Θ Plus

taexeiola.gr: Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις

Το taexeiola.gr είναι μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Κάθε μαθητής, γονιός ή εκπαιδευτικός μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση, στα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία και να περιηγηθεί στις ενότητες της ιστοσελίδας με βάση το γνωστικό αντικείμενο και τη βαθμίδα στην οποία δραστηριοποιείται. Πρόκειται για ένα ευέλικτο εργαλείο, εκσυγχρονισμένο, που συμπορεύεται με την καθημερινότητα των εκπαιδευομένων και τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η εναλλακτική προσέγγιση των μαθητών. Οι δημιουργοί και συνεργάτες του taexeiola.gr θέτουν ως προτεραιότητα την αναζήτηση διαφορετικών, πρωτότυπων πρακτικών εκμάθησης. Η ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της εμπλοκής των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία επιχειρείται μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, μέσω γραπτών, εικονιστικών, μονοτροπικών και πολυτροπικών κειμένων, που αποσκοπούν στη συστηματική ενασχόληση των μαθητών με τα σχολικά μαθήματα και στη σταδιακή βελτίωση της επίδοσής τους.

Αναλυτικότερα, η εκπαιδευτική πλατφόρμα taexeiola.gr παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε βοηθήματα και λυσάρια των μαθημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται, ώστε να κατανοούν βαθύτερα το περιεχόμενο των ενοτήτων που διδάσκονται και να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις καθημερινές σχολικές δοκιμασίες. Ακόμα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βίντεο, σχετικά με το αντικείμενο μελέτης τους, να απαντήσουν σε περαιτέρω ερωτήσεις που περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό υλικό και να προχωρήσουν σε αυτοαξιολόγηση, αποκτώντας επίγνωση των εκπαιδευτικών στόχων της εκάστοτε διδασκαλίας. Αυτή η διαδικασία είναι καθοριστική για την αυτονόμηση των μαθητών, οι οποίοι αναπτύσσουν παράλληλα αίσθημα υπευθυνότητας και αυτογνωσίας.

Για παράδειγμα, για τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, συνιστάται η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού της πλατφόρμας για τη μελέτη όλων των σχολικών μαθημάτων της θεωρητικής και της θετικής κατεύθυνσης (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Ομήρου Ιλιάδα, Νεοελληνική Γλώσσα, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Γεωγραφία, Θρησκευτικά, Πληροφορική, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά). Στην αντίστοιχη ενότητα του site είναι διαθέσιμα βοηθήματα και λυσάρια του βιβλίου του μαθητή και του τετραδίου εργασιών των παραπάνω μαθημάτων (όπως το λυσάρι Αρχαίων Β΄ Γυμνασίου για το αντίστοιχο σχολικό εγχειρίδιο, Ομήρου Ιλιάδας, το λυσάρι Μαθηματικών Β΄ Γυμνασίου, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών κα.), επίσης σχεδιαγράμματα, συμπληρωματικές ασκήσεις, κριτήρια αξιολόγησης και διαγωνίσματα με τις απαντήσεις τους.

Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να βοηθηθούν και να λύσουν τυχόν απορίες τους σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος ανατρέχοντας στα χρήσιμα εκπαιδευτικά άρθρα, όπου παρέχονται πληροφορίες γλωσσικού, ιστορικού, ψυχολογικού και κοινωνιοπολιτισμικού περιεχομένου. Ακόμα, έχουν στη διάθεσή τους άρθρα, βίντεο και επιμορφωτικό υλικό σχετικά με ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα και φαίνεται να απασχολούν παιδιά και εφήβους (Bullying & Βία), καθώς επίσης υπάρχει αντίστοιχο τμήμα με ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων για όλες τις ηλικίες.

Η ψηφιακή πλατφόρμα ανανεώνεται συνεχώς, εμπλουτίζεται και αναδιαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες των αναγνωστών. Ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενός στέρεου υπόβαθρου και την κατάκτηση της γνώσης είναι ανηφορικός και η παρουσία έμπιστων και πρόθυμων συνεργατών είναι καθοριστική. Για τον λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικοί της ιστοσελίδας προσκαλούν τους μαθητές (και όχι μόνο) να εισέλθουν στην κοινότητά του taexeiola.gr αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και εκφράζοντας τις απορίες τους, κάνοντας παρατηρήσεις και αξιολογώντας το περιεχόμενο των ενοτήτων. Η ενεργός συμμετοχή και τα ανατροφοδοτικά σχόλια από τη σχολική κοινότητα (είτε στα σχόλια του site είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter) συμβάλλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της πλατφόρμας και κατ΄ επέκταση στην εξέλιξη και στην πρόοδο των χρηστών της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το