Αθλητισμός

Άντεξε 85 λεπτά η Νίκη των δέκα παικτών χάνοντας 1-0 από τον Ηρακλή

Το μοναδικό λάθος που έκανε αμυντικά η Νίκη πλήρωσε στη Χαλάστρα. Παρότι έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πολίτη στο 31’, η βολιώτικη ομάδα έδειξε να κρατάει τον βαθμό της ισοπαλίας. Τελικά με τη συνδρομή του δυνατού αέρα, ο Γιαννίτσης απέκρουσε λανθασμένα και ο Κουντουριώτης σκόραρε από κοντά στο 85’ διαμορφώνοντας το τελικό 1-0 υπέρ του Ηρακλή. Πάντως το φάουλ από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ καταλογίστηκε ανάποδα από τον κ. Γιουματζίδη, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των “κυανολεύκων” του Βόλου και τελικά κόστισε ακριβά.

Ο ισχυρός άνεμος ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της αναμέτρησης στη Χαλάστρα. Ο Ηρακλής στάθηκε τυχερός στην αρχή, καθώς κέρδισε στο στρίψιμο του νομίσματος. Έτσι ο ο Βιτλής επέλεξε εστία, προκειμένου να έχει η ομάδα του τον αέρα υπέρ της στο α’ ημίχρονο δυσκολεύοντας το έργο των φιλοξενουμένων.

Ένα αξιοσημείωτο, επίσης, ήταν ότι οι δύο «μονομάχοι» δεν είχαν στον πάγκο τους πρώτους προπονητές τους, αφού τόσο ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, όσο και ο Περικλής Αμανατίδης ήταν τιμωρημένοι. Έτσι τη Νίκη κοουτσάρισε ο Στέλιος Βενετίδης και τον Ηρακλή ο Γιάννης Τσακμακίδης.

Η Νίκη αγωνίστηκε με το κλασικό 4-3-3 χωρίς τον Αναστασίου, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις και έμεινε εκτός. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Γκαραβέλης έχοντας μπροστά του από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Τοπαλίδη, Στίκα, Ανδρέου και Ναά. Ανασταλτικός χαφ ήταν ο Κυριακίδης με εσωτερικούς μέσους τους Γαβριηλίδη και Λίταινα, ενώ την επιθετική τριπλέτα απάρτιζαν οι Πολίτης (δεξιά), Κρητικός (αριστερά) και Τζιώρας (κορυφή).

Από την άλλη πλευρά ο Ηρακλής είχε τρεις από τους νεοαποκτηθέντες του Ιανουρίου στο βασικό σχήμα και οι υπόλοιποι επτά κάθισαν στον πάγκο. Το σύστημα ήταν επίσης 4-3-3 ως εξής: Την εστία υπερασπίστηκε ο Παλαβράκης, ενώ στα μετόπισθεν τοποθετήθηκαν οι Κωστόπουλος (δεξιά), Βιτλής (αριστερά), Γκμπενιόν και Χρουσιέλ (σέντερ μπακ). «Εξάρι» έπαιξε ο Εμπό με «οκτάρια» τους Πατράλη και Τόρες, ενώ στη γραμμή κρούσης βρέθηκαν οι Ισνάλντο (δεξιά), Πετρίδης (αριστερά)

Παρά τον κόντρα άνεμο το βολιώτικο συγκρότημα ήταν εκείνο που δημιούργησε την πρώτη καλή φάση του ματς. Ο Πολίτης έκανε επέλαση και σέντρα προς τον Κρητικό. Εκείνος προσποιήθηκε ότι θα σουτάρει με το δεξί και τελικά το επιχείρησε με το αριστερό αλλά βρήκε σε ετοιμότητα τον Παλαβράκη.

Στο 8’ ο Τόρες εκτέλεσε κόρνερ, ο Στίκας λόγω του αέρα δεν μπόρεσε να διώξει με το κεφάλι, γεγονός που μάλλον αιφνιδίασε τον Εμπό, με συνέπεια να μη βρει την μπάλα με το δεξί του πόδι και εκείνη να κυλήσει εκτός αγωνιστικού χώρου.

Από κόρνερ ξεκίνησε και η επόμενη καλή στιγμή της Νίκης. Εκτελεστής ο Κυριακίδης, ο Κρητικός κέρδισε την πρώτη κεφαλιά και ο Στίκας τη δεύτερη, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 13’ ο Σπυρίδης σούταρε με δύναμη, η μπάλα κόντραρε και πέρασε πάνω από την εστία και στο 22’ σε γύρισμα του Ναά έδιωξε ο Πατράλης πριν επωφεληθούν Κρητικός και Τζιώρας.

Τεράστια ευκαιρία για τον Ηρακλή στο 26’. Ο Κούστα από το ημικύκλιο σούταρε με δύναμη, αλλά ο Γκαραβέλης εκτινάχθηκε στο αριστερό «παραθυράκι» και απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Το εκτέλεσε ο Ισνάλντο, στην πορεία της μπάλας πετάχθηκε ο Κούστα και έκανε προβολή, η οποία πέρασε πάνω από τα γκολπόστ.

Στο επόμενο λεπτό οι «κυανόλευκοι» του Βόλου ξεδιπλώθηκαν ωραία στην κόντρα, με τον Κρητικό να γίνεται αποδέκτης. Ωστόσο στο σουτ που έκανε η μπάλα πήρε περίεργα φάλτσα από τον αέρα και έφυγε μακριά από την εστία.

Στο 31’ οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες σε μια ανύποπτη στιγμή. Πολίτης και Βιτλής διεκδίκησαν την μπάλα, με τον ποδοσφαιριστή της Νίκης να πέφτει με δύναμη στη φάση. Ο κ. Γιουματζίδης καταλόγισε φάουλ και φάνηκε να θέλει να βγάλει κίτρινη. Όμως ο α’ βοηθός κ. Κουβαλάκης μετέφερε στον διαιτητή ότι ο Πολίτης χτύπησε με τις τάπες τον αριστερό μπακ των γηπεδούχων, με συνέπεια ο ρέφερι από την Πέλλα να τον αποβάλει.

Πλέον το έργο της Νίκης έγινε πάρα πολύ δύσκολο. Μέχρι σ’ εκείνο το σημείο είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά στη συνέχεια ήταν υποχρεωμένη να αλλάξει τακτική και να προσέξει περισσότερο την άμυνά της. Μάλιστα ο Στέλιος Βενετίδης έδωσε εντολή στον Λίταινα να περάσει στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, με το σύστημα να μετατρέπεται σε 4-4-1.

Στο 34’ ο Ισνάλντο δεν βρήκε στόχο με το δεξί του πόδι, ενώ τρία λεπτά μετά ο Ναά ανέκοψε σωτήρια τον Αργεντινό που ήθελε να βγει μόνος με τον τερματοφύλακα. Επίσης στο 45’ ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Τόρες δεν ανησύχησε τον Γκαραβέλη

Με τον Παναγιωτίδη στη θέση του Κρητικού άρχισε το β’ ημίχρονο η Νίκη. Όπως αναμενόταν η μορφή του αγώνα παρέμεινε η ίδια, δηλαδή με τον Ηρακλή να θέλει να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό του πλεονέκτημα και τη βολιώτικη ομάδα να προσπαθεί να τον κρατήσει μακριά. Το παρήγορο για εκείνη ήταν ότι σ’ αυτό το διάστημα είχε ευνοϊκό τον ισχυρό άνεμο.

Στο 51’ βολέ του Εμπό κόντραρε σε αμυνόμενο και κατέληξε στα χέρια του Γκαραβέλη, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ισνάλντο έστρωσε στον Κούστα. Ο 26χρονος επιθετικός, όμως, στραβοκλώτσησε και αστόχησε απελπιστικά.

Ο ίδιος παίκτης πρωταγωνίστησε και στη φάση του 62ου λεπτού. Έξω από την περιοχή γύρισε το σώμα του και σούταρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 63’ μπήκε στο ματς ο Μιράντα αντί του Λίταινα. Σκοπός του άσου της Ισημερινής Γουινέας ήταν να κρατά την μπάλα, προκειμένου να δίνει ανάσες στους συμπαίκτες του και αν ήταν εφικτό να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καλή αντεπίθεση.

Ο 25χρονος εξτρέμ παραλίγο να δικαιώσει την τεχνική ηγεσία στο 65’. Κέρδισε φάουλ λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή και το εκτέλεσε ο ίδιος με δύναμη βλέποντας τον Παλαβράκη αρκετά έξω από την εστία του. Πάντως η φιλόδοξη προσπάθειά δεν είχε αποτέλεσμα.

Νέα εκτέλεση φάουλ από τον Μιράντα στο 67’, από την οποία προκλήθηκε σύγχυση στα καρέ του Ηρακλή. Τελικά ο Κούστα απομάκρυνε τον κίνδυνο που πήγαινε να διαγραφεί για την ομάδα του.

Στο 68’ ο Ισνάλντο εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Παυλίδη που σούταρε πάνω σε αμυνόμενο. Στο επόμενο λεπτό ο Αργεντινός σέντραρε για τον Κούστα, ο οποίος βρήκε την μπάλα πιο πολύ με τον ώμο διευκολύνοντας έτσι το έργο του Γκαραβέλη.

Στο 72’ ο κ. Τσακμακίδης έβαλε τον Γερμούς στο πλευρό του Κούστα. Η πρόθεση για να γίνει πιο επιθετικός ο «Γηραιός» ήταν εμφανής, όπως άμεση ήταν και η αντίδραση του Στέλιου Βενετίδη που αντικατέστησε τον Τζιώρα με τον Γιαννίτση. Πλέον οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με τρεις στόπερ και τον Μιράντα ως μοναδικό προωθημένο. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως επιπλέον σκοπό να θωρακίσει αμυντικά και την αριστερή πτέρυγα, αφού ο Ηρακλής έπαιζε συνέχεια από τη συγκεκριμένη πλευρά.

Τελικά η Νίκη άντεξε μέχρι το 85’ σε μια φάση που πρωταγωνίστησαν δύο αλλαγές, μία για κάθε ομάδα. Ο κ. Γιουματζίδης καταλόγισε ανάποδα ένα φάουλ που ήταν υπέρ του Γαβριηλίδη. Το εκτέλεσε ο Βιτλής, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά από τον αέρα, γεγονός που μπέρδεψε τους φιλοξενούμενους. Έτσι ο Γιαννίτσης, που είχε μπει πριν λίγα λεπτά στον αγώνα, στην προσπάθειά του να αποκρούσει άθελά του έστειλε την μπάλα στον Κουντουριώτη, ο οποίος από κοντά «εκτέλεσε» τον Γκαραβέλη για το 1-0. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη επαφή της μπάλας για τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Βόλου και μετατράπηκε σε «χρυσή αλλαγή» για τον κ. Τσακμακίδη.

Πάντως η Νίκη θα μπορούσε να σώσει τον βαθμό της ισοπαλίας στο τέλος. Ο Μιράντα βρέθηκε σε θέση βολής στο 94’ και πλάσαρε, για να πέσει ο Παλαβράκης στην αριστερή του γωνία και να μπλοκάρει κρατώντας τους τρεις βαθμούς για τους Θεσσαλονικείς.

Διαιτητής: Γιουματζίδης (Πέλλας).

Βοηθοί: Κουβαλάκης, Δανδαλόπουλος (Καβάλας).

4ος διαιτητής: Δραγούσης (Κιλκίς).

Κίτρινες: Γκμπενιόν, Εμπό, Αρόγιο – Στίκας.

Κόκκινη: 31’ Πολίτης.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Παλαβράκης, Βιτλής, Κωστόπουλος, Γκμπενιόν, Χρουσιέλ, Εμπό, Πατράλης, Τόρες (56’ Αρόγιο), Ισνάλντο (83’ Κουντουριώτης), Σπυρίδης (72’ Γκερμούς), Κούστα.

ΝΙΚΗ: Γκαραβέλης, Τοπαλίδης, Ναά, Στίκας (88’ Πέττας), Ανδρέου, Κυριακίδης, Λίταινας (63’ Μιράντα), Γαβριηλίδης, Πολίτης, Κρητικός (46’ Παναγιωτίδης), Τζιώρας (74’ Γιαννίτσης).

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον «Θεωρίες συνωμοσίας, Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική, Μια εισαγωγή» και «Γεωλογία, Η επιστήμη της γης»

  Του Μηνά Χαραλαμπίδη, βιολόγου   Θεωρίες συνωμοσίας, Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική, Μια εισαγωγή, Δημήτρης…

11 Φεβρουαρίου 2024

Τζένιφερ Λόπεζ: Απογοήτευσε τους ΛΟΑΤΚΙ φαν της – Πήρε 5 εκατ. δολάρια για να τραγουδήσει στο Ντουμπάι

Αντιμέτωπη με τον θυμό των θαυμαστών της ήρθε η Τζένιφερ Λόπεζ, ύστερα από τη ζωντανή…

11 Φεβρουαρίου 2024

Τα ερείπια ενός έρωτα στο Ανατολικό Βερολίνο

  Του Αχιλλέα Παπαρσένου* Βιβλίο: Kairos Συγγραφέας: Jenny Erpenbeck, Μετάφραση Michael Hofmann στην αγγλική Εκδ.…

11 Φεβρουαρίου 2024

Γρηγόρη Π. Καρταπάνη:  Στης Μοναξιάς τη Βάρδια 

    Του  ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΠΑΤΡΙΚΟΥ  Εκδόθηκε και κυκλοφορήθηκε τον Ιούνιο του παρελθόντος έτους από…

11 Φεβρουαρίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης στη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ “Μου δώσατε δύναμη – Δε θα σας προδώσω” – Κριτική στη ΝΔ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά…

11 Φεβρουαρίου 2024

Έπεσαν εκατοντάδες μπαλωθιές σε γλέντι έπειτα από βάπτιση σε χωριό της Κρήτης – Δείτε φωτογραφία

Πρωτοφανείς εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, ακόμα και για την τοπική κοινωνία της Κρήτης,…

11 Φεβρουαρίου 2024