Τοπικά

Σύσταση κοινής επιστημονικής επιτροπής για τη ρύπανση αποφασίστηκε στη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου 

Tη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων του Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας και Αλμυρού, Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, προκειμένου να συντονίσουν την δράση τους – σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – στο φλέγον θέμα της αέριας ρύπανσης (και εν γένει της προϊούσας περιβαλλοντικής υποβάθμισης) της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία στα μέλη τους και σε όλη την τοπική κοινωνία.

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Καπούλα Αθανασία πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στρατηγόπουλος Χρήστος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Ματσιόλης Κωνσταντίνος πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αλμυρού, Κλάρα Αικατερίνη πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Λάμπρος Κωνσταντίνος πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Σακκόπουλος Ιωάννης γενικός γραμματέας Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών αναφέρουν: «Σχετικά, αποφασίστηκε η σύσταση (μόνιμης) κοινής Επιστημονικής Επιτροπής που θα συνεδριάζει τακτικά, με σκοπό την αρτιότερη και πλέον συστηματική αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και τη διατύπωση τεκμηριωμένων συμπερασμάτων – προτάσεων επίλυσης, άμβλυνσης των τυχόν προβλημάτων που θα διαπιστωθούν, μέσω της λειτουργίας της, με αποδέκτες αυτών (συμπερασμάτων – προτάσεων) τις αρμόδιες διοικητικές Αρχές (σε επίπεδο τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης).

Η σχετική πρωτοβουλία της κοινής Επιστημονικής Επιτροπής θα έχει προεχόντως συμβουλευτικό χαρακτήρα, με στόχο την επιστημονική υποβοήθηση του έργου των αρμόδιων διοικητικών Αρχών, μη αποκλειομένης της δημοσιοποίησης των απόψεών της στο ευρύτερο κοινό, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι πράξεις ή παραλείψεις αρμοδίων διοικητικών Αρχών ή φορέων της ιδιωτικής οικονομίας συνιστούν άμεσες ή έμμεσες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί με κάθε πρόσφορο τρόπο τις σχετικές διαπιστώσεις της και εισηγείται στους φορείς που συγκροτούν την από κοινού λήψη κατάλληλων διοικητικών, αλλά και ένδικων μέτρων κατά των υπαιτίων.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συζήτησης των οικείων θεμάτων ενδιαφέροντος της Επιτροπής, επισημάνθηκε ιδιαίτερα:
– Η ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης από τις Αρχές (Περιφέρεια Θεσσαλία) πάνω στο σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε για τον εντοπισμό, με επιστημονικά τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη μέθοδο, των πηγών προέλευσης της ενοχλητικής οσμής, που έχει χαρακτηριστικά χημικής οσμής στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου,
– η ανάγκη λειτουργίας δικτύου σταθμών παρακολούθησης των τιμών ρύπων της αέριας μέτρησης, με δημοσιοποίηση των τιμών σε πραγματικό χρόνο και ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα άλλωστε και με τις προβλέψεις της ενωσιακής (Ε.Ε.) περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
– στην ανάγκη επικαιροποίησης στοιχείων και συνέχισης της Επιδημιολογικής Μελέτης των επιπτώσεων στην υγεία από τις υπερβάσεις στις τιμές των ρυπαντών».

Επίσης, όπως τονίζουν «αναφορικά με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας του Βόλου που αναφερόταν στην χθεσινοβραδινή κοινή σύσκεψη των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας, που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχουμε να τονίσουμε, τα εξής:
– Το ανυπόγραφο δημοσίευμα βρίθει ανακριβειών με αποτέλεσμα να δημιουργεί σύγχυση, τόσο στους πολίτες όσο και τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητά του.
– Επιστημονικές αναλύσεις και συζητήσεις σε μια συνάντηση που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, μεταφέρθηκαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο και νόημα στο δημοσίευμα, χωρίς να έχουν καμία σχέση σε πολλά από αυτά, με τα όσα πραγματικά ειπώθηκαν.
– Η Επιτροπή των επιστημονικών φορέων που θα συνέρχεται σε τακτές συνεδρίες είναι η μόνη αρμόδια να δημοσιοποιεί τα ακριβή συμπεράσματα της, ενημερώνοντας τους πολίτες χωρίς να δημιουργούνται σε αυτούς ενδοιασμοί και ερωτηματικά».

Απάντηση συντάκτη
Διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση των συμμετεχόντων στην προχθεσινή σύσκεψη, θα αναρωτηθεί κανείς εάν όλο το ρεπορτάζ που φιλοξένησε η «Θ» προκύπτει από το κληρονομικό χάρισμα της υπογράφουσας ή από ενοράσεις παρακολούθησης της γυάλινης σφαίρας. Η αλήθεια είναι πως μετά την «κάλυψη» του ρεπορτάζ, σχεδόν μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης μου ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία, να μην δημοσιεύσω τίποτα από όσα κατέγραψα γιατί «θα τους εκθέσω όλους και τον ίδιο», μιας και η σύσκεψη ήταν «κλειστή».
Του εξήγησα πως αυτό που ζητά, αφενός είναι αδύνατον, αφετέρου από όσα ειπώθηκαν εντός της συνάντησης δεν είναι απόρρητα αρχεία των φακέλων του Foreign Office.
Ο ίδιος μου εξήγησε ότι θα εξέδιδε ανακοίνωση για τη σύσκεψη, αλλά δεν θα περιλάμβανε λεπτομέρειες των τοποθετήσεων.
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια εξέλιξης της σύσκεψης και εφόσον δεν είχε ακόμη τοποθετηθεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και ο εκπρόσωπος των Φυσικοθεραπευτών, μου ζήτησε να αποχωρήσω, και να μην καταγράψω τη συνέχεια των τοποθετήσεων, με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε και στην τηλεφωνική μας, μετέπειτα συνομιλία.
Αποχώρησα, όμως μου ζήτησε και καταγράφηκε στη «Θ» το κλίμα της συνάντησης και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων όπως μέχρι εκείνη την ώρα είχαν εκφρασθεί.
Το «επίμαχο» λοιπόν ζήτημα της ανακοίνωσης είναι η ενόχληση για τη δημοσίευση των προσωπικών τοποθετήσεων οι οποίες δεν εμπεριείχαν ούτε στοιχεία συνωμοσίας, ούτε τη δρομολόγηση της «επανάστασης»…
Χθες όπως έγινε γνωστό, προέκυψαν εσωτερικά προβλήματα σε Συλλόγους και παρατάξεις, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων των εκπροσώπων τους στη σύσκεψη, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που σαφώς… λόγω της έλλειψης του κληρονομικού χαρίσματος δεν μπορούσα να προβλέψω κατά τη διάρκεια καταγραφής του ρεπορτάζ.
Βεβαίως οι δεσμεύσεις που έχει ο καθένας ή οι σκοπιμότητες, δεν αφορούν στην κοινή γνώμη. Και όποιος δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος των θέσεών του είναι προτιμότερο να σιωπά.
ΥΓ. Στο «περιεκτικό» δελτίο Τύπου που κοινοποίησαν οι φορείς, δεν υπάρχει καμία διαφορά από όσα κατέγραψε η «Θ» για τις θέσεις τους.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το