Ελλάδα

Συντάξεις: Νέος γύρος στο ΣτΕ για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Bήμα πίσω δεν κάνουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εξάλλου ήταν οι μεγάλοι αδικημένοι της οικονομικής κρίσης. Η ώρα της δικαιοσύνης έφτασε και στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν οι προσφυγες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, με τις οποίες διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά και την κατάργηση των δώρων, ύψους 2,5 δισ ευρώ.

Στον αντίποδα το ελληνικό δημόσιο, που έχει ήδη καταβάλλει τα αναδρομικά ποσά από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις για το περίφημο 11 μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 – οπότε και εξεδόθη η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μέχρι και τον Μάιο του 2016, λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής του Ν. Κατρούγκαλου) και τώρα δεν θέλει να….ακούει για άλλες εκροές από τον δημόσιο κορβανά. Ετσι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του δημοσίου επικαλέστηκαν από την αγορά των 18 Rafale και την πανδημία, μέχρι και την κρίση στον Έβρο, για να καταδείξουν την δυσκολία καταβολής των αναδρομικών.

Οι συνταξιούχοι στρέφονται σε βάρος των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες -βάση των προηγούμενης κρίσης του ΣτΕ – ρυθμίζεται η επιστροφή των περικοπών μόνο στις κύριες συντάξεις, όχι όμως και στις επικουρικές, ούτε στα δώρα.

Παράλληλα, οι ίδιες προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, ότι παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη.

Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, ενώ ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε στην ταμειακή δυσκολία που επισύρει η πανδημία, σημειώνοντας ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το