Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μοτοπορεία από διανομείς της e-food στον Βόλο

 

Στάση εργασίας, συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Ελευθερίας, προγραμματίζουν οι διανομείς της e-food αύριο στον Βόλο.

Οι εργαζόμενοι – διανομείς αντιδρούν στην απόφαση της εταιρείας ν’ αλλάξει το εργασιακό καθεστώς εργαζομένων της και από υπαλλήλους να μετατραπούν σε ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι.

Στον Βόλο οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι περίπου 100 άτομα, με το 65% αυτών να είναι υπάλληλοι της εταιρείας και το 35% ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η εταιρεία προσλαμβάνει υπαλλήλους freelancers, αλλά αυτό έχει συμφωνηθεί εξ αρχής με τον κάθε εργαζόμενο.

Το όλο θέμα προέκυψε, όταν διανομείς της εταιρείας, ενημερώθηκαν ότι, η εταιρεία δεν σκοπεύει να ανανεώσει τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και τους πρότεινε να γίνουν εάν το επιθυμούν freelancers.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, οι παραγγελίες που είχαν λάβει μέσω του efood ήταν 20% – 30% λιγότερες σε σχέση με αυτές που λάμβαναν, υπολογίζοντας ότι η εφαρμογή δέχεται πάνω από 200.000 παραγγελίες κατά μέσο όρο ημερησίως.

Η εταιρεία, βλέποντας τον «θόρυβο» που προκλήθηκε με την απόφασή της αυτή, προσπάθησε να ανασκευάσει το μήνυμα προς τους υπαλλήλους της, τους οποίους ενημέρωνε για την αλλαγή του εργασιακού και ενημέρωνε τους διανομείς της ότι, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν με τη λήξη της, την υπάρχουσα σύμβαση με τους ίδιους όρους ή εφόσον το επιθυμούν να γίνουν freelancers.

Η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας, σε μία εποχή που το διαδίκτυο και το πληκτρολόγιο κατακλύζει τις ζωές όλων, είχε ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία ενός ψηφιακού ακτιβισμού. Σε χρόνο ρεκόρ, οι αξιολογήσεις των χρηστών που έδιναν στη συγκεκριμένη υπηρεσία πολύ υψηλή βαθμολογία, την κατρακύλησαν σε πολύ χαμηλή βαθμολογία, με πλήθος αρνητικών σχολίων.

Μάλιστα το θέμα, προκάλεσε και πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς μεταξύ κυβέρνηση κι αντιπολίτευσης.
Επισημαίνεται ότι, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με τον νόμο τον οποίο περάσαμε (Νόμος για την Προστασία της Εργασίας) που προστατεύει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στις συνεργατικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της e-food». Ωστόσο, σε ενημερωτικό σημείωμα, το υπουργείο ανέφερε ότι «Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται οι απασχολούμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες να συμβάλλονται με αυτές τόσο υπό καθεστώς σύμβασης παροχής υπηρεσιών, όσο και υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το