Τοπικά

Στροφή των νέων στην κατανάλωση ψαριών – Σε τόνωση κίνησης το καλοκαίρι ελπίζουν οι αλιείς του Βόλου

Η ανάγκη για ακόμη περισσότερη υγιεινή διατροφή, έστρεψε νέους σε ηλικία καταναλωτές στην κατανάλωση ψαριών στον Βόλο, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο ως συνέπεια της κατάστασης πανδημίας που όλοι βιώνουμε.
Αυτό ίσως είναι και από τα ελάχιστα θετικά στοιχεία που αναδεικνύονται αυτή την περίοδο για τους αλιείς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βιώνουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθώς λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης με αποτέλεσμα να χάνεται μια μεγάλη πηγή πελατείας και άντλησης εσόδων για τους ίδιους.
Στις πρώτες μέρες της καραντίνας ελάχιστοι ήταν οι αλιείς που βγήκαν στον Παγασητικό με τα καΐκια τους για να ψαρέψουν, καθώς υπήρχε ο φόβος, η απογοήτευση και η ανάγκη για προφύλαξη. Παράλληλα Καθώς περνούσαν, όμως οι εβδομάδες όλο και περισσότεροι λάμβαναν την απόφαση αν ασκήσουν ξανά το επάγγελμα.

«Πλέον κινούνται όλα τα καΐκια» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων Βόλου κ. Χρήστος Ξηραδάκης και συμπλήρωσε πως τα πράγματα ήταν δύσκολα και για τον κλάδο μας. Οι καταναλωτές έμειναν στα σπίτια τους και δεν μετακινούνταν εύκολα για να αγοράσουν ψάρια. Βέβαια από την άλλη πλευρά είδαμε και νέους σε ηλικία καταναλωτές να έρχονται για πρώτη φορά στο λιμάνι, εκεί που δένουν τα καΐκια, και να αγοράζουν ψάρια για τις οικογένειές τους. Αυτό ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς σε όλο και περισσότερο το ψάρι με τις θρεπτικές τους ιδιότητες μπήκε ακόμη περισσότερο στην διατροφή τους».

Παράλληλα η έλλειψη δραστηριότητας από τα καΐκια των ερασιτεχνών αλιέων για αρκετό διάστημα έδωσε την δυνατότητα στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
«Επίσης ένα θετικό στοιχείο από όλη αυτή την περίοδο ήταν η μεγάλη μείωση στο κίστος του πετρελαίου που χρησιμοποιούμε για τα καΐκια μας» τόνισε ο κ. Ξηραδάκης και συμπλήρωσε πως «βέβαια αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι αλιείς από τη γενικότερη μείωση της κατανάλωσης αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης που διαθέταμε πάνω από το 50% των αλιευμάτων μας».
Σε όλη την Ελλάδα οι παράκτιοι αλιείς ανέρχονται στους 15.000.

Οι αλιείς στη Μαγνησία αγωνιούν τι θα γίνει και το καλοκαίρι που είναι μια περίοδος που αυξάνουν τις πωλήσεις των αλιευμάτων τους στα καταστήματα εστίασης. Και όλα εξαρτώνται από την έλευση επισκεπτών καθώς και την τόνωση της κατανάλωσης.
«Βαδίζουμε στο σκοτάδι αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο πρόεδρος των αλιέων.
Παράλληλα ο κ. Ξηραδάκης είχε επικοινωνία και με τον γενικό γραμματέα αγροτικής ανάπτυξης από τον οποίο ενημερώθηκε πως σε λίγο καιρό και οι αλιείς θα λάβουν ένα έκτακτο βοήθημα το οποίο θα δοθεί συνολικά στον πρωτογενή τομέα.
Στη Μαγνησία τα καΐκια των παράκτιων αλιέων ανέρχονται στα 600 περίπου. Ενώ κατά μέσο όρο σε κάθε καΐκι εργάζονται από ένα έως τρία άτομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το