Τοπικά

Συνέντευξη Χρ. Τριαντόπουλου στη «Θ»: Από την κρατική αρωγή 23,5 εκατ. ευρώ σε 7.000  πολίτες της Μαγνησίας το τελευταίο τρίμηνο 

 

Σε συνέντευξή του στη “Θ”, στην αρχή της νέας χρονιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρεται στη χρονιά που έφυγε και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που βίωσε η Μαγνησία, στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί, στη λειτουργία της πλατφόρμας της κρατικής αρωγής, καθώς και στα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι του Βόλου. Επίσης, αναφέρεται στην επικαιροποίηση του πλαισίου της πολιτικής προστασίας, στη συμπόρευση κρατικής αρωγής και ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και στις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί τη νέα χρονιά το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

 

Το 2023 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τη Μαγνησία, η οποία βίωσε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον μέγιστο βαθμό με πυρκαγιές και πλημμύρες. Κάνοντας τον δικό σας απολογισμό για το 2023 πώς κρίνετε τα αντανακλαστικά και τις παρεμβάσεις από το υπουργείο σας; 

Η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χρονιά κατά την οποία, ναι, η Μαγνησία βίωσε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Μία μεγάλη πυρκαγιά, σε μια περίοδο ακραίων καιρικών συνθηκών, αλλά και μέσα σε λίγες εβδομάδες δύο πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν μεγάλο μέρος – αν όχι το σύνολο – του Νομού μας. Και στις τρεις αυτές φυσικές καταστροφές, που δεν είχε βιώσει ξανά η περιοχή μας, ο μηχανισμός και τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή.

Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν στην πρώτη γραμμή μαζί με τα στελέχη της Περιφέρειας, των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, και φυσικά τα μέλη των εθελοντικών ομάδων και πολλούς ενεργούς πολίτες. Ήμασταν στο πεδίο.

Ήμασταν εκεί, όταν η φωτιά πλησίαζε τη Νέα Αγχίαλο, όπου με την υπερπροσπάθεια όλων των εμπλεκομένων δεν χάθηκε ούτε ένα σπίτι από την ακραία πυρκαγιά, με τη συμμετοχή και Σέρβων πυροσβεστών. Ήμασταν εκεί, στην Αργαλαστή, από τις πρώτες ώρες των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και με τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τις διασώσεις πολιτών που βρέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο. Ήμασταν εκεί.

Και, φυσικά, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν στο πεδίο και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Πριν καν ολοκληρωθούν τα ακραία φαινόμενα, ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής ήταν στο πεδίο, ξεκινώντας τις αυτοψίες και τις καταγραφές, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες στήριξης και αποκατάστασης. Και, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία.

 

Σε τι ύψος ανέρχονται οι επιχορηγήσεις και η αρωγή που έχει δοθεί μέσα στο 2023 στη Μαγνησία σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για όλες τις φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί ο Νομός;

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, με τις αυτοψίες των υπηρεσιών μας να ξεκινούν άμεσα, την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής να ανοίγει λίγες μόλις ημέρες μετά τα φαινόμενα και, φυσικά, σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν να ξεκινούν οι καταβολές των ενισχύσεων είτε στην περίπτωση της πυρκαγιάς είτε στην περίπτωση των πλημμυρικών φαινομένων.

Μέχρι τώρα, όσον αφορά στην πυρκαγιά του καλοκαιριού, έχουν καταβληθεί ποσά πρώτης αρωγής συνολικού ύψους 633.000 ευρώ προς 147 δικαιούχους, προκαταβολή στο 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνολικού ύψους 1.338.000 ευρώ προς 160 δικαιούχους, και 176.490 ευρώ από τον Δήμο Βόλου για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων επισκευαστικών αναγκών. 

Όσον αφορά στο τελευταίο, συνολικά έχουν χορηγηθεί 520.000 ευρώ στον Δήμο Βόλου και τις επόμενες ημέρες προβλέπουμε να συνεχιστεί η καταβολή προς τους δικαιούχους που προέκυψαν μετά τις αυτοψίες των υπηρεσιών μας.

Επίσης, όσον αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα, έχουν καταβληθεί 6.566.385 ευρώ προς 1.962 νοικοκυριά για την κάλυψη της οικοσκευής, 765.003 ευρώ προς 155 νοικοκυριά ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, 11.388.000 ευρώ προς 4.354 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως πρώτη αρωγή έναντι της κρατικής αρωγής, και 2.688.948 προς 231 επιχειρήσεις ως προκαταβολή στο 50% της κρατικής αρωγής.

Όσον αφορά στην οικοσκευή για το φαινόμενο «Elias», έχουν χορηγηθεί – αρχικά – 400.000 ευρώ, που θα καταβληθούν την επόμενη περίοδο από τον Δήμο Βόλου.

Έτσι, μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής στη Μαγνησία έχουν καταβληθεί, συνολικά για όλες τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, 23.555.826 ευρώ προς 7.096 περιπτώσεις πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.

Και, φυσικά, το έργο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, συνεχίζεται, ενώ στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες μόνο για τα μήλα και τα κάστανα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου πλησιάζουν τα 5 εκατ. ευρώ.

 

Η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής το 2023 δέχθηκε πλήθος αιτήσεων από φυσικά πρόσωπα κι επαγγελματίες, ωστόσο γραφειοκρατικά ζητήματα (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων από γονείς σε τέκνα που δεν ολοκληρώθηκαν – διαφορές τετραγωνικών στο Ε9 κ.α.) αποτελούν τροχοπέδη για μεμονωμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν έχουν καταφέρει να λάβουν αρωγή για τις περιουσίες τους που χάθηκαν. Υπάρχει πρόβλεψη για επίλυση τέτοιων ζητημάτων;

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, άνοιξε από τις πρώτες ημέρες και κατά την πρώτη φάση υποβλήθηκαν 64.381 αιτήσεις για την πρώτη αρωγή, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη πολιτών να υποβάλλουν εκ νέου αιτήματα, αλλά και να τροποποιήσουν αιτήματα που είχαν κάποιες παραλήψεις ή λάθη, η πλατφόρμα άνοιξε εκ νέου στις 11 Δεκεμβρίου και παρέμεινε ανοικτή μέχρι και προχτές, 12 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, οι πολίτες που είχαν υποβάλλει αίτηση, αλλά για μια σειρά από λόγους δεν έλαβαν την πρώτη αρωγή, έλαβαν και σχετική ενημέρωση μέσω της ΑΑΔΕ.

Και, βέβαια, για τις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι προχώρησαν, μετά τις φυσικές καταστροφές σε μεταβολές του καθεστώτος ιδιοκτησίας τους, δηλαδή σε μεταβολές στο Ε9, η πλατφόρμα επέτρεπε την υποβολή των αιτημάτων αυτών μετά τις 5 Ιανουαρίου.

Βέβαια, η εικόνα που έχουμε από την ΑΑΔΕ είναι ότι έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες κινήσεις στο Ε9 κατοίκων της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα κάθε αίτηση με μεταβολή στο Ε9 να πρέπει – πλέον – να συνοδεύεται με υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι θα καταβληθούν μόνο σε όσους το δικαιούνται.

Μέχρι το κλείσιμο της πλατφόρμας είχαν υποβληθεί 3.587 νέες αιτήσεις ή τροποποιήσεις παλαιών, οι οποίες και θα εξεταστούν την επόμενη περίοδο, συνεχίζοντας τις καταβολές της πρώτης αρωγής.

Ενώ η πρώτη αρωγή όσον αφορά στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ.

 

Το λιμάνι του Βόλου από τις πρόσφατες πλημμύρες χρήζει μεγάλες παρεμβάσεις κι απαιτούνται αρκετά χρήματα. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα κι εξασφαλισμένοι πόροι για τις αποκαταστάσεις, δεδομένου ότι το λιμάνι βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης;

Το λιμάνι του Βόλου χρήζει αποκατάστασης μετά τα δυσμενή αποτελέσματα των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, ώστε ο βυθός κοντά στον λιμένα να βρεθεί στα επίπεδα που είχε πριν τη φυσική καταστροφή.

Έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους.

Και, φυσικά, έχουν εντοπιστεί οι πόροι, οι οποίοι και θα προέλθουν – κυρίως – από το σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διαχειρίζεται η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής.

Συνεπώς, τρέχουν οι σχετικές διαδικασίες σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει η φάση της αποκατάστασης.

Και συνάμα προχωρά και η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, το οποίο σας θυμίζω ότι συνιστά δομικό συστατικό του μεγάλου εγχειρήματος που έχουμε ξεκινήσει, ώστε να καταστεί ο Βόλος, η Μαγνησία, ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια.

Είναι ένας οραματικός στόχος, την υλοποίηση του οποίου έχουμε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

 

Έχετε χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», λόγω του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεστε. Κατά πόσο τα προγνωστικά μοντέλα που διαθέτει το υπουργείο είναι επαρκή για τυχόν νέα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Το υπουργείο αξιοποιεί όλα τα δεδομένα που λαμβάνει από τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να προσαρμόζει τον σχεδιασμό του, αλλά και να συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς σε αυτή την «αλυσίδα» της πολιτικής προστασίας.

Και, φυσικά, να ενημερώνει τους πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την εγρήγορση όλων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, αλλά και «έρχονται» κάτω από τη θεσμική ομπρέλα του υπουργείου και οι αρμόδιοι φορείς, ώστε η συνεργασία να γίνει ακόμα πιο συνεκτική.

Ενώ πάγιο μέλημα όλων παραμένει πάντα η αναβάθμιση των διαδικασιών, αλλά και αξιοποίηση κάθε νέου ψηφιακού εργαλείου.

Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία συνεχούς εξέλιξης, ώστε να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Αναλογιστείτε απλώς ποιος ήταν ο ρόλος και η θέση της πολιτικής προστασίας πριν το 2019, ως μια εγκαταλειμμένη Γενική Γραμματεία, και που έχει αναβαθμιστεί τώρα.

Ένα νέο υπουργείο, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αξιοποιεί πόρους με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και συνεχώς εξελίσσεται.

 

Έχετε διατελέσει κατά το παρελθόν γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής. Θεωρείτε επαρκές το ποσοστό έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ από το ΥΠΟΙΚ για όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές; 

Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και των τεράστιων αναγκών που αυτή δημιουργεί, έχω αναφέρει και άλλη φορά πως η κρατική αρωγή – ένα πλαίσιο που εμείς δημιουργήσαμε – θα πρέπει να συμπορευθεί αρμονικά με την ιδιωτική ασφάλιση.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν, φυσικά, αρκετά βήματα, μιας και τόσο η κουλτούρα της κοινωνίας μας, όσο και η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην πατρίδα μας δεν είναι στα επίπεδα που θα επέτρεπαν μια τέτοια συμπόρευση.

Συνεπώς, έχουμε δουλειά μπροστά μας.

Για αυτόν τον λόγο και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και μια αντίστοιχη εθνική στρατηγική.

Και, βέβαια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτούνται κίνητρα.

Ένα τέτοιο κίνητρο είναι και η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που θα ασφαλιστούν, αλλά θα υπάρξουν και άλλα κίνητρα.

Όπως σας είπα, έχουμε δουλειά και δρόμο μπροστά μας, ώστε να φτάσουμε στο σημείο που η κρατική αρωγή θα συμπορεύεται αρμονικά με την ιδιωτική ασφάλιση.

Θα εργαστούμε, όμως, μεθοδικά και με σχέδιο και θα επιτύχουμε και σε αυτή τη μεταρρύθμιση το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το νέο έτος και τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά που ανέτειλε;

Το 2024 αποτελεί ένα κομβικό έτος για το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ένα κομβικό έτος που πρέπει εντατικά να κινηθούμε προς τρεις κατευθύνεις.

Η πρώτη αφορά στην εσωτερική μας οργάνωση, καθώς δρομολογούμε την υπηρεσιακή, λειτουργική και κτιριακή ενοποίηση όλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Θυμίζω πως πρόκειται για μια νέα Γενική Γραμματεία, που ενοποιεί αρμοδιότητες τεσσάρων υπουργείων και υπηρεσίες δύο υπουργείων σε μία δομή.

Και όλο αυτό το δρομολογούμε να γίνει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, εντός μία κτιριακής δομής, και σε αγαστή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία των πληρωμών.

Η δεύτερη αφορά στη συνέχιση των πληρωμών, με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, τόσο στο σκέλος της πρώτης αρωγής, όσο και στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής, συμμαζεύοντας – συνάμα – και όλες τις εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Δεν είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, ενώ όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Αυτό, όμως, δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει εμπόδιο, απλώς παράγοντα για να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ.

Όπως έγινε και μέχρι τώρα.

Θυμίζω, πως μόνο για τις πλημμύρες έχουν καταβληθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ προς 40.000 περιπτώσεις πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία και στην ευρύτερη περιοχή.

Με την ίδια ένταση θα συνεχίσουμε.

Και, τέλος, η τρίτη κατεύθυνση αφορά στο νομοθετικό μας έργο.

Ήδη παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρώτο μέρος μίας νομοθετικής τριλογίας, και ακολουθούν άλλα δύο, για την εξέλιξη της στεγαστικής συνδρομής και της κρατικής αρωγής υπό τα νέα δεδομένα.

Συνεπώς, δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά.

 

Ένα μήνυμά σας για το 2024

Το νέο έτος να είναι πιο ήσυχο, όσον αφορά στις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση, σε σχέση με αυτό που αφήσαμε πίσω.

Η νέα χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, προκοπή, δημιουργία και χαμόγελα σε όλες και όλους.

Ακόμα μια χρονιά με δουλειά και έργο για να έρθουν ξανά το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Μια χρονιά που θα συνεχίσουμε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο από πριν.

Για να γίνει η πατρίδα μας, ο τόπος των παιδιών μας και των μελλοντικών γενιών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το