Τοπικά

Συναγερμός για διαδικτυακούς κινδύνους – Προτάσεις συμβούλων σχολικής ζωής για τον εθισμό μαθητών στο κινητό

Διαστάσεις ανησυχητικές λαμβάνει η εξάρτηση των εφήβων από το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να ζητούν ακόμη και αυστηριοποίηση της νομοθεσίας.
Το ζήτημα αναδείχθηκε σε χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία συνεχίζει το πρόγραμμα
Υποστήριξης της Ποιότητας της Σχολικής Ζωής, το οποίο αφορά στην υποστήριξη του έργου των διευθυντών, των υποδιευθυντών και των συμβούλων Σχολικής Ζωής, όπως επίσης των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας για τη βελτιστοποίηση της σχολικής ζωής στα σχολεία τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε χθες στο συγκρότημα Μουρτζούκου η 3η επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Σύγχρονοι κίνδυνοι για τους μαθητές από τη χρήση του διαδικτύου: Εντοπισμός, Πρόληψη, Αντιμετώπιση», όπου μεταξύ άλλων μίλησε και ο κ. Γεώργιος Σκόνδρας, εκπρόσωπος της Ασφάλειας Βόλου.
Το παρών έδωσαν διευθυντές, αλλά και καθηγητές που έχουν τον ρόλο του συμβούλου σχολικής ζωής για να βοηθούν τους μαθητές.
Από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο νέας Ιωνίας η σχολική σύμβουλος ζωής κ. Μαρία Λαγού τόνισε πως «ο ρόλος του συμβούλου σχολικής ζωής είναι σημαντικός. Πρόκειται για ένα θεσμό τα τελευταία χρόνια που βοηθά στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στη σχολική κοινότητα. Ο σύμβουλος θα ενημερώσει τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν μέσα από το διαδίκτυο. Οι μαθητές χρησιμοποιούν πολύ το κινητό και τους συμβουλεύουμε για το πώς μπορούν να προστατευτούν στο ανέβασμα των φωτογραφιών, αλλά και στα ηχομηνύματα που λαμβάνουν».

Από την πλευρά του ο σύμβουλος σχολικής ζωής στο γυμνάσιο Αργαλαστής κ. Θανάσης Σαμαράς είπε πως «ο σύμβουλος σχολικής ζωής συνεργάζεται με τους γονείς και τον σύλλογο διδασκόντων για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Ο εθισμός των εφήβων με το κινητό και το διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλος. Προσπαθούμε να μιλάμε στους μαθητές για τις συνέπειες αυτής της συνεχούς χρήσης του κινητού και καλούμε γονείς στο σχολείο. Βλέπουμε τα παιδιά συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι και να μιλούν στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, να ανεβάζουν φωτογραφίες».
Η χρήση του κινητού απαγορεύεται στα σχολεία, αλλά η πρακτική είναι διαφορετική. Τουλάχιστον στα διαλείμματα οι μαθητές φαίνεται να χρησιμοποιούν το κινητό για διάφορους λόγους.
«Πρέπει να μπουν αυστηρότεροι όροι και κανόνες για τη χρήση του κινητού από τους εφήβους» είπε ο κ. Σαμαράς.

Παίρνοντας τον λόγο η σύμβουλος σχολικής ζωής στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου κ. Ασπασία Μάντζιου τόνισε πως «ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι απαραίτητο για το μέλλον και την επαγγελματική αποκατάσταση των εφήβων. Αν τους εξηγήσουμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τότε πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Και, όταν γινόμαστε σαφείς και εξηγούμε ακριβώς στους μαθητές, τότε είναι απόλυτα συνεργάσιμοι. Υπάρχουν μαθητές που ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους. Είναι σε μια αναπτυξιακή ηλικία κατά την οποία θέλουν να αποκτήσουν ανήλικους ρόλους αλλά και να νιώθουν σαν παιδιά».

Ο εντεταλμένος διδάσκων στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πρώιας ανέφερε πως «αποφασίσαμε να αρχίσουμε ξανά το πρόγραμμα με την ελληνική αστυνομία, ώστε να ενεργοποιήσουμε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς για την κατανόηση των κινδύνων από το διαδίκτυο, να καταλάβουν πότε απειλούνται, ότι δεν πρέπει να κοινοποιούν προσωπικά τους στοιχεία. Ειδικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γίνουν και πολύ άσχημα πράγματα. Έχουμε κρούσματα διαδικτυακού εκφοβισμού και πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι. Ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουμε μια ομάδα εθελοντών φοιτητών και αποφοίτων για να βοηθήσουμε την κατάσταση».
Παίρνοντας τον λόγο η διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών κ. Κατηφένια Χατζοπούλου τόνισε πως «υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι ως μαθητές τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν σχολικό εκφοβισμό, ηλεκτρονική απάτη και έχουν χαθεί στο διαδίκτυο. Και η ομάδα εθελοντών του πανεπιστημίου έχει δημιουργήσει υλικό για την πρόληψη από τους κινδύνους του διαδικτύου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το