Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών για τη ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο

Σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στηριζόμενη στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Βουλή με αφορμή συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.
«Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις κανένας δεν μπορεί να κρύβεται. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσωπικά ο Θεσσαλός υπουργός κος Σκρέκας και ο Περιφερειάρχης κος Αγοραστός οφείλουν να μας ενημερώσουν άμεσα πότε θα παρουσιαστεί στην κοινωνία του Βόλου όλα όσα της ανήκουν, δηλαδή όλη η αλήθεια για τους ελέγχους και τα αίτια της δυσοσμίας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Επίσης, επισημαίνει ότι αυτό αφορά και τις εκθέσεις της ΑΓΕΤ με βάση τις υποχρεώσεις που δημιουργεί η Εθελοντική Συμφωνία του 2019 που, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υλοποιούνται, όπως και τα αποτελέσματα των δύο προγραμμάτων της Περιφέρειας για την δυσοσμία που καθυστερούν, αλλά και τις βεβαιώσεις παράβασης, τα πρόστιμα και τα πλήρη αποτελέσματα των ελέγχων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

1. Ο Υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι η ΑΓΕΤ Ηρακλής τηρεί τους όρους της Εθελοντικής Συμφωνίας του 2019, υποβάλλοντας, ως οφείλει με βάση την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, τις ετήσιες εκθέσεις της προς στο ΥΠΕΝ. Εντούτοις, η δημοσιοποίηση στοιχείων εκ μέρους της ΑΓΕΤ Ηρακλής προς την κοινωνία του Βόλου είναι ελλιπής, όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς η Έκθεση Αειφορίας της εταιρείας αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, ενώ η έκθεση για το εργοστάσιο του Βόλου έχει δημοσιοποιηθεί μόνο στα αγγλικά.
Ο Υπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί και να μην δεσμευτεί για το πώς οι εκθέσεις αυτές θα συζητηθούν με την κοινωνία και τους φορείς του Βόλου αφού παρουσιαστούν σε εύληπτη και κατανοητή μορφή. Αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση και της εταιρίας και του Υπουργείου, που παραμένει επείγουσα.
2. Όσον αφορά στα δύο προγράμματα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι υλοποιούνται για τη διερεύνηση του προβλήματος της δυσοσμίας, δεν δόθηκε ουσιαστικά καμία νεότερη πληροφορία, σε σχέση με ό,τι έχει αναφερθεί σε προηγούμενες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα:
a. Για το 12-μηνο πρόγραμμα διερεύνησης της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο Βόλο, που εκπονείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με στόχο να ταυτοποιηθούν οι χημικές ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία και να εντοπιστεί η πηγή τους, δηλώθηκε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα «εν εξελίξει». Έχουν συλλεχθεί 50 δείγματα από τρία σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και έχουν γίνει δύο δειγματοληψίες σε βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με απάντηση της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, με ημερομηνία 5-10-2020, αναμένονταν τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ούτε δόθηκαν μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

b. Στο ίδιο έγγραφο μνημονεύεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών εκτίμησης των επιπτώσεων των εκπομπών αυτών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας, έχει προκύψει ανάδοχος και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, η οποία όπως γνωρίζουμε από ανακοινώσεις του κ. Αγοραστού υπογράφηκε την ίδια ημέρα (5-10-2020). Πρόκειται για έργο που έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Είναι προφανής η μεγάλη καθυστέρηση και στα δύο προγράμματα, παρά τις εξαγγελίες και ανακοινώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτό που επείγει όμως είναι να υπάρξει δέσμευση για τη δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των δύο έργων.

3. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα περιβαλλοντικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί από το 2016 έως σήμερα και που δόθηκαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Υπουργό ΠΕΝ, σημειώνουμε τα εξής:
• Δεν δόθηκαν στοιχεία για ελέγχους του 2016 και για κάποιους του 2017 παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ανακοινώσεις από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις 28/09/2018. Αυτό μας δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες για τη σκοπιμότητα αυτής της παράλειψης.
• Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα πρακτικά των ελέγχων της 27ης Σεπτεμβρίου 2018 και της 12ης Οκτωβρίου 2018 των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφενός και των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Β. Ελλάδος του ΥΠΕΝ (μικτό κλιμάκιο) αντίστοιχα, τα οποία αφορούν ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα «Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ» αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία του συστήματος απαγωγής και επεξεργασίας των αέριων αποβλήτων της εγκατάστασης, έντονη δυσοσμία και διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων που προσομοιάζουν με την οσμή που παρατηρείται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου τις μεταμεσονύκτιες και πρωινές ώρες.
• Από την απάντηση που δόθηκε σε σχέση με ελέγχους που διετέλεσε το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Β. Ελλάδος του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι συντάσσεται έκθεση ελέγχου για την ίδια βιομηχανία για το 2019 και τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (αναμένονται τελικά πορίσματα, Εκθέσεις Ελέγχου, ή/και Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης). Ομοίως και σε σχέση με το 2020, όπου εντούτοις στο αντίστοιχο έγγραφο αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια δειγματοληψίας την 25η Σεπτεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος ταυτοποίησης της χημικής σύστασης και της πηγής δυσοσμίας που εκπονείται από το ΑΠΘ, διενεργήθηκε και αυτοψία στη Χαλυβουργία, απ’ όπου προέκυψαν πάλι ζητήματα ανεπάρκειας των συστημάτων αντιρρύπανσης όσον αφορά τις αέριες εκπομπές, τα οποία χρήζουν περεταίρω τεκμηρίωσης από την ελεγχόμενη εταιρεία.

Κατανοούμε ότι η διαδικασία του περιβαλλοντικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα έως ότου καταλήξει σε απτά συμπεράσματα, ιδιαίτερα με το σημερινό καθεστώς υποστελέχωσης των επιθεωρητών περιβάλλοντος και των περιφερειακών σχετικών υπηρεσιών.
Με δεδομένη όμως την οξύτητα των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την κοινωνία του Βόλου εδώ και αρκετά χρόνια, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και τη μεγάλη ανησυχία των πολιτών θεωρούμε απαράδεκτο να αποκρύπτονται στοιχεία και να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στα προγράμματα της Περιφέρειας, που αναδεικνύουν και ερωτήματα για την πολιτική βούληση παρακολούθησης και επιτάχυνσης όλων των σχετικών δράσεων. Έχουμε επίσης πολλαπλώς τονίσει την αδύναμη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δυσοσμίας και ρύπανσης του Βόλου μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό όμως που γεννά ιδιαίτερη ανησυχία και την αντίδρασή μας είναι η αποκάλυψη ότι εδώ και δυόμιση χρόνια οι υπηρεσίες ελέγχου και οι προϊστάμενοι τους γνωρίζουν ότι υπάρχουν ανεπεξέργαστες εκπομπές μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων και μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από βιομηχανία της περιοχής μας, με δυσοσμία που οι ελεγκτές δηλώνουν ότι είναι όμοια με τη δυσοσμία του Βόλου, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο διακοπής αυτής της παράβασης, ούτε έχουν βεβαιωθεί οι πράξεις παράβασης και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Και μάλιστα όταν εξελίσσεται μία τόσο έντονη δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Ούτε μια ενημέρωση προς την κοινωνία για το θέμα αυτό δεν υπήρχε και αναρωτιόμαστε ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η Περιφερειακή Αρχή.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσωπικά ο Θεσσαλός Υπουργός κος Σκρέκας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός οφείλουν να μας ενημερώσουν άμεσα πότε θα παρουσιαστεί στην κοινωνία του Βόλου όλη η αλήθεια για τους ελέγχους και την αιτία της δυσοσμίας! Και αυτό αφορά και τις εκθέσεις της ΑΓΕΤ με βάση τις υποχρεώσεις που δημιουργεί η Εθελοντική συμφωνία του 2019 που δεν υλοποιούνται, όπως και τα αποτελέσματα των δύο προγραμμάτων της Περιφέρειας για τη δυσοσμία που καθυστερούν αλλά και τις βεβαιώσεις παράβασης, τα πρόστιμα και τα πλήρη αποτελέσματα των ελέγχων .
Και ο Περιφερειάρχης οφείλει ιδιαίτερα να ενημερώσει την κοινωνία και τους φορείς του Βόλου για το τι έχει κάνει και ποια είναι τα αποτελέσματα των ενεργειών του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εφόσον είναι ενήμερος και αυτός και οι συνεργάτες τουλάχιστον από το τέλος του 2018 για μία τουλάχιστον σημαντική αιτία της δυσοσμίας, και εφόσον ο ίδιος είναι επίσης αρμόδιος και για την άδεια λειτουργίας των δραστηριοτήτων και για τη άρση της.
Παράλληλα όμως και ο Υπουργός και ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να δεσμευτούν για τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβουν για να λύσουν το πρόβλημα, που είναι και η βασική τους ευθύνη από το θεσμικό τους ρόλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το