Πολιτισμός

Συνεργατική γραφή με «Μέθοδο των τριών»

 

Η Χρύσα Διανέλλου, η Μαρίζα Κελεσίδου και η Αριστέα Ευαγγελούση πριν από 3,5 χρόνια μυήθηκαν στον… μαγικό κόσμο της δημιουργικής γραφής, χάρη στα μαθήματα που παρακολούθησαν από τον Γιάννη Αντάμη και τα οποία τροφοδότησαν τη δημιουργικότητά τους. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, προέκυψε η κυκλοφορία μιας συλλογής διηγημάτων που υπογράφουν από κοινού οι τρεις γυναίκες, με τον εύστοχο τίτλο «Η μέθοδος των τριών».

Ο πειραματισμός στη συνεργατική γραφή μίας επικοινωνιολόγου (Αριστέα Ευαγγελούση), μιας οικονομολόγου(Μαρίζα Κελεσίδου) και μίας αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων (Χρύσα Διανέλλου) απέφερε τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την κοινή πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις δημιουργοί του, οι οποίες βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα μαθήματα δημιουργικής γραφής που παρακολούθησαν, έβαλαν τις βάσεις για ένα πρωτότυπο συγγραφικό ταξίδι. Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε μόλις στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε από τις Εκδόσεις Σοφία (Θεσσαλονίκη), θα παρουσιαστεί αύριο στις 7.30 το απόγευμα στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», στο πλαίσιο της έκθεσης «Με το βλέμμα στη γυναίκα» που πραγματοποιείται στον Βόλο.
Πάντως, για τις δύο από τις τρεις συγγραφείς, η «Μέθοδος των τριών», δεν ήταν η πρώτη συνεργασία τους. Το 2021, η Αριστέα Ευαγγελούση κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Αριστερόχειρη γραφή» (Εκδόσεις Ρώμη) και η Χρύσα Διανέλλου επιμελήθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου, με την τελευταία να έχει στο ενεργητικό της άλλες δύο εικονογραφήσεις, αμφότερες σε παιδικά παραμύθια για λογαριασμό των εκδόσεων Σιδέρη: Τον Δεκέμβριο του 2020 στο έργο «Οι νότες της αγάπης» του Σταύρου Γραμματόπουλου και τον Νοέμβριο του 2021 στο βιβλίο της Νανάς Μπροδήμα «Τα καλύτερα παραμύθια της Ροζούλας».
Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τη συγγραφή; «Όταν διαβάζεις, περνούν από μπροστά σου πολύ ωραία πράγματα. Κάποια στιγμή αναρωτιέσαι, εάν θα μπορούσες να γράψεις κι εσύ κάτι. Τα μαθήματα δημιουργικής γραφής που παρακολούθησα στον «Δίαυλο» με τον Γιάννη Αντάμη, με βοήθησαν στο να δοκιμάσω να εκφραστώ μέσα από ένα γραπτό κείμενο, ανέφερε η κ. Διανέλλου, που επιβεβαίωσε τον κανόνα πως «ο συγγραφέας οφείλει πάνω απ’ όλα να είναι δεινός αναγνώστης». Και από τη στιγμή που μεταπήδησε από τη μία… βάρκα (της ανάγνωσης) στην άλλη (της συγγραφής), όλα πήραν τον δρόμο τους και οι τρεις γυναίκες κατέληξαν στην έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο με την πρώτη ματιά αποκαλύπτει πολλά για τη συνεργασία τους. «Ακόμη και ο τίτλος, «Η μέθοδος των τριών», έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαστε τρεις συγγραφείς, ενώ συμπεριλάβαμε κι ένα ομώνυμο διήγημα», εξήγησε η Βολιώτισσα δημιουργός, η οποία κατέληξε λέγοντας: «Τόσο με τη Μαρίζα, όσο και με την Αριστέα, η οποία μάς έκανε και μαθήματα για την ποίηση, γνωριστήκαμε στον «Δίαυλο». Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και μπορώ να πω ότι η συνεργασία μας υπήρξε αρμονική και ευχάριστη σε όλα τα στάδια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το