Τοπικά

«Ταξίδι» μαθητών στον πλανήτη Άρη – Ο εκπαιδευτικός Νικ. Μακρής μιλά στη “Θ” για το καινοτόμο πρόγραμμα

Μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Ελληνογαλλικού Δημοτικού σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» ετοιμάζονται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα «ταξίδι» στον πλανήτη Άρη, μέσα από τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Stories of tomorrow/Ιστορίες του αύριο» που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο σε πιλοτική βάση από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών «Αριστοτέλειο».

Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10-12 ετών καλούνται να δράσουν ως οι μελλοντικοί επιστήμονες, που θα φέρουν σε πέρας ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια της ανθρωπότητας: Την πραγματοποίηση του πρώτου επανδρωμένου διαστημικού ταξιδιού στον «Κόκκινο Πλανήτη» και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τον εποικισμό του Άρη.

Ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Μακρής, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθυντή στο «Αριστοτέλειο», μίλησε για το καινοτόμο πρόγραμμα που άρχισε να «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες: «Το πρόγραμμα «Stories of tomorrow» υλοποιείται χάρις στη σύμπραξη 14 εταίρων από την Ευρώπη κι ενός από την Ιαπωνία. Από τη «γηραιά ήπειρο» έχουν επιλεγεί πιλοτικά 15 σχολεία κι ένας φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης, που παρέχει γνώσεις εκτός σχολικού ωραρίου και προγράμματος. Το «Αριστοτέλειο» κλήθηκε να δημιουργήσει τις συνθήκες του προγράμματος για τον Βόλο κι επειδή υπήρχε ανάγκη κι ένα τρίτο σχολείο από τη χώρα μας, πέρα από την Ελληνογερμανική Αγωγή Παλλήνης και το 9ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, προτείναμε το Δημοτικό σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» του Βόλου, με το οποίο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια τώρα. Μέχρι στιγμής έχουν «στηθεί» δύο τάξεις μαθητών υπό την ευθύνη τριών δασκάλων, της Ελένη Ζήτρα, της Νίκης Πέτση και της Ροξάνθης Νίκου».

Στη συνέχεια ο κ. Μακρής ανέλυσε τη μεθοδολογία που ακολουθείται στο έργο του προγράμματος με την ονομασία «Mission to Mars», δηλαδή την «Αποστολή στον Άρη»: «Η μέθοδος που εφαρμόζεται, είναι γνωστή ανά τον κόσμο με τον όρο STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics). Για την ακρίβεια, STEM είναι το ακρωνύμιο των πεδίων που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί πλέον και οι Εφαρμοσμένες Τέχνες. Μέσα από τη συγκεκριμένη μεθοδολογία τα παιδιά οδηγούνται σε μια βαθιά και ουσιαστική μορφή κατανόησης και μάθησης.

Καλούνται να λειτουργήσουν ως μελλοντικοί επιστήμονες. Αρχικά να σχεδιάσουν και μετά να υλοποιήσουν μία αποστολή στον Άρη, δημιουργώντας όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία βιώσιμη κοινότητα 100 ατόμων. Στην ουσία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι δημιουργικά και παράλληλα μυούνται σε θέματα επιστήμης, μέσα από μία ιστορία με πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο: Την αποστολή στον Άρη, λαμβάνοντας οπωσδήποτε υπόψη τους επιστημονικές ανακαλύψεις και δεδομένα. Δεν μιλάμε για επιστημονική φαντασία, να φτιάξουν π.χ. ένα σπίτι με μπαλκόνι στον Άρη, αλλά να μετατρέψουν κάτι με συγκεκριμένο επιστημονικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα σχεδιάζοντας το διαστημικό σκάφος που θα ταξιδέψει εκεί. Έχουμε μια διασκεδαστική προσέγγιση επιστημονικών δεδομένων, ενώ στο τέλος με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, στην οποία οι μαθητές θα αναπτύξουν και θα δημοσιεύσουν τις ιστορίες τους για την εξερεύνηση του Άρη».

* Όσοι μαθητές Δημοτικών σχολείων του Βόλου (Ε’ και ΣΤ’ τάξεων) επιθυμούν να ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα, μπορούν μέχρι την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου να δηλώσουν συμμετοχή στο «Αριστοτέλειο» (τηλέφωνα επικοινωνίας: 24212-15510 και 6976-559659).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το