Τοπικά

Συνάντηση του Β. Μεταξά με τον Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού

Με τον Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού, συναντήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, με αφορμή την προώθηση της επένδυσης για την κατασκευή Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στον Παγασητικό κόλπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συζήτηση διαπιστώθηκε η συμφωνία στην ανάγκη να αποτραπεί αυτή η εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη για όλη την περιοχή εξέλιξη, μέσα από την μαζική κινητοποίηση του λαού της Μαγνησίας, ώστε ο λαϊκός παράγοντας να βάλει φρένο στις επιδιώξεις αυτές.
Ο Β. Μεταξάς ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή απέναντι στη νέα αυτή επίθεση που στρέφεται κυριολεκτικά στη ζωή του λαού. Από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση και μπήκε στην πρώτη γραμμή με τα μέλη του ΚΚΕ και τους αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του να πρωτοστατούν ώστε να γίνει πλατιά υπόθεση η αποτροπή των σχεδιασμών του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Ανέδειξε όλες τις πλευρές, δίνοντας την ολοκληρωμένη εικόνα στο λαό, απέναντι στην προσπάθεια να θολώσουν τα νερά για την επένδυση, να κρυφτούν οι υπεύθυνοι, να μην βλέπει ο λαός ποιον έχουν απέναντί του. Τις σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, την προσπάθεια να μετατραπεί η ήδη επιβαρυμένη Μαγνησία σε μια περιβαλλοντική βόμβα, με τεράστιες πιθανότητες για ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. Την καθολική επιβάρυνση της θάλασσας στον Παγασητικό.
Ότι η επένδυση αποτελεί σημαντικό κρίκο στα πλαίσια του ανταγωνισμού ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια για την αγορά των Βαλκανίων και της Ευρώπης σε συνθήκες πολεμικής αναμέτρησης των καπιταλιστικών κρατών και συγκρότησης ιμπεριαλιστικών μπλοκ που συγκρούονται και πολεμικά, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Που με την παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στην Μαγνησία, διαμορφώνει επιπλέον λόγους ανησυχίας και επικινδυνότητας. Όπως τόνισε ο Β. Μεταξάς: «Σε τέτοιες συνθήκες η λέξη «ατύχημα» περιλαμβάνει πολλούς αστερίσκους, πολλά εισαγωγικά».

Ταυτόχρονα, ότι η λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση», η στρατηγική της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης», αποτελούν στρατηγικούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και όχι του λαού, αφού τις συνέπειές τους τις πληρώνει με πολλούς τρόπους για να αβγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτό διαμορφώνει και τη στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί οι τοπικοί τους βουλευτές να τάσσονται ενάντια στην επένδυση (όπως οι αντίστοιχοι βουλευτές π.χ. στην Πτολεμαΐδα τάσσονταν ενάντια στην απολιγνιτοποίηση), όμως στηρίζουν αυτές τις στρατηγικές, νομοθετούν με βάση αυτές. Έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο για να μπορεί να έρθει η συγκεκριμένη εταιρεία και να απαιτήσει τη γρήγορη διευθέτηση των υποθέσεών της, βάζοντας στην άκρη την ασφάλεια, την υγεία, τις καταστροφικές συνέπειες της επένδυσής της για τη Μαγνησία.
Στη βάση αυτή, όπως ανέφερε με αφορμή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία και για την οποία θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση εκ μέρους του ΚΚΕ, δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ο λαός σε έναν έλεγχο νομιμότητας της επένδυσης. Αφού οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όπου δεν καλύπτονται, διαμορφώνονται νέες διατάξεις, νέοι νόμοι. Το αστικό κράτος, ανεξαρτήτου κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει αποδείξει ότι είναι επιλεκτικά ικανότατο στην ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων του κεφαλαίου και επιλεκτικά ανίκανο σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του λαού και την κάλυψη των αναγκών του.
Η εμπειρία, λοιπόν, τόσο από τις πρόσφατες καταστροφές, ιδιαίτερα τα γεγονότα που ζήσαμε στη Ν. Αγχίαλο με την πυρκαγιά το καλοκαίρι, χρειάζεται να γίνει όπλο για το λαό.
Όπως και τα συμπεράσματα από προηγούμενους αγώνες, κυρίως τις κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, πως για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μια νύχτα όταν έγινε κυβέρνηση συνέχισε το βρώμικο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Οι πρωτοβουλίες στις 8 και 9 Δεκέμβρη, ιδίως η μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο 9 Δεκέμβρη, που ήδη εκδηλώνεται μια μεγάλη συμμετοχή σωματείων, φορέων, συλλόγων, μπορούν να στείλουν δυνατό μήνυμα από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και αλιείς, τους νέους ανθρώπους, από όλες τις λαϊκές οικογένειες του Βόλου και των χωριών, κατέληξε ο Β. Μεταξάς.
Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών”.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δυναμική

Τη δυναμική της Black Friday δείχνει έρευνα, σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 Έλληνες…

23 Νοεμβρίου 2023

Η Ζ. Μακρή με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μακρή συναντήθηκε με…

23 Νοεμβρίου 2023

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αύξηση των ΚΑΠ κατά 2,5 εκ. ευρώ το 2024

Αυξημένοι κατά 81,3% σε σχέση με το 2023 είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) το…

23 Νοεμβρίου 2023

Κρύο

«Κρύο» χαρακτήρισε το αστείο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος το σχόλιο το…

23 Νοεμβρίου 2023

Επίκαιρο

Με ένα επίκαιρο - χρονικά - αστεϊσμό, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον μικρό αριθμό…

23 Νοεμβρίου 2023

Αξιοπρεπής

Για τα δεδομένα της συμμετοχής του κόσμου στις εκάστοτε κινητοποιήσεις, η χθεσινή συγκέντρωση των ελεύθερων…

23 Νοεμβρίου 2023