Πολιτισμός

Συγκλονιστικοί οι Πέρσες του Αισχύλου στο Θέατρο Αλώνι – Ενθουσιασμένο το κοινό του αρχαίου δράματος

 

Χτες πέμπτη 11 Αυγούστου μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ θεάτρου Αλώνι στο Πήλιο πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο μια παράσταση αρχαίου δράματος αυστηρά επιλεγμένη για το εκπαιδευτικό χαρακτήρα που χρόνια το θέατρο υπηρετεί.

Η παράσταση Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου παρέσυρε το κοινό σε μέθεξη που αρμόζει για το απαιτητικό αυτό είδος .Το αρχαιοελληνικού τύπου Θέατρο Αλώνι αποτέλεσε το πρώτο σταθμό της περιοδείας και συνεχίζει σε αρχαία θέατρα με τελικό προορισμό την Αθήνα. Το θέατρο κατάμεστο από νωρίς με το ευαισθητοποιημένο θεατρόφιλο κοινό στο αρχαίο δράμα περίμενε λίγα λόγια για τον Αισχύλο και την σημασία των Περσών από το Θεατρολόγο και κορυφαία προσωπικότητα των Γραμμάτων και τεχνών κ. Βάλτερ Πούχνερ. Η κατάνυξη και η προσοχή που ακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος του δράματος αφενός έδειξε την ανάγκη του κοινού να αφομοιώσει μια σπουδαία παράσταση και αφετέρου ολοένα δυναμώνει και καθιερώνεται ο σημαντικός θεσμός που ξεκίνησε το 2015 με το σεμινάριο αρχαίου δράματος . Πάνω απόλα όμως το κοινό παρακολούθησε μια εξαιρετική παράσταση σε ένα χώρο ιδανικό για παράσταση αρχαίου δράματος .

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν οπου ειχε ξαναπροσκληθεί στο Αλώνι απο τον υπεύθυνο του θεάτρου τον εικαστικό κ.Γιώργο Τριανταφύλλου το 2019 με την Αντιγόνη του Σοφοκλή και οπως τονίζει το Θέατρο μέσα από το εθελοντικό του έργο απέκτησε την εμπειρία, που ήταν απαραίτητη, για να υλοποιηθούν από το 2015 πιο συγκεκριμένες προτάσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα με στόχο πάντα την τέχνη μέσα στην φύση.

Να σημειωθεί πως για την παράσταση πραγματοποιήθηκε πολύμηνο εργαστήριο εστιασμένο στην αρχαία τραγωδία, σύμφωνα με την μέθοδο ψυχοφυσικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας της Ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου βασικό συνεργάτη του διεθνως καταξιωμένου στο αρχαιο δραμα Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη κ. Σάββα Στρούμπο, αυτό που ενδιέφερε την Ομάδα Σημείο Μηδέν είναι η οικουμενικότητα του υλικου και οτι εαν ο θεατής μπορέσει να γίνει δέκτης των δονήσεων αγωνίας, των σημάτων κινδύνου που εκπέμπονται από το υλικό, κι ελπίζει κι από την παράσταση, τότε κάτι θα έχει η ίδια πετύχει. Κάθε έργο με το οποίο η ομάδα αποφασίζει να αναμετρηθεί και να συνδεθεί σε βάθος, αποτελεί υλικό έρευνας για το σώμα, τη φωνή, την ψυχή και το πνεύμα μας.

Μια βραδυα που θα μεινει αξεχαστη σε όσους παρευρεύθηκαν και έτσι με το κλείσιμο του φεστιβάλ οραματιζόμαστε τις επόμενες χρονιές παραστασεις που θα εμβαθυνουν την σχεση του κοινού και των καλλιτεχνων μεσα απο την εμπειρία της τεχνης μέσα στη φύση

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το