Πολιτισμός

«Ταξιδεύοντας την Τέχνη» στον Βόλο – 25 εικαστικοί με αναπηρία | 25 λογοτέχνες | 5 πόλεις

H ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινιάζει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου (ώρα 19:30) την περιοδεύουσα έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο. Η έκθεση αποτελεί καρπό του ομώνυμου διετούς προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υποστηρίζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;». Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα. Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία.

Χειρόγραφο της Σοφίας Ζαραμπούκα εμπνευσμένο από το έργο Μουσική Τραγούδι Ακρόπολη, της Χριστίνας Βασίλογλου

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στην Αθήνα και, μετά το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, θα «ταξιδέψει» διαδοχικά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος).

Σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς της, η έκθεση πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές δράσεις των ομάδων της ARTOGETHER και από βιωματικά εργαστήρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Συγκεκριμένα στον Βόλο, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00) η Μουσικοθεατρική Ομάδα της ARTOGETHER θα παρουσιάσει διασκευή του γνωστού έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον (Κουμουνδούρου και Ιάσωνος), ενώ την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου (ώρες 11:00-13:00) οργανώνεται το βιωματικό εργαστήρι «Προετοιμάζοντας μια παράσταση», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Η Μουσικοθεατρική Ομάδα αποτελείται από νέους ενήλικες με και χωρίς αναπηρία και έχει στο ενεργητικό της 17 θεατρικές παραγωγές διασκευασμένων κλασικών έργων, τις οποίες εμπλουτίζει με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Την έκθεση συνοδεύει το συλλεκτικό λεύκωμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», το οποίο εκδόθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στις σελίδες του αποτυπώνονται τα έργα, τα χειρόγραφα και οι σκέψεις των δημιουργών.

Φανή Βλαντωνοπούλου, Χωρίς τίτλο (ακρυλικά και ακουαρέλα σε ξύλο, 25×30 εκ.)
Φωτογράφος Γ. Κίτσιος

Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Σταυρούλα Σουλοπούλου
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Χρυσαφοπούλου
Σκηνοθέτης-δραματοθεραπεύτρια: Κατερίνα Ρόμπερτσον-Κουρούκλη
Συνθέτης-μουσικός: Νικήτας Μαυρογιάννης

Διάρκεια έκθεσης: 14 έως 21 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00
Είσοδος ελεύθερη
Η συμμετοχή στις παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν.

Για το εργαστήρι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 7710847 και στο email info@artoget.gr (έως 20 συμμετοχές, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Κεντρική φωτό: Μανώλης Αντωνάκης, Άτιτλο (λάδι σε καμβά, 50×70 εκ.) – Φωτογράφος Γ. Κίτσιος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Υποβολή δικαιολογητικών παροχής κρατικής αρωγής για την αντιμετώπιση ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις και κατόχους…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την παράταση στις οφειλές των πληγέντων επαγγελματιών

Στην τρίμηνη παράταση για τις τρέχουσες φορο-οφειλές και στην εξάμηνη για όσες βρίσκονται σε ρύθμιση…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ικανοποίηση στον Ολυμπιακό για την 9η συνεχόμενη νίκη

Ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού Βόλου για τη νέα νίκη στο πρωτάθλημα, ένατη σε…

1 Δεκεμβρίου 2023

Σκουπίδια

Κάδοι γεμάτοι σκουπίδια, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς αν περάσει από την Ερμού με…

1 Δεκεμβρίου 2023

Πανηγυρίζει ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας στην Ν. Ιωνία

  Με ιδιαίτερη θρησκευτική λαμπρότητα θα εορτάσει και φέτος ο ομώνυμος Ενοριακός Ιερός Ναός της…

1 Δεκεμβρίου 2023

Η Άνω Μονή Παναγίας Ξενιάς υποδέχεται την Παναγία Ελαιοβρύτισσα από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

  Η Άνω Ιερά Μονή Ξενιάς, μέσα στην λατρευτική περίοδο της προετοιμασίας για τη μητρόπολη…

1 Δεκεμβρίου 2023