Κόσμος

Συναγερμός σε Φλόριντα και Τέξας: Καταγράφηκαν κρούσματα ελονοσίας μετά από 20 χρόνια

Πέντε κρούσματα ελονοσίας καταγράφηκαν σε Φλόριντα και το Τέξας. Πρόκειται για τους πρώτους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τη νόσο αυτή που μεταδίδεται από τα κουνούπια στις ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια.

Τα τέσσερα κρούσματα στη Φλόριντα μαζί με το ένα στο Τέξας διαγνώσθηκαν σε περίοδο δύο μηνών, όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Η πολιτεία της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι το πρώτο κρούσμα διαγνώσθηκε στις 26 Μαΐου στην Κομητεία Σέιρασοτα, ενώ οι αξιωματούχοι στο Τέξας ανακοίνωσαν στις 23 Ιουνίου ότι κάτοικος του Τέξας που εργαζόταν στο ύπαιθρο στην Κομητεία Κάμερον διαγνώσθηκε με τη νόσο.

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών ανέφεραν σε οδηγία τους χθες ότι η ελονοσία θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό και ότι οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα θα πρέπει να υποβάλλεται επειγόντως σε ιατρική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασής του.

Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία σημείωσε ότι ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από ελονοσία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μικρός και ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων μόλυνσης από τη νόσο αφορούν ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Στο 95% των περιπτώσεων πρόκειται για ανθρώπους που προσβλήθηκαν στην Αφρική, διευκρίνισε.

Η ελονοσία προκαλείται από πέντε είδη παρασίτων που μεταφέρονται από κάποια θηλυκά κουνούπια. Μεταξύ των συμπτωμάτων της είναι πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και κόπωση. Επίσης, κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, διάρροια και έμετο. Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη απειλητική για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης νεφρικής ανεπάρκειας, επιληπτικών κρίσεων και κώματος.

Η πολιτεία της Φλόριντα εξέδωσε προειδοποίηση για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και συνέστησε στους κατοίκους να αδειάσουν τις πισίνες, να βεβαιωθούν ότι οι σίτες στα παράθυρά τους δεν έχουν τρύπες και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET. Επίσης, συνέστησαν στον κόσμο να φοράει ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια όταν υπάρχουν κουνούπια.

Η πολιτεία του Τέξας εξέδωσε επίσης συναγερμό για την υγεία, συνιστώντας στους υγειονομικούς να παίρνουν το ταξιδιωτικό ιστορικό αυτών που τους επισκέπτονται για να διευκρινιστεί αν ένας ασθενής με συμπτώματα ελονοσίας είχε βρεθεί στο ύπαιθρο και τσιμπήθηκε από κουνούπια σε περιοχή που μπορεί να έχει εμφανιστεί ελονοσία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το