Τοπικά

Συνάντηση για την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου της ΑΓΕΤ σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Όλοι οι φορείς που είναι προσκεκλημένοι στη σημερινή συνάντηση με τον αν. υπουργό Σ. Φάμελλο για τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου της ΑΓΕΤ θα μετέχουν στη συνάντηση, με διαφορετική ατζέντα ο καθένας. Οι φορείς – ακόμη και όσοι τάσσονται κατά της καύσης σκουπιδιών δημοσίως – θα ζητήσουν αυστηρούς ελέγχους. Ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ήσσονος σημασίας τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου και εμμένει στην αντίθεσή του στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ.

Με την απόφαση του 2017, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά την αυτοψία του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος στο οποίο συμμετείχε και το υπουργείο, αποφασίστηκε να συσταθεί η επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, με δεδομένο ότι υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2012, μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών. «Χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, διότι θεωρούμε ότι λειτουργεί αθροιστικά και επιβοηθητικά στο να γίνονται ακόμη καλύτεροι έλεγχοι, να συσχετίζονται τα στοιχεία των ελέγχων και να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση, με δεδομένο ότι θα είναι ένας αμιγώς ανεξάρτητος οργανισμός με επιστήμονες, που έχουν τις τεχνικές γνώσεις για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη. Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, το ζητούμενο είναι το υπουργείο να το κάνει άμεσα, να χρηματοδοτηθεί η επιτροπή, για να μπορεί να λειτουργεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αποφάσισε να μην μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου της ΑΓΕΤ που συστήνει το υπουργείο περιβάλλοντος, αλλά θα μετέχει στη σημερινή σύσκεψη που συγκαλεί ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του κατά της καύσης σκουπιδιών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στον Βόλο με τη συμμετοχή Φάμελλου και να τεθούν ανοιχτά και με στοιχεία όλες οι απόψεις. Σκοπός της συμμετοχής του Ι.Σ.Μ. στη σημερινή σύσκεψη αυτή είναι η γνωστοποίηση στον υπουργό της ισχύουσας άποψής του περί της εκπεφρασμένης αντίθεσής του στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, θεωρώντας ήσσονος σημασίας τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την καύση αυτού του υλικού.
«Η κοινωνία του Βόλου, μετά τη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 5ης Μαΐου 2018, περιμένει ουσιαστικές απαντήσεις στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που την απασχολεί. Δεν αρκείται πλέον στη σύσταση μίας επιτροπής με άγνωστες, απροσδιόριστες και αναποτελεσματικές αρμοδιότητες για την καύση «ανακυκλώσιμων υλικών» προς παραγωγή ενέργειας, με ορατό τον κίνδυνο να επιβαρύνουν το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία»

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να λάβουν μέρος εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η διοίκηση της ΑΓΕΤ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος.
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού των λαϊκών οικογενειών του Βόλου, με τη σύσταση της λεγόμενης «Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου» για την ΑΓΕΤ. Και αυτό μόλις λίγες μέρες αφότου χιλιάδες κόσμου με τα σωματεία τους και τους φορείς διατράνωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στην καύση RDF – SRF και PET KOK στην ΑΓΕΤ, όπως και στην παραγωγή των καρκινογόνων καυσίμων στον Βόλο και στη Θεσσαλία. Η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου συστήνεται από το ΥΠΕΚΑ για να νομιμοποιήσει την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Η συγκεκριμένη επιτροπή μόνο κοινωνικό έλεγχο δεν θα εφαρμόζει. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει με τον τίτλο, κρύβει ότι κοινωνικός έλεγχος με καπιταλιστική ιδιοκτησία και οικονομία είναι κούφια φράση. Χρησιμοποιεί τον τίτλο για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή των κατάπτυστων αδειοδοτήσεων, της αντιλαϊκής νομοθεσίας και των κατευθύνσεων Ε.Ε. και κυβερνήσεων στο ζήτημα των σκουπιδιών. Αυτό θα κάνει η συγκεκριμένη επιτροπή και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους διάφορους «πρόθυμους» φορείς που θα πάρουν μέρος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το