Άρθρα

Σύγκριση Ελλάδας και Τουρκίας

Του Γεωργίου Μηνακίδη

Ο σουλτάνος Ερντογάν το τελευταίο διάστημα μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στο Αιγαίο με τα ακριτικά μας νησιά, όσο και στην περιοχή της Κύπρου, προσπαθώντας να καταστεί ο αδιαφιλονίκητος ρυθμιστής της περιφέρειας παρά το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής του γύρισαν την πλάτη σ’ αυτή του την προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου και προσπαθεί με κινήσεις εντυπώσεων να σταθεί στα πόδια του. Βέβαια οι προκλητικές του συμπεριφορές ενέχουν σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας θερμού επεισοδίου με άγνωστα τα αποτελέσματα.

Δεν θα πρέπει να του διαφεύγει ότι οι Έλληνες, μετά από πολλές κατά το παρελθόν ανεπιτυχείς προσπάθειες, κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία τους, όλα δε τα χρόνια της σκλαβιάς εκείνοι που ουσιαστικά κινούσαν την κρατική μηχανή ήταν Έλληνες με το ανώτερο πνευματικό τους επίπεδο, που συνέβαλε να μην αφομοιωθούν από τους Μογγόλους, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα σκλαβιάς. Την όλη ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων την εξετίμησαν οι ξένες δυνάμεις και μας βοήθησαν να πετύχουμε τον σκοπό μας. Που δεν ήταν άλλος από την απόκτηση του πολύτιμου αγαθού της ελευθερίας με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου που διέλυσαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Ας αναλογιστεί λοιπόν ο σουλτάνος με τι μέσα και δυνάμεις πετύχαμε το ακατόρθωτο απέναντι σε μια Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θα πρέπει δε να γνωρίζει ότι οι Έλληνες παρά τα πολλά τρωτά που έχουν, όταν κινδυνεύει η πατρίδα γίνονται μια γροθιά και υπερασπίζονται τα πάτρια εδάφη. Ο μεγάλος θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς έλεγε ότι το ξύλινο μέρος του σπαθιού αντιπροσωπεύει τα μέσα για τη διεξαγωγή του πολέμου, το δε απαστράπτον ξίφος το ηθικό του στρατεύματος.

Αυτά τα λίγα για να μη μας υποτιμά, στηριζόμενος στην πληθυσμιακή διαφορά που λόγω υπεργεννητικότητας αυξάνεται, αλλά αν παρακάμψουμε τη βιτρίνα των παραλίων της Μ. Ασίας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ας πάμε τώρα να συγκρίνουμε την προσφορά των δύο εθνών στην ανθρωπότητα. Οι Τούρκοι αποτελούμενοι από Μογγόλους και Τάταρους κατάφεραν να δημιουργήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να κυριαρχήσουν από Αίγυπτο μέχρι και Αυστρία και ποια ήταν τα έργα και μνημεία που άφησαν πίσω τους; Πόνο, αίμα, δάκρυα, βανδαλισμούς, βιαιοπραγίες, βιασμούς και το χειρότερο όλων γενοκτονίες. Αυτοί είναι οι Τούρκοι, ακόμη και η γλώσσα του απωθεί τον κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να την ακούει. Βέβαια, η θέση της έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία, διότι συνορεύει με πολλά κράτη της Ανατολής και όλες οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να τα έχουν καλά μαζί της για να ελέγχουν τα κράτη της Κεντρικής Ασίας.

Η χώρα μας αυτή το μικρό κράτος και τι δεν έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα όταν το μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου ζούσε σε μια άγρια κατάσταση, οι Έλληνες έκτιζαν Παρθενώνες και οι μεγάλοι φιλόσοφοι (Αριστοτέλης, Αρχιμήδης, Σωκράτης, Πλάτωνας και τόσοι άλλοι) μετέδωσαν στοιχεία πολιτισμού (τέχνες, γράμματα, επιστήμες). Ο Αριστοτέλης μόνος του ήταν μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια κι όλες αυτές τις γνώσεις του τις μετέδωσε και στον έξω κόσμο. Η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που με τη μάχη του Μαραθώνα και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας έσωσε τον δυτικό πολιτισμό από τα βάρβαρα στίφη των Περσών; Η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που ήταν η μοναδική χώρα μέσα στην Ευρώπη που αντιστάθηκε στον ναζισμό και συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη των συμμάχων; Και όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι ηγέτες της εποχές επέλεξαν διθυράμβους για τον ηρωισμό του στρατεύματος; Γι’ αυτό η Ευρώπη οφείλει πολλά στην Ελλάδα και θα πρέπει η συμπεριφορά της, κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, να είναι τελείως διαφορετική και όχι σαν να ήμασταν ένα κράτος με μηδενική προσφορά προς την Ευρώπη. Φαίνεται όμως ότι μπροστά στα συμφέροντα ξεχνούν τη μεγάλη μας προσφορά. Η αλήθεια είναι ότι όλοι τους και ιδιαίτερα η Τουρκία δεν μπορούν να χωνέψουν πώς ένα τόσο μικρό έθνος προσέφερε τόσο πολλά στην ανθρωπότητα. Το συμπέρασμα είναι ότι ως λαός έχουμε πλεονεκτήματα που τα στερούνται οι άλλοι, γι’ αυτό και διαπρέπουμε στο εξωτερικό όσο κανείς άλλος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από αστυνομικούς για βρέφος δύο μηνών που έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

«Γέφυρα ζωής» για τη μεταφορά βρέφους στο νοσοκομείο έστησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρομπότ της Tesla επιτέθηκε σε εργαζόμενο: Τον άρπαξε με τα μεταλλικά του νύχια και τον τραυμάτισε

Ένας μηχανικός λογισμικού της Tesla υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν δέχθηκε επίθεση από ένα ρομπότ που…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ανησυχία από τους ειδικούς: Έξαρση των ιώσεων την Πρωτοχρονιά – «Μην πάτε σε γιορτινές συγκεντρώσεις με συμπτώματα»

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων τα οποία…

27 Δεκεμβρίου 2023

Αποκαλύφθηκε άγαλμα της Σακίρα στη γενέτειρα της – Φτάνει τα 6,5 μέτρα και ζυγίζει 6 τόνους

Με μία ανάρτησή της στο Instagram η Σακίρα αποκάλυψε ότι τοποθετήθηκε στη γενέτειρά της την…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρωσία και Ιράν θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές συναλλαγές τα δικά τους νομίσματα αντί για δολάρια

Το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος χρόνου για το νέο AppleWatch – Εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων στις ΗΠΑ

Τέλος χρόνου για το νέο Apple Watch, αφού ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε…

27 Δεκεμβρίου 2023