Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Το διπλωματικό παρασκήνιο για τους όρους στην Τουρκία

Σε σημαντικές αλλαγές θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία. Οι διεργασίες ώστε να φτάσουν στο οριστικό κείμενο είναι πολλές και συνεχίζονται, ωστόσο Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται να μπόρεσαν να περάσουν τις θέσεις του, οι οποίες εμφανίζονται σε τρεις πολύ σημαντικές προσθήκες, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Open TV.
Αυτές είναι αρχικά στην παράγραφο που αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία που όπως θα αναφέρεται στο κείμενο θα είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Με λίγα λόγια θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τις τελωνειακές σχέσεις των δύο πλευρών. Θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για να γίνει πραγματικότητα η Τουρκία θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Το κείμενο των συμπερασμάτων πιθανότατα θα αναφέρει ότι δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο η Τουρκία, που είναι προαπαιτούμενο.
Τέλος μία ενισχυμένη παράγραφος θα αφορά τη διατύπωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, που αποτελούν μεγάλο αγκάθι.

Να αναφερθεί ότι το σχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου τελούσε υπό διαπραγμάτευση ως την τελευταία στιγμή καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα έκριναν πως το αρχικό κείμενο περιείχε «υπερβολικά πολλά καρότα και όχι αρκετό μαστίγιο», κατά τη διατύπωση άλλου Eυρωπαίου διπλωμάτη.

Στην Σύνοδο Κορυφής ο Τζο Μπάιντεν
Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το