Τοπικά

Συλλέκτρια με 2.500 κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές – Πλήθος επισκεπτών στην έκθεση της Μαρίας Βαγδούτη (photos)

Η αγάπη της για τις κούκλες μεγάλη απ’ όσο θυμάται τον εαυτό της. Γι’ αυτό και οι φίλες της, όταν πήγαιναν ένα ταξίδι, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, πάντα την σκέφτονταν και της έφερναν δώρο μια κούκλα. Και φυσικά όλα αυτά τα χρόνια και η ίδια φρόντισε να αποκτά όλο και περισσότερες κούκλες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου.

Το αποτέλεσμα είναι να διαθέτει πλέον μια τεράστια συλλογή με 2.500 κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές που η καθεμιά αναδίδει μια διαφορετική εποχή, έναν ξεχωριστό πολιτισμό, μια άλλη σχέση του ανθρώπου με την ψυχαγωγία ακόμη και με τη θρησκεία, ενώ και η ίδια φτιάχνει δικές της κούκλες που είναι βέβαια ελληνικές.

Η συμπολίτισσά μας κ. Μαρία Βαγδούτη αποφάσισε πριν λίγο καιρό να εκθέσει ένα μέρος από την πλούσια συλλογή της στο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές, αλλά και οι ενήλικες τη μαγεία που κρύβει ο κόσμος των κούκλων και τις διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες που αντιπροσωπεύουν τόσο ανά χώρα και ήπειρο, όσο και ανά εποχή.

Στην έκθεση, η οποία αναδείκνυε και το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, οι τυχεροί επισκέπτες είδαν κούκλες ακόμη και από τον Αμαζόνιο ή από τα πιο μακρινά μέρη της Ωκεανίας, ενώ οι πολύ μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες συγκινήθηκαν βλέποντας κούκλες που έπαιζαν στα σπίτια τους με τις φίλες τους πριν 60 και 70 χρόνια.

Η έκθεση διάρκειας ενός μηνός σημείωσε τεράστια επιτυχία, την επισκέφτηκαν πολλά σχολεία, φορείς, σύλλογοι, ενώ μετέβησαν στον Βόλο και σύλλογοι από άλλα μέρη Ελλάδας για να την απολαύσουν.

Η κ. Βαγδούτη βρισκόταν όλες τις ώρες στον χώρο της έκθεσης για να ξεναγεί και να ενημερώνει τους επισκέπτες πάντα με όμορφη και ενθουσιώδη διάθεση.

Με καταγωγή από την Κρήτη και μέλος του Ερυθρού Σταυρού η κ. Βαγδούτη ανέφερε πως «η έκθεση περιελάμβανε κούκλες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές εκπροσωπώντας την κουλτούρα και μέρος του πολιτισμού της κάθε χώρας. Εκτέθηκαν 730 κούκλες, ενώ η προσωπική μου συλλογή αριθμεί πάνω από 2.500 κούκλες».

Την πρώτη της κούκλα την απέκτησε πριν 55 χρόνια που της την έκαναν δώρο. «Αρχικά δεν γνώρισα ότι ήταν παραδοσιακή, αλλά μετά μου είπαν πως προερχόταν από την Τσεχία. Μάλιστα, επειδή πάντοτε δραστηριοποιούμουν σε συλλόγους και είχα άμεση επαφή με την παραδοσιακή μορφή του τόπου μου, οι φίλοι μου όπου πήγαιναν έρχονταν μου έφερναν παραδοσιακές κούκλες. Άρα είναι ένα είδος πολιτισμού και όχι σαν παιχνίδι. Από τα ρούχα που φορούν οι κούκλες βλέπεις αν είναι πλούσιες ή φτωχές, αν προέρχονται από ορεινά ή παραθαλάσσια μέρη. Επίσης κάποιες εκφράζουν θρησκευτικές τελετές, όπως από το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα» τόνισε η κ. Βαγδούτη.

Χειροποίητες από ξύλο και άλλα υλικά

Μάλιστα πρόσθεσε πως όλες οι κούκλες είναι χειροποίητες, κατασκευασμένες στον τόπο τους και είναι δύσκολο να τις βρεις. Τα υλικά κατασκευής τους είναι το ξύλο, το χαρτί με κόλλα, το πλαστικό, το βινύλιο, το μαλλί, το ύφασμα, το σύρμα. Για παράδειγμα όλες οι κούκλες της Κεντρικής Αφρικής είναι φτιαγμένες από ξύλο. Επίσης στην έκθεση φιλοξενήθηκε κούκλα από τον Αμαζόνιο που ήταν κατασκευασμένη από καρύδα, διέθετε φτερά για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και οι γυναίκες την έδιναν στα παιδιά τους.

Η ίδια έμεινε πολύ ενθουσιασμένη από την προσέλευση του κόσμου στην έκθεση λέγοντας πως «ήρθαν πολλά σχολεία, σύλλογοι, φορείς, ιδιώτες, ενώ μας επισκέφτηκαν και άτομα από την Αθήνα, τα Γιάννενα. Επίσης ήρθαν και κυρίες που έχουν την ίδια αγάπη για τις κούκλες. Για τον επισκέπτη η ξενάγησή του στις κούκλες με τις παραδοσιακές φορεσιές ήταν ένα ταξίδι στον κόσμο».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το