Ελλάδα

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: Στο τραπέζι παραβιάσεις και ΑΟΖ

Εν µέσω µιας περιόδου κατά την οποία η Τουρκία συντηρεί υψηλούς τόνους απέναντι στη χώρα µας, πραγµατοποιείται την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε απευθύνει τη σχετική πρόταση στον Ελληνα πρωθυπουργό τον προηγούµενο Σεπτέµβριο, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών.

Τότε οι δύο πολιτικοί είχαν ασχοληθεί µε όλα τα θέµατα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, µε έµφαση από τον Ελληνα πρωθυπουργό στις συνεχιζόµενες παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο και την ένταση που καλλιεργεί η Αγκυρα µε αφορµή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, αναζητήθηκε η δυνατότητα επανέναρξης των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό µε ευθύνη του ΟΗΕ, από το σηµείο στο οποίο σταµάτησαν στο Κραν-Μοντανά. Το ταξίδι του πρωθυπουργού συµπίπτει χρονικά και µε την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Αµυνας, µε τον Ευάγγελο Αποστολάκη να δέχεται µάλιστα συγχαρητήρια για τα νέα καθήκοντά του από τον Τούρκο οµόλογό του Ακάρ και επίσηµη πρόσκληση να επισκεφθεί την Αγκυρα.

Κύπρος
Ο πρωθυπουργός συµµετείχε χθες στη Λευκωσία στις εργασίες της 5ης Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, µε τη συµµετοχή του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σηµασία της Συµφωνίας των Πρεσπών για την ευρύτερη περιοχή και φυσικά έθεσε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων και την ανάγκη σεβασµού του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα χώρα. Για ακόµη µια φορά ο Αλέξης Τσίπρας µίλησε για την αναγκαιότητα εξεύρεσης µιας δίκαιης και βιώσιµης λύσης του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύµατα. Ως προς το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός επέµεινε για το πόσο αναγκαία είναι η ευρωπαϊκή συλλογική λύση απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του προσφυγικού ζητήµατος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης µε σεβασµό στο διεθνές δίκαιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκληρωµένη ενεργειακή πολιτική της χώρας µας, µε βασικό πυλώνα τη διασύνδεση ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας και τον πολλαπλασιασµό των ενεργειακών πηγών. Ειδική αναφορά έκανε στην ολοκλήρωση του Νότιου ∆ιαδρόµου, τµήµα του οποίου είναι και ο αγωγός φυσικού αερίουTAP, στην έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, στα εγκαίνια της τρίτης δεξαµενής υγροποιηµένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην προώθηση του αγωγού East Med στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, συζητήθηκαν και οι προοπτικές του Turkish Stream.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το