Τοπικά

Συναντήσεις με την Ελένη Δικαίου στο 6ο ΓΕΛ Βόλου “Η φιλαναγνωσία καταφύγιο σε εφηβικές ανησυχίες”

 

300 περίπου έφηβοι από 14 Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων της Ελένης Δικαίου και στη συνέχεια σε συναντήσεις με την συντοπίτισσα συγγραφέα αναλύουν τους προβληματισμούς τους.
Ο «Μήνας εφηβείας» με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την ανίχνευση των εφηβικών ανησυχιών είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες μέρες με πρωτοβουλία των εκδόσεων Πατάκη και τη στήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, ενώ οι συναντήσεις των σχολείων με την κ. Ελένη Δικαίου πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του 6ου ΓΕΛ Βόλου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας κ. Βίκυ Μαντζώρου ανέφερε πως η δράση έχει τίτλο «Μήνα εφηβείας» και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες των εκδόσεων Πατάκη οι οποίες διοργανώνουν εκδηλώσεις αυτό τον μήνα καλώντας συγγραφείς. Εμείς σκεφτήκαμε να επιλέξουμε τα μεταφρασμένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της βολιώτισσας κ. Ελένης Δικαίου που σχετίζονται με την εφηβική ηλικία και τα προβλήματά της, όπως οι σχέσεις με τους γονείς, η επιλογή επαγγέλματος, ο φόβος για την εικόνα. Αυτά και άλλα ζητήματα της εφηβείας οι μαθητές τα προσεγγίζουν μέσω της λογοτεχνίας. Οι έφηβοι μελέτησαν επιλεγμένα αποσπάσματα και στη συνέχεια έρχονται εδώ κάνοντας μια συζήτηση με τη συγγραφέα».
Στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι να προωθηθεί στους εφήβους η φιλαναγνωσία και να την έχουν ως καταφύγιο, αλλά και να συζητήσουν τα προβλήματά τους μέσα από ένα λογοτεχνικό κείμενο.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Βόλου κ. Ευριπίδης Γεωργανόπουλος επισήμανε πως «φιλοξενούμε την ενδιαφέρουσα αυτή δράση του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας. Έχουμε την σχολική βιβλιοθήκη και την προσφέρουμε για αυτές τις ενδιαφέρουσες συναντήσεις των μαθητών με την κ. Ελένη Δικαίου, σε μια προσπάθεια να ρίξουμε ένα σπόρο για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών».
Παίρνοντας τον λόγο η συγγραφέας κ. Ελένη Δικαίου είπε πως «η δράση αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα, γιατί για πρώτη φορά υλοποιείται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τον Βόλο».
Ερωτηθείσα για τη φιλαναγνωσία των εφήβων, απάντησε πως «εάν οι μαθητές έχουν εκπαιδευτικούς, όπως αυτούς που συναντώ εδώ, όλα θα πάνε πολύ καλά και τα παιδιά θα μπορέσουν να βάλουν στη σωστή τους θέση, από τη μια το βιβλίο και από την άλλη τον υπολογιστή και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».
Μάλιστα πρόσθεσε πως μπορεί ο συγγραφέας να μπει στα παπούτσια των εφήβων αναφερόμενος σε προβλήματα που απασχολούν την εφηβική ηλικία.
Αναφορικά δε με τις ανησυχίες και τα ζητήματα των εφήβων είπε πως «η ευθύνη είναι των γονέων και οι έφηβοι δεν φταίνε σε τίποτα. Το σημαντικό είναι το ουσιαστικό νοιάξιμο των γονέων για τα παιδιά τους.
Στη «Θ» μίλησαν δύο μαθήτριες οι οποίες, όπως ανέφεραν, διαβάζουν τουλάχιστον πέντε λογοτεχνικά βιβλία τον χρόνο.
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης του 4ου Γυμνάσιου Βόλου Βαλέρια Βενιέρη τόνισε πως «το απόσπασμα που διαβάσαμε, έθιγε πολλά θέματα για την εφηβεία τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, όπως για τις πανελλαδικές εξετάσεις, το άγχος των διαγωνισμάτων. Ήταν πολύ ακριβή, όσα διαβάσαμε. Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη ηλικία. Προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Α’ Τάξης Λυκείου των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Προμηθέας» Ναυσικά Νικολάου τόνισε πως «αποκόμισα πολύ σημαντικά πράγματα για την ψυχολογία του εφήβου που συνήθως έχει άγχος, αλλά και κάποια θέματα θυμού. Γι’ αυτό και το χαμόγελο, που αναφέρεται και το βιβλίο το οποίο διαβάσαμε, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία του. Καλό είναι ο έφηβος να νιώθει χαρά, καλά με τον εαυτό του και όχι μόνο να χαμογελάει για να το δείχνει».
Η ίδια τόνισε πως «οι έφηβοι πρέπει να διαβάζουν βιβλία, γιατί εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους και περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το