Ελλάδα

«Συννεφούλα» και «Μπαγάσας» ανάμεσα στα τραγούδια που «κόπηκαν» στα νέα Θρησκευτικά μετά από αίτημα της Εκκλησίας…

Έπειτα από αίτημα της Εκκλησίας αφαιρέθηκαν στίχοι των τραγουδιών «Μπαγάσας», «Συννεφούλα» και «Umbrella» από το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ άλλαξαν πληροφορίες που δίνονται στα παιδιά για τη γιόγκα.  Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ήταν «βελτιώσεις», προϊόν διαλόγου με την Ιεραρχία.

Τα νέα Θρησκευτικά έχουν άλλη δομή, διακρίνονται από μια σύγχρονη οπτική ματιά και το υπ. Παιδείας προτείνει στους δασκάλους και καθηγητές υποστηρικτικό (μουσικό και οπτικό) υλικό για πολλές θεματικές ενότητες και εργασίες. Προτείνεται για παράδειγμα το τραγούδι «Η Ζωή μου Ολη» του Ακη Πάνου σε εργασία της Γ’ Γυμνασίου με θέμα «Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας». Ή «Ο Κήπος» του Σωκράτη Μάλαμα. Στην Α’ Λυκείου στη θεματική ενότητα «Αναζήτηση του Θεού» προτείνεται το εξαιρετικό τραγούδι «Προσκυνητής» του Αλκίνοου Ιωαννίδη αλλά και μια φωτογραφία του παλιού βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Τζιοβάνι να πανηγυρίζει γκολ γονατιστός και δείχνοντας προς τον ουρανό!

Ωστόσο υπήρξαν και κάποια «κομμένα» τραγούδια και εικόνες. Σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Υδρας κ. Εφραίμ στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καταργήθηκαν από το πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στίχοι τραγουδιών της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Ασιμου. Το τραγούδι της Ριάνα που δεν θα βρίσκεται πια στο βιβλίο των Θρησκευτικών της Α’ Λυκείου είναι το «Umbrella”.

Εκτός από τους στίχους τραγουδιών, η Εκκλησία ζήτησε να αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών μία γελοιογραφία, αλλά και να αλλάξουν οι πληροφορίες που δίνονται στα παιδιά για τη γιόγκα. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε από την ύλη του Λυκείου και από το εκπαιδευτικό υλικό μια γελοιογραφία του Economist για τους θρησκευτικούς πολέμους. Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το