Ελλάδα

Συμβολαιογραφικές πράξεις με μείωση τιμών και εκπτώσεις

symvolaiografoi
Πιο φθηνές για τους πολίτες αλλά και για τις εταιρείες γίνονται πολλές συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται με τη σύνταξη συμβολαίων για τη μεταβίβαση ακινήτων (μέσω γονικών παροχών, δωρεών κ.λπ.), καθώς και για τη σύσταση εταιρειών, μισθωτήρια κ.ά.

Η μείωση των σχετικών τιμών, που στην περίπτωση των ακινήτων συνεπάγεται όφελος για τον συναλλασσόμενο, το οποίο κυμαίνεται πολλές φορές από 650 ευρώ και πάνω (εφόσον η αξία του ακινήτου φτάνει τα 50.000 ευρώ), έρχεται ως αποτέλεσμα της νομοθετικής κατάργησης κοινωνικών πόρων που είχαν θεσπιστεί υπέρ του Ταμείου Νομικών και οι οποίες επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών υπηρεσιών.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες, μόλις δημοσιευτεί η καταργητική αυτή διάταξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ακολουθήσει σημαντική μείωση του κόστους των συμβολαιογραφικών υπηρεσιών.
Παραδείγματα
Το πόσο οικονομικότερη θα γίνει πλέον για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα η παροχή των συμβολαιογραφικών υπηρεσιών φαίνεται μέσα από διάφορα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα παρουσιάζει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Γ. Ρούσκας, σύμφωνα με τα οποία:
• Εάν καταρτιστεί ένα συμβόλαιο γονικής παροχής για διαμέρισμα που έχει αξία 100.000 ευρώ (με βάση τον αντικειμενικό προσδιορισμό), το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα μειωθεί κατά 775 ευρώ.
• Σε περίπτωση σύνταξης μισθωτήριου συμβολαίου για ακίνητο αξίας (αντικειμενικής) 50.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης θα μειωθεί κατά 650 ευρώ.
• Εφόσον γίνει ένα συμβόλαιο δωρεάς ακινήτου (π.χ. από τον παππού στον εγγονό) αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, τότε η κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα επιφέρει μείωση του κόστους της συμβολαιογραφικής πράξης κατά 1.550 ευρώ, με αντίστοιχο όφελος για τον συναλλασσόμενο.
Η σχετική διάταξη, που προβλέπει την κατάργηση κοινωνικών πόρων (ζήτημα για το οποίο έχουν προκληθεί, πάντως, ποικίλες αντιδράσεις καθώς διάφοροι ασφαλιστικοί φορείς στερούνται σημαντικών εσόδων), ψηφίστηκε στις 2 Ιουνίου 2016 και συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) ΑΡΙΘ.Α-1424 [MIOS] κ.λπ.».
Οι συγκεκριμένοι καταργούμενοι κοινωνικοί πόροι που είχαν θεσπιστεί υπέρ του Ταμείου Νομικών εξειδικεύονταν στον νόμο 3655/08 (άρθρο 150 παρ. 1) και επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το