Τοπικά

Συνεκπαίδευση δημοσιογράφων – αστυνομικών για προάσπιση ελευθερίας έκφρασης και ασφάλεια των δημοσιογράφων

Την ευκαιρία για πρώτη φορά να εκπαιδευτούν από κοινού και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, είχαν τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και δημοσιογράφοι, που συμμετείχαν στο διαδραστικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 18 – 21 Ιουνίου στη σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βέροια για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Μάλιστα, 19 – 20 Ιουνίου, οι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν μαζί με δημοσιογράφους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη «συνύπαρξη» στο πεδίο και τις δυσκολίες που δημιουργούνται, στη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος από τους αστυνομικούς και αντίστοιχα στην άσκηση λειτουργήματος από τους δημοσιογράφους, για άμεση κι έγκαιρη ενημέρωση.
Το σεμινάριο – εκπαίδευση συνδιοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ (ICSJ), την UNESCO και την Ελληνική Αστυνομία. Στόχος της εκπαίδευσης, ήταν μεταξύ άλλων, να ενισχυθούν τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τους δημοσιογράφους, σεβόμενα το έργο τους και την ελευθερία του Τύπου και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από βίαιες ομάδες με πολιτικά ή εγκληματικά κίνητρα.
Οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς που μετείχαν απ’ όλη την Ελλάδα, εκπαιδεύτηκαν από κοινού με τους αστυνομικούς, από τον ειδικό εκπαιδευτή Philipe Perez, τον εκπρόσωπο της UNESCO Mehdi Benchelah, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Ηλία Νικέζη από το Ινστιτούτο ICSJ.

Δυσκολίες – προτάσεις – λύσεις
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν μέσα από συζητήσεις και workshops καλές και κακές εμπειρίες κι αναλύθηκαν δυσκολίες που παρουσιάζονται στη μεταξύ τους συνύπαρξη στο πεδίο. Μεγάλη συζήτηση έγινε για το λειτούργημα του δημοσιογράφου, ποιος είναι δημοσιογράφος στις μέρες μας, πως προστατεύεται το λειτούργημα, καθώς οποιοσδήποτε πλέον με ένα κινητό που αποτυπώνει κάποιο συμβάν, μπορεί να αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος κι αυτό δημιουργεί προβλήματα, μεταξύ άλλων, και στο έργο της αστυνομίας, όπως επισημάνθηκε, ενώ μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν για τον υπερκερασμό δυσκολιών, ήταν η θέσπιση νομικού πλαισίου, εξωστρεφείς δράσεις της αστυνομίας για ενδυνάμωση των σχέσεων με τους δημοσιογράφους (Από κοινού δράσεις με αφορμή π.χ. Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου – Καθιέρωση συναντήσεων στις αστυνομικές διευθύνσεις ανά τακτά κι εύλογα χρονικά διαστήματα μεταξύ δημοσιογράφων κι αστυνομικών – Μαθήματα επικοινωνίας στις σχολές της αστυνομίας – Εκπαιδεύσεις από κοινού αστυνομικών και δημοσιογράφων στις κατά τόπους διευθύνσεις ή γενικές διευθύνσεις κ.ά.).
Ιδιαίτερη ανάλυση, έγινε σε περιπτώσεις με επεισόδια σε πορείες, στα ζητήματα που προκύπτουν, όταν δημοσιογράφοι και αστυνομικοί λειτουργούν κάτω από πίεση ο καθένας για να φέρει εις πέρας τη δουλειά του, ενώ μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν, ήταν, η παρουσία αστυνομικών – υπεύθυνων Τύπου στο πεδίο δράσης για ενημέρωση και «καθοδήγηση» σε «προστατευμένο περιβάλλον» των δημοσιογράφων, χωρίς αυτό να έχει σε καμία περίπτωση υποχρεωτικό χαρακτήρα και χωρίς να παρεμποδίζεται το έργο των εκπροσώπων του Τύπου, αλλά παράλληλα να προστατεύονται.

Το ζήτημα των «ηθικών κανόνων», απασχόλησε επίσης τις δύο πλευρές, κυρίως σε συμβάντα που βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα και υπάρχει «σύγκρουση» της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της εν εξελίξει αστυνομικής έρευνας.
Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση διαδήλωσης με διαδηλωτές να επιτίθενται σε δυνάμεις της αστυνομίας και να κινούνται επιθετικά σε δημοσιογράφους, εμποδίζοντας την καταγραφή των γεγονότων, καθώς και προσομοίωση σεναρίου ανθρωποκτονίας σε δημόσιο χώρο και διαχείρισης του Τύπου από τον υπεύθυνο αστυνομικό.

Την τελευταία ημέρα εκπαίδευσης των δημοσιογράφων, το παρών έδωσαν ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, που παρέδωσε τα διπλώματα στους δημοσιογράφους συμμετέχοντες, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο αστυνομικός διευθυντής Ημαθίας Ανδρέας Καλογερόπουλος, και ο Νίκος Παναγιώτου καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Γαλαμάτης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης Μάνο Λογοθέτη, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις, ενώ μετέφερε τον χαιρετισμό του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στο πεδίο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα πιο θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μοιάζουν να συγκρούονται. Το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση πολλές φορές απειλήθηκε από την καταχρηστική επίκληση του δικαιώματος στην ασφάλεια. Και άλλες τόσες φορές το δικαίωμα στην ασφάλεια υποτάχθηκε και καταστρατηγήθηκε από την επίκληση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι». Πολλές φορές οι αστυνομικοί κλήθηκαν να κάνουν οι ίδιοι μια δύσκολη στάθμιση στο πεδίο. Άλλοτε κρίνοντας ψύχραιμα και δίκαια. Άλλοτε όμως επιπόλαια και άστοχα. Τούτο δείχνει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Τη σημασία της εκπαίδευσης, της γνώσης, της εμπειρίας. Αυτή είναι και η συμβολή αυτού του σεμιναρίου».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το