Πολιτισμός

Ταξίδεψαν στις αλησμόνητες πατρίδες

Παρά τη ζέστη και τον καύσωνα το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας γέμισε από κόσμο, που τίμησε με την παρουσία του τους δέκα συλλόγους, με έδρα τον Δήμο Βόλου, των αλησμόνητων πατρίδων, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση «Ταξιδεύοντας στις Αλησμόνητες Πατρίδες με χορούς και τραγούδια», μια διοργάνωση της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν ήταν οι Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, Σύλλογος Καταγομένων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Νομού Μαγνησίας, Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου «Η Νέα Αγχίαλος», Ένωση Ποντίων Μαγνησίας, Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» και Μικρασιατικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».
Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων με πάνω από διακόσιους χορευτές υπό τον ξεχωριστό ήχο παραδοσιακών μουσικών οργάνων χόρεψαν χορούς αντιπροσωπευτικούς της περιοχής τους (Ανατολική Ρωμυλία, Ανατολική Θράκη, Πόντος, Καππαδοκία, Ιωνία).

Η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γραμματέας των «Ιώνων», ήταν στην παρουσίαση, ενώ είχε και την επιμέλεια των κειμένων της εκδήλωσης

Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Θανάσης Δραγάνης, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Γρηγόρης Γαλάτης, ενώ την παρουσίαση και επιμέλεια των κειμένων η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου.
Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» συμπράττει και συνεργάζεται με τους υπόλοιπους 9 Συλλόγους και όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, γραμματέας των «Ιώνων», «οι πρόεδροι, τα μέλη, οι δάσκαλοι, οι χορευτές, οι τεχνικοί κ.ά. παρουσιάζουν ένα θέαμα, με χορό, μουσική, λόγο και εικόνα από τις ζωντανές πατρογονικές εστίες και άλλοτε ακμαίες ελληνικές περιφέρειες της Β. Θράκης, Αν. Ρωμυλίας, Αν. Θράκης, Πόντου, Καππαδοκίας και από τα μικρασιατικά παράλια. Βαδίζουμε στα μονοπάτια της μουσικοχορευτικής παράδοσης, που οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως πολύτιμο κληροδότημα από την εγκατάλειψη, τη λήθη και τον αφανισμό».

Ο χάρτης από τον οποίο αφαιρούνταν τα κομμάτια από τις αλησμόνητες πατρίδες μέχρι που έμεινε η μορφή της σημερινής Ελλάδας

Από την πλευρά της η κ. Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», επισήμανε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρώτου ανταμώματος των συλλόγων από τις αλησμόνητες πατρίδες, που πρέπει να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να αναπτύσσονται κι άλλες δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανές οι μνήμες και να μεταλαμπαδευτούν στα παιδιά.
Ο κ. Στάθης Γαραντζιώτης, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου, τόνισε ότι η χθεσινή εκδήλωση αφορούσε σε ένα αφιέρωμα φωτογραφικό με μουσικές και χορούς και με την παρουσίαση των Συλλόγων των αλησμόνητων πατρίδων «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι από το αντάμωμα των προσφυγικών συλλόγων».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταγομένων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας Νομού Μαγνησίας κ. Ανδρέας Τριχιάς ανέφερε πως η εκδήλωση έγινε προς τιμή των χαμένων πατρίδων για να κρατούνται οι μνήμες, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα. «Ο σκοπός είναι μέσα από τα πολιτιστικά στοιχεία να κρατηθεί η μνήμη για τις χαμένες πατρίδες και να «μεταδοθούν» από τις παλιότερες γενιές στις νεότερες».

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Κυτούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, είπε ότι η εκδήλωση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται με επιτυχία, ενώ φέτος γίνεται για πρώτη φορά από τον Δήμο Βόλου. «Ο σκοπός δεν είναι να δείξουμε τα δρώμενα, αλλά να δει ο κόσμος τι είχαμε και τι χάσαμε. Οι πατρίδες που χάθηκαν να μην ξεχαστούν ποτέ».
Ο κ. Θωμάς Μαλαμίδης, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Νομού Μαγνησίας, επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που διοργανώθηκε κάτι παρόμοιο από τους ίδιους συλλόγους, ενώ φέτος με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τους προσφυγικούς συλλόγους, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην παρουσίαση του χάρτη, ο οποίος τοποθετήθηκε κάτω στη σκηνή του θεάτρου της Ν. Ιωνίας, που ήταν ιδέα των Θρακών και σιγά-σιγά αφαιρούνταν περιοχές από τις αλησμόνητες πατρίδες, ώστε οπτικά, αλλά και από την αφήγηση να καταλάβουν οι παρευρισκόμενοι πού βρίσκονταν και πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η Ελλάδα. «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διακόσιοι χορευτές υπό τον ξεχωριστό ήχο παραδοσιακών μουσικών οργάνων χόρεψαν χορούς αντιπροσωπευτικούς της περιοχής τους

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού-Αθλητικού Συλλόγου Νέας Αγχιάλου «Η Νέα Αγχίαλος» κ. Μαρία Ροπακιά αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της χθεσινής εκδήλωσης για τις πατρίδες που χάθηκαν, λέγοντας ότι «όλοι οι σύλλογοι με τα τραγούδια και τους χορούς μάς θύμισαν το πόσο σημαντικές είναι οι πατρίδες που χάθηκαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λησμονήθηκαν».
Από την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας ο πρόεδρος κ. Κώστας Περκουλίδης τόνισε ότι «στη μουσικοχορευτική εκδήλωση των προσφυγικών συλλόγων το νόημα είναι ότι δεν ξεχνούμε ποτέ τις πατρίδες των προγόνων μας, διότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία και τις πατρίδες τους δεν έχουν κανένα απολύτως μέλλον. Σίγουρα όλοι οι απόγονοι των γενοκτονημένων και ξεριζωμένων προγόνων δεν θα επιτρέψουμε να στερήσει κανείς το δικαίωμα στη μνήμη» για να καταλήξει: «Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η παράδοση και ο πολιτισμός είναι το μοναδικό στήριγμα για να κρατηθεί όρθιος ο λαός και μακριά από το ζοφερό κλίμα των ημερών».
Ο κ. Μάκης Χριστοφορίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας, ανέφερε ότι συνεισφέραμε στη μουσικοχορευτική εκδήλωση παρουσιάζοντας κάποιες ιδιαιτερότητες της περιοχής που ξεριζώθηκε και βρέθηκε στην Ελλάδα.

Λοΐζος Ασβεστάς

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το