Τοπικά

Συνταξιούχοι Μαγνησίας: Οι αλλαγές της κυβέρνησης πετσοκόβουν τη Δημόσια Υγεία

Οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας επισκέφτηκαν τον διευθυντή του ΠΕΔΥ Βόλου Γιώργο Μπακούλα για να ενημερωθούν επίσημα για τις αλλαγές που προωθούνται στην Δημόσια Υγεία, με το νόμο 4486/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ) και τις υπηρεσίες υγείας μέσω των Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟ.Μ.Υ. ) και του θεσμού οικογενειακού γιατρού με τις νέες συμβάσεις με βάση του εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας.
Στη συνέχεια οι συνταξιουχικές οργανώσεις της περιοχής ενδιαφερθήκαν και για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου στην Μαγνησία, π.χ. για την στελέχωση του προσωπικού που εργάζονται στις μονάδες υγείας ΤΟ.Μ.Υ. και τη ισχύ για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού: πόσοι οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν μέχρι σήμερα και πόσοι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκαν στην συγκεκριμένη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» του Υπουργείου Υγείας;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Συνταξιουχικών Οργανώσεων:

«Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο 14 οικογενειακοί γιατροί «μόνιμοι», αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε έτσι: «Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς αυτοί που εργάζονται είδη στο ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ στο Βόλο) και 20 συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα έχουν 4ωρη απασχόληση με 15 λεπτά ανά ασφαλισμένο και 20 ώρες την εβδομάδα και «θα λειτουργούν σαν κόφτης» για την πρόσβαση στις διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις, στα νοσοκομεία, στους γιατρούς ειδικοτήτων, χωρίς την έγκριση τους.
Το σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς γνωστό και ως gatekeeping, θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα με εντολή τρόικας.
Όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών βάση του οποίου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό.
Μάλιστα φαίνεται ότι δίνεται περιθώριο το πλήρες σύστημα παραπομπών να τεθεί σε λειτουργία εντός του χρόνου, αλλά μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τους Γενικούς Γιατρούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα χρησιμοποιηθεί από τους οικογενειακούς γιατρούς. (Μάρτιος 2018)».

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ακόμα μια φορά, ότι οι αλλαγές στην Δημόσια Υγεία, που ψήφισε η κυβέρνηση δεν γίνονται για να την βελτιώσουν, αλλά να την πετσοκόψουν, όπως και τις συντάξεις μας με επιταγές της Ε.Ε. και των δανειστών. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον μειωμένο προϋπολογισμό του 2018 κατά 500 εκ. για την υγεία.
Το ίδιο σύστημα Π.Φ.Υ. εφαρμόζεται χρόνια τώρα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία. Το πόσο σκληρό είναι, αναφέρουμε: ότι χρόνος αναμονής στα επείγοντα περιστατικά μέσο ορος 48 ώρες και 1 οικογενειακός γιατρός αντιστοιχεί σε 20.000 πληθυσμό για παράδειγμα στην Αγγλία.
Από κει και πέρα ο καθένας από μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!!
Με το νέο σύστημα Π.Φ.Υ. μόνο κάποιοι Γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι θα παρέχουν υπηρεσίες, ορισμένες της ημέρας ώρες, όπως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και αυτές οι υπηρεσίες δεν θα υπερβαίνουν οικονομικά το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων.
Εμείς ένα τέτοιο σύστημα που μας αναγκάζει να πληρώνουμε για να γιατρευτούμε το απορρίπτομαι. Έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια εργασίας για την Δ.Υ. και πληρώνουμε ακόμα και τώρα, που μας κρατάνε 6% απ’ τις κύριες και 6% από τις επικουρικές συντάξεις.

Διεκδικούμε, δημόσια και δωρεάν υγεία για μας, τα παιδιά μας και όλο το λαό, με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και υγειονομικούς όλων των κλάδων, με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
Καλούμε, όλους τους συνταξιούχους σε αγωνιστική ετοιμότητα για όλα τα παραπάνω και από το Σεπτέμβριο μήνα να ξεκινήσουμε τις νέες κινητοποιήσεις για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το