Τοπικά

Ταχύτατη η μετάδοση των ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο – Κέρδη και συμφέροντα πίσω από αυτές

Τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα Fake news, δηλαδή οι κατασκευασμένες και ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέλυσε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Public η δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Σόνια Χαϊμαντά.
Όπως εξήγησε η κ. Χαϊμαντά οι ψεύτικες ειδήσεις δεν είναι μια νέα υπόθεση αλλά κρατάει χρόνια. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι ψεύτικες ειδήσεις μεταδίδονται πολύ γρήγορα και είναι 9.000 % πιο διεισδυτικές από τις αληθινές. Σημείωσε επίσης επειδή τα ψέματα γράφονται για να ωφεληθεί κάποιος, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βλέπουμε ποιος είναι αυτός που ωφελείται ότι υπάρχει μια ψεύτικη είδη που έχει κατασκευαστεί. Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ψεύτικες ειδήσεις ανέφερε δημιουργούνται σελίδες στο Facebook και στο Twitter με σκοπό να μεταδοθούν πολύ γρήγορα οι ψευδείς ειδήσεις και να αναπαράγονται συνεχώς. Αυτός που δημιουργεί την ψεύτικη είδηση έχει σκοπό να κερδίσει χρήματα από τις διαφημίσεις μέσω της Google ή μπορεί να εξυπηρετεί οικονομικά, πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σύμφωνα κ. Χαϊμαντά Fake news χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα από τα κόμματα για να επηρεαστεί η κοινή γνώμη. Ωστόσο η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι αναγνώστες από αυτές. Αναφερόμενη στο Facebook εξήγησε πως μέσω του παρατηρητηρίου ψευδών ειδήσεων, αν κάποιος γνωρίζει πως μια είδηση είναι ψεύτικη, μπορεί να τη στιγματίσει ως fake. Όταν η συγκεκριμένη είδηση χαρακτηριστεί ως ψεύτικη περισσότερες από 100 φορές τότε το Facebook την κατεβάζει, ενώ με περισσότερες από 1000 ή 2000 αναφορές κατεβαίνει το site που την ανάρτησε. Παράλληλα η κ. κ. Χαϊμαντά τόνισε πως η λύση για να προστατευτούμε είναι η παιδεία η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες να αντιλαμβάνονται πότε μια είδηση είναι αληθινή ή όχι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το