Άρθρα

Τα κινήματα του Βόλου δίνουν το στίγμα για το θετικό κοινωνικό πρότυπο

social-media-guidelines

Της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση γύρω από τα κινήματα πολιτών έχει πολύπλευρα αναπτυχθεί, όπως και τα ίδια. Στον Βόλο τα κινήματα είναι κυρίως διαδικτυακά, με χιλιάδες μέλη και χρήστες. Από αυτά, τα πλέον γνωστά, δυναμικά και με μεγαλύτερη κοινωνική διείσδυση και επιρροή είναι το νεοσύστατο volos street hackers και το pouzoymerefile.
Οι πρώτοι (volos street hackers) δίνουν μάχη για την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, με φωτογραφίες και στοχευμένα σχόλια εναντίον κάθε παρανομίας. Στη σελίδα τους θα βρει κανείς μαγαζιά που καταπατούν το δημόσιο χώρο και παράνομους οδηγούς που κάνουν δύσκολη τη ζωή όλων μας. Εκεί θα βρει κανείς το πλαίσιο υποστήριξης όλων των αποκλεισμένων από το δημόσιο χώρο κοινωνικών ομάδων . Δηλαδή, όλοι μας, θα δούμε μέσα από τις αναρτήσεις τον εαυτό μας, θα συναντήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Έχουν υποκαταστήσει την Τροχαία και τον Δήμο, που αρνούνται πεισματικά να επιβάλλουν τον Νόμο για λόγους που ο κάθε εχέφρων άνθρωπος αντιλαμβάνεται.
Οι δεύτεροι (pouzoymerefile) έχουν κατορθώσει αυτό που δεν κατόρθωσε κανείς μέχρι σήμερα.
Να βάλουν με εντυπωσιακό τρόπο τη Μαγνησία στον παγκόσμιο χάρτη του διαδικτύου και να προβάλλουν αποτελεσματικά τον τόπο. Μια τέτοιου είδους διαφήμιση, σε πολλές χιλιάδες χρήστες, θα χρειαζόταν να ξοδευτούν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τους θεσμικούς φορείς. Στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκε αρκετή μια απλή κινητοποίηση πολιτών, που γνωρίζουν, θέλουν και μπορούν.
Στον χώρο του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας δραστηριοποιούνται διαδικτυακά, οι σελίδες ο Βόλος και η Μαγνησία σήμερα , Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου και το Πήλιο στο πέρασμα του χρόνου . Στην πρώτη, βλέπει κανείς καθημερινά τον παλμό της πόλης και του νομού, την τοπική πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ πολίτες αναρτούν υπέροχες φωτογραφίες, μιας και κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να διοργανώσει μια έκθεση για τους ίδιους.
Την ίδια ώρα, οι σελίδες Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου και το Πήλιο στο πέρασμα του χρόνου παρουσιάζουν την ιστορία του Νομού με φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, ενώ μέρα με τη μέρα στο διαδίκτυο δημιουργείται ένα θετικό κλίμα και για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Εκτός από το διαδίκτυο, η τοπική κοινωνία έχει γενικότερα σχεδόν αυτονομηθεί στον τομέα του πολιτισμού και φορέας αναφοράς δεν είναι πλέον ο Δήμος.
Το Λύκειο Ελληνίδων, η Μαγνήτων Κιβωτός, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Ίδρυμα Πορφυρογένη, ο σύλλογος φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, το δίκτυο Περραιβία, η Βολιώτικη Χορωδία, οι προσφυγικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι του τόπου καταγωγής είναι οι πόλοι έλξης, με τον Δήμο να περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά πλέον στη διοργάνωση των τοπικών καλοκαιρινών πανηγυριών και στο παζάρι. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, με παραδείγματα όπως η κουζίνα αλληλεγγύης Βόλου, η ομάδα υποστήριξης προσφύγων, το κοινωνικό ιατρείο, το κοινωνικό φαρμακείο κ.λπ.
Έχει διαφανεί ότι τα σημερινά κινήματα πολιτών είναι όντως σε θέση να αντισταθούν σε ό,τι υποβαθμίζει, καταπιέζει και απαξιώνει την καθημερινότητά μας.
Διατυπώνουν έναν θετικό λόγο και διαμορφώνουν, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, μια εναλλακτική, δημιουργική σχέση με την πόλη. Πιστεύουμε πως οι νέοι κοινωνικοί δράστες θα προχωρήσουν και θα στεριώσουν. Ήδη έχουν θεμελιώσει τη σχέση τους με την κοινωνική δομή της πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το