Τοπικά

«Ταξίδεψαν» στην ιστορία του Πτελεού

Σε μια εκδήλωση που θύμιζε πανηγύρι, πάνω από πεντακόσια άτομα παραβρέθηκαν στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πτελεού, την Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ. Η εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση του βιβλίου «Πτελεός Μαγνησίας: Φωτογραφία και Συλλογική Μνήμη», που αποτελεί το αποτέλεσμα της τετραετούς προσπάθειας τριών γυναικών, της Γεωργίας Παππά – Φούντα, της Ράνιας Θεοδωρογιάννη – Χατζηπλή και της Λένας Καραφέρη – Κεχαγιά, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό – Μορφωτικό Όμιλο Πτελεού.
Τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού της βραδιάς ανέλαβε η Λένα Καραφέρη – Κεχαγιά, ενώ παρουσιαστές του βιβλίου κλήθηκαν να είναι ο Χρήστος Κεχαγιάς, ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, ο Γιώργος Παππάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο Κώστας Αντωνάκης, στρατιωτικός ιατρός, ο Γιώργος Παπαλεξόπουλος, παλιός αγρότης του Πτελεού και ο Βίκτωρ Κοντονάτσιος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας του προηγούμενου βιβλίου για τον Πτελεό.

Η βραδιά άνοιξε με τους χαιρετισμούς της προέδρου του Λαογραφικού – Μορφωτικού Ομίλου Πτελεού, Λένας Βαλωμένου – Παπαλεξοπούλου, του Τριαντάφυλλου Χατζηπλή, πρώην προέδρου της Κοινότητας Πτελεού, και του Πανταζή Παπαστεργίου, πρώην δημάρχου Πτελεού, οι οποίοι χαιρέτησαν την προσπάθεια και ευχαρίστησαν τους κατοίκους του Πτελεού για τη συνεργασία και την παρουσία τους στη βραδιά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα δυο προηγούμενα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Πτελεό, του Απόστολου Παπαδόπουλου και του Βίκτωρα Κοντονάτσιου.
Τις ομιλίες έκλεισαν οι δύο συγγραφείς του βιβλίου, Γεωργία Παππά – Φούντα και Ράνια Θεοδωρογιάννη – Χατζηπλή. Η πρώτη κάλεσε τους παραβρισκόμενους να διαβάσουν και όχι μόνο να ξεφυλλίσουν το βιβλίο, γιατί ό,τι γράφεται μέσα είναι αλήθεια, ενώ η δεύτερη κάλεσε τη νέα γενιά να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο αυτό και να αναλάβει δράση, γιατί ό,τι γίνεται με ψυχή δεν γνωρίζει εμπόδια.

Πάνω από 500 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση

Μετά τις ομιλίες των παρουσιαστών ακολούθησε η διάθεση των βιβλίων και αμέσως μετά ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο τον λόγο είχαν παλιοί κανταδόροι του Πτελεού σε συνεργασία με το αντρικό τμήμα της χορωδίας του Λαογραφικού – Μορφωτικού Ομίλου Πτελεού, οι οποίοι ταξίδεψαν τους παραβρισκόμενους σε παλιότερες εποχές με τη συνοδεία της κιθάρας τους.
Στον χώρο του προαύλιου είχε στηθεί και μια μικρή φωτογραφική έκθεση με φωτογραφίες από τα δεκαεφτά κεφάλαια του βιβλίου, που λειτούργησε ως «ανοιχτό βιβλίο» για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούσαν να περιηγηθούν στον χώρο και να έχουν μια μικρή επαφή με αυτό. Συνέχεια της φωτογραφικής έκθεσης αποτέλεσε και η έκθεση λαογραφικών ειδών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ζεύγους Γιάννη και Δέσποινας Θεοδωρογιάνη. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα ξεχασμένα, που όμως πήραν ξανά ζωή και σημασία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της βραδιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Ευάγγελος Καλαντζής, αντιδήμαρχος Αλμυρού, οι Kώστας Παπαδογιάννης και Θανάσης Νεοχωρίτης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας Πτελεού, ο πατήρ Σταύρος Μαλλιαρός, ιερέας της ενορίας Πτελεού, ο Γιάννης Βαλωμένος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων, ο πατήρ Σπαθής, ιερέας της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων, καθώς και ο Παναγιώτης Κοντομηνάς με την οικογένειά του, τυπογράφος και βασικός συνεργάτης των τριών γυναικών στην υλοποίηση του βιβλίου.
Οι συντελεστές του βιβλίου, Γεωργία Παππά – Φούντα, Ράνια Θεοδωρογιάννη – Χατζηπλή και Λένα Καραφέρη – Κεχαγιά, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου τους, καθώς και τους ομιλητές για την τιμή που τους έκαναν να μιλήσουν γι’ αυτό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν σε όλους όσοι έδωσαν φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και είναι στη διάθεση όλων όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθεια και να πάνε τον Πτελεό ένα βήμα πιο μπροστά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το