Τοπικά

Συντονισμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Δήμων μίλησε χθες ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης. Σύμφωνα με τον κ. Καφαντάρη τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι τα εξής: Το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) που έχει λάβει πλέον τη μορφή του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) 2021-2025, τα ειδικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021–2027 (τόσο τα Τομεακά όσο και από τα Περιφερειακά Προγράμματα), καθώς και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2.0» του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» 2021-2024 και το Πράσινο Ταμείο.
«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε ως πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο και να βοηθήσουμε τη χώρα μας να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας» τόνισε ο κ. Καφαντάρης. Όπως επισήμανε λείπει η δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων, που θα έχουν τη διαχείριση των παραπάνω Προγραμμάτων, ότι θα διασφαλίσουν το μερίδιο των προγραμμάτων αυτών που αφορά έργα και δράσεις τοπικής ανάπτυξης, τα οποία θα υλοποιήσουν οι Δήμοι και η συνεργασία των υπουργείων με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Προγραμμάτων αυτών.
Σημείωσε ότι ένα πρώτο βήμα έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που υιοθέτησε ορισμένες από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που αφορούν το ΕΣΠΑ 2021-2027 και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προωθεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις» (Smart Cities).
Το δεύτερο που λείπει, όπως είπε, είναι η οργάνωση και ο συντονισμός των μηχανισμών τεχνικής υποστήριξης των Δήμων και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες, στην ωρίμανση των επιλέξιμων έργων και δράσεών τους και στη συνέχεια στην υλοποίησή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το