Τοπικά

Συντονιστής εταίρος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε πρόγραμμα Εράσμους για τις δεξιότητες

Στις 11-12 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι 13 οργανισμών από πέντε χώρες συναντήθηκαν στην Αθήνα για την εναρκτήρια συνάντηση ενός νέου Ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος με τίτλο DevOps Competences for Smart Cities («DevOps Ανάπτυξη Ικανοτήτων για Έξυπνες Πόλεις»).
Πρόκειται για ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, συνολικού προϋπολογισμού 980.000€, συντονιστής εταίρος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο καθηγητής δρ. Παναγιώτης Φιτσιλής (pfitsilis@gmail.com). Το έργο ανήκει στις Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων (Sector Skills Alliances), όπου πανεπιστήμια, πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, εταιρείες και εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης δημιουργούν ένα δίκτυο, συνεργάζονται για να καθορίσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε έναν αναδυόμενο και πολύ δυναμικό τομέα, εν προκειμένω, αυτό των Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities). Πόλεων δηλαδή, που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία για να συνδέσουν, να προστατεύσουν και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει την έλλειψη ψηφιακών και μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων στελεχών των Δήμων στον τομέα της ανάπτυξης Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities) και απευθύνεται σε όσους εργάζονται στην κατάρτιση στρατηγικών καθώς και στην εφαρμογή και ανάπτυξη εργαλείων και εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Βασικό χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι έχει ως σκοπό τη διδασκαλία εφαρμογής της προσέγγισης DevOps στο έργο τους.

Στόχοι του έργου: – Θα χαρτογραφήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση της στρατηγικής των έξυπνων πόλεων (στελέχη ΟΤΑ, διαχειριστές έργων ΤΠΕ, μηχανικοί λογισμικού, προγραμματιστές, web-σχεδιαστές, διαχειριστές πληροφοριακών συστημάτων, κ.α.) βάσει της προσέγγισης DevOps. – Θα περιγράψει αυτό το νέο προφίλ εργασίας για τους επαγγελματίες στο πεδίο της εφαρμογής της προσέγγισης αυτής στις έξυπνες πόλεις βάσει του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακών Προσόντων eCF (European e-Competence Framework). – Θα σχεδιάσει προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα συνδυάζουν ψηφιακές και μεταβιβάσιμες δεξιότητες και θα συμπεριλαμβάνουν ανάπτυξη MOOC (Massive open online course, μαζικό ανοικτό διαδικτυακό μάθημα), ανοικτού εκπαιδευτικού υλικού (OER) σε συνδυασμό με τεχνικές ηλεκτρονικής μάθησης, προσωπικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας. Τα προγράμματα εκπαίδευσης θα αναπτυχθούν με βάση το Ευρωπαϊκό σύστημα ποιότητας για επαγγελματική κατάρτιση (EQAVET).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φωτογραφικό ταξίδι στη Μαδαγασκάρη

  Με την καλή χρονιά, ο φωτογραφικός χειμώνας είναι ξανά εδώ, στον Βόλο και στη…

11 Φεβρουαρίου 2024

Της ψυχής το πάτσγουωρκ

  Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΟΥ Ρούχο «μπαλωμένο» στην ψυχή ωσάν φορείς… ως πάτσγουωρκ κυκλοφορείς ψάχνεις για…

11 Φεβρουαρίου 2024

Αεροπλάνο πέφτει σε συνεχείς αναταράξεις – Επιβάτες ουρλιάζουν, αντικείμενα πέφτουν – Βίντεο

Στιγμές έντασης έζησαν μέσα στην εβδομάδα οι επιβάτες πτήσης στη Χιλή λόγω έντονων αναταράξων. Σε…

11 Φεβρουαρίου 2024

Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη: Σήμερα ως ανθρωπότητα διάγουμε μια  περίοδο ακατάσχετου ναρκισσισμού…

Η Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη είναι κλινική ψυχολόγος (MSc) Πανεπιστημίου Ουψάλα (Σουηδία), μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.…

11 Φεβρουαρίου 2024

Άντεξε 85 λεπτά η Νίκη των δέκα παικτών χάνοντας 1-0 από τον Ηρακλή

Το μοναδικό λάθος που έκανε αμυντικά η Νίκη πλήρωσε στη Χαλάστρα. Παρότι έπαιζε με δέκα…

11 Φεβρουαρίου 2024

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον «Θεωρίες συνωμοσίας, Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική, Μια εισαγωγή» και «Γεωλογία, Η επιστήμη της γης»

  Του Μηνά Χαραλαμπίδη, βιολόγου   Θεωρίες συνωμοσίας, Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική, Μια εισαγωγή, Δημήτρης…

11 Φεβρουαρίου 2024