στη Μακρινίτσα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Από την πλευρά της η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα έκανε λόγο «για μια περιπλάνηση και μια περιπέτεια αναζήτησης των συμβολισμών ενός μοτίβου, το οποίο εντοπίζουμε στους παλαιοευρωπαίους, στην προϊστορική Ευρώπη, αλλά το συναντάμε και σε άλλους πολιτισμούς», προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Εκείνο που ψάξαμε και διερευνήσαμε είναι αν αυτό το σύμβολο έχει το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια σημασιοδότηση σε κάθε πολιτισμό ή σημαίνει κάτι άλλο. Αυτό μας επέτρεψε να κάνουμε πολλούς συσχετισμούς με άλλους θρύλους και μύθους».
Η ίδια κατέληξε λέγοντας πως «όλο αυτό το πλέγμα μύθων, θρύλων και εναγώνιας αναζήτησης της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, δεν μπορούσε να μην έχει έναν απόηχο ισχυρό και στα ελληνικά δρώμενα και στις ελληνικές γιορτές της άνοιξης και ιδιαίτερα, μιας και είμαστε στον Βόλο, με τους Μάηδες της Μακρινίτσας».
Να σημειωθεί πως για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Βαραλής, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η Μιμήνα Πατεράκη, διδακτόρισσα Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας Χορού, ΕΚΠΑ, διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Νίκος Βαραλής, με τον συντονισμό να έχει ο Νίκος Τσούκας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το