Πολιτισμός

Συνεχίζεται το ταξίδι του Αίαντα με τον Γιάννη Τράντα – Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Τέσσερις μήνες μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις που δόθηκαν στον Βόλο, ο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου θα συνεχίσει το «ταξίδι» του. Ο Γιάννης Τράντας, ο οποίος κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και σκηνοθέτησε το έργο, που περιλαμβάνεται στα ποιήματα της «Τέταρτης Διάστασης» του Ρίτσου και αντλεί το υλικό του κατά κύριο λόγο από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή και τα ομηρικά κείμενα, στις 29 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος.

Η παράσταση εντάσσεται στην εκδήλωση «Μνήμης χάριν αρχαιολόγου Καλλιόπης Αλματζή» και τις ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, θέλοντας να τιμήσει την αρχαιολόγο, που έφυγε από τη ζωή το 2017 «χτυπημένη» από καρκίνο σε ηλικία μόλις 49 ετών. Έτσι, ο Γιάννης Τράντας έπειτα από την Παλαιά Ηλεκτρική, όπου έπαιξε το έργο τον Μάιο του 2019, σε λίγες ημέρες θα έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, για να παρουσιάσει την ιστορία του Αίαντα του Τελαμώνιου, μυθικού βασιλέα της Σαλαμίνας και ήρωα του Τρωικού Πολέμου.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Δευτέρα, ο «Αίας» θα βρει στέγη στο θέατρο «Αλκμήνη» στο Γκάζι της Αθήνας. Ο Γιάννης Τράντας σκύβοντας με αγάπη πάνω από τον στοχαστικό λόγο του Ρίτσου και ενόψει της επικείμενης… καθόδου του στην πρωτεύουσα, μίλησε για τον ρόλο που ερμηνεύει στον «Αίαντα», ένα ποίημα που ο Ρίτσος έγραψε στη Λέρο το 1967, στα χρόνια της εξορίας του από τη Χούντα.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις που έδωσε στον Βόλο ο έμπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την ερμηνεία του επί σκηνής, με τον Τράντα να αποδίδει μοναδικά το συγκλονιστικό κείμενο, που είχε στα χέρια του. «Οι διαστάσεις που δίνει ο Ρίτσος στο ποίημα αυτό, δεν εξαντλούνται, ούτε από την απομνημονευτική επάρκεια, ούτε από την πρώτη πρόσληψη των νοημάτων. Ακραίες συναισθηματικά καταστάσεις, που πειθαρχούν σε έναν λόγο ευγένειας, στωικότητας και μεγαλείου ψυχής, έρχονται να σε ρωτήσουν: «Εσύ τι θα ‘κανες;». Και πάλι δεν τελειώνεις εύκολα, με ό,τι κι αν απαντήσεις. Θα το χαρακτήριζα ως ένα «καθαρτήριο» κείμενο και για τον ηθοποιό και για τον θεατή», τόνισε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξη, που παραχώρησε στο «Athens Art Theater».

Όσο για τα σχέδια του Γιάννη Τράντα για τη νέα θεατρική σεζόν, που βρίσκεται προ των πυλών; Ο μόνιμος καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της «Εστίας Θεάτρου Ερινεώς» (από το 1992 μέχρι σήμερα) ετοιμάζει σε μορφή όπερας το «Παραμύθι του Αδάκρυτου» από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά, τον «Ομηρικό ύμνο εις Δήμητρα», έναν από τους 33 «Ομηρικούς Ύμνους», σε μετάφραση της Αμαλίας Μεγαπάνου, αλλά και την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθεύς Δεσμώτης» στο αρχαιοελληνικό κείμενο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το