Τοπικά

Ταλαιπωρία καρκινοπαθών στο Βόλο: Αναβάλλονται θεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων 

Κατά 20% αυξήθηκαν μόλις σε έναν χρόνο οι εγγραφές συμπολιτών στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας, ενδεικτικό στοιχείο της επέκτασης της νόσου σε όλο και περισσότερο κόσμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, είναι η μετακίνησή τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για να κάνουν ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου.

Πάντως στη Μονάδα Χημειοθεραπείας πραγματοποιούνται κάθε μέρα 25-30 χημειοθεραπείες και εξυπηρετείται πολύς κόσμος. Ωστόσο υπάρχουν και αναβολές χημειοθεραπειών κάθε μέρα ίσως έξι με επτά, λόγω απουσίας φαρμάκων. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και πανελλαδικά σε άλλα Νοσοκομεία.
Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ματθαίος Δραμητινός επισήμανε πως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο οι εταιρείες καθυστερούν να παραδώσουν φάρμακα που έχουν παραγγελθεί, αφού για τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν κλειστές, ενώ μεσολάβησε και ο χιονιάς. Εμείς έχουμε χρήματα, κάναμε τις παραγγελίες και αυτές τις ημέρες παραλαμβάνουμε τα φάρμακα. Πάντως οι αναβολές είναι πολύ λίγες, ενώ διαθέτουμε μια πολύ καλή Μονάδα Χημειοθεραπείας με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.
Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρκ η ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον τοπικό Σύλλογο Καρκινοπαθών.
Όπως ανέφερε η γραμματέας του Συλλόγου κ. Έφη Χαρβάλα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών επιτελεί σημαντικό έργο στήριξης των μελών. Αυτή τη στιγμή τα μέλη τους ανέρχονται στα 230. Και αξίζει να τονιστεί πως μόλις πριν έναν χρόνο ήταν 190. Εγγράφηκαν δηλαδή 40 άτομα στον Σύλλογο που δείχνει και την αύξηση των περιστατικών. Βέβαια οι καρκινοπαθείς στη Μαγνησία είναι πολύ περισσότεροι.
Ερωτηθείσα για τα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν, επισήμανε πρώτον την απουσία ενός τμήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Αυτή τη στιγμή πολλοί καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Λάρισας για να κάνουν ακτινοβολίες. Μάλιστα, επειδή πολλές φορές και εκεί ο εξοπλισμός δεν λειτουργεί, υποχρεώνονται να μεταβούν είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική τους καταπόνηση, αλλά και την οικονομική εξάντληση. Άλλωστε πλέον οι γιατροί συστήνουν στους καρκινοπαθείς μαζί με τη χημειοθεραπεία να κάνουν και ακτινοβολία.
Το δεύτερο ζήτημα που επισήμανε η κ. Χαρβάλα, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό. Και ο λόγος είναι πως μετά την ανακαίνιση των χώρων έχουν αυξηθεί οι χώροι προσωρινής παραμονής των καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο και οι πέντε νοσηλεύτριες δεν φτάνουν, όταν όλοι οι χώροι είναι γεμάτοι με αρρώστους. Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ογκολόγοι γιατροί και οι ανάγκες καλύπτονται.
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει τη μεγάλη προσφορά του ευεργέτη κ. Χαράλαμπου Τσιμά για την κτιριακή ανακαίνιση της Μονάδας.
Σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων είπε ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα οι καρκινοπαθείς.
Σημειώνεται πως μέσα από τον νέο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου προτείνεται η δημιουργία τμήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το