Οικονομία

Τα μέτρα για ρεύμα και επίδομα θέρμανσης: Διπλασιάζεται η έκπτωση, αυξάνονται οι δικαιούχοι

Πλέγμα μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών έναντι των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος και των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για μία οξεία πρόκληση, που επιβάλει την ανάγκη άμεσης δράσης από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έκανε λόγο ο κ. Σταϊκούρας. «Σε αυτή την πρωτόγνωρη σε ένταση ενεργειακή κρίση, δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας.

Η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος
Όπως ανακοινώθηκε η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, που είχε ήδη ανακοινωθεί, θα διπλασιαστεί στα 18 ευρώ ανά μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό φτάνοντας έως και τα 24 ευρώ. Το κόστος του μέτρου να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση της ενίσχυσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης
Διευρύνονται αισθητά τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης (περιλαμβάνει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ, καυσόξυλα), προκειμένου να το λάβουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το επίδομα θα ενισχυθεί κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα έως 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Η μέση αύξηση για μία τετραμελή οικογένεια είναι 59%. Το ελάχιστο επίδομα ανέρχεται στα 100 από 80 ευρώ. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται από τα 650 στα 750 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας για μία τετραμελή οικογένεια το επίδομα θα ανέλθει στα 186 ευρώ, ενώ για μία αντίστοιχη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη στα 299 ευρώ και στην Κοζάνη στα 469 ευρώ, ενώ στη Φλώρινα προσεγγίζει τα 500 ευρώ.

Ειδικά για τους χρήστες φυσικού αερίου θα διατεθεί από την ΔΕΠΑ Εμπορίας επιπλέον έκπτωση 15% στα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 6 φορές από την αρχή του χρόνου, αν και χθες παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και κινείται σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του πετρελαίου.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το