Κόσμος

Στροφή στην… διπλωματία των πάντα; Γιατί το Πεκίνο αποσύρει τα ζώα του από τους ζωολογικούς κήπους της Δύσης

H Mei Xiang, o Tian Tian και το μωρό τους Xiao Qi Ji, που αποτελούν πόλο έλξης στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο αναμένεται να επιστρέψουν στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα συνεχιστεί η συμφωνία για δανεισμό πάντα που σύναψε ο Ρίτσαρντ Νίξον με την Κίνα πριν από 50 χρόνια.

Καθώς οι σχέσεις του ασιατικού γίγαντα με πολλές δυτικές χώρες είναι τεταμένες, διακρίνεται η διπλωματική τάση να αποσύρει τα πάντα που τους έχει δανείσει.

O Ντένις Γουάιλντερ από το Πανεπιστημίο Georgetown κάνει λόγο για στροφή στην «τιμωρητική διπλωματία των πάντα» και προσθέτει πως άλλοι δύο ζωολογικοί κήποι στις ΗΠΑ έχουν χάσει τα… πάντα τους.

Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγο επέστρεψε τα ζώα του το 2019 και το ίδιο έκανε ο ζωολογικός κήπος του Μέμφις στο Τενεσί. Με την επικείμενη αναχώρηση των τριών αρκούδων από την Ουάσινγκτον, θα μείνουν μέχρι το 2024 που εκπνέει η συμφωνία στις ΗΠΑ μόνο τα πάντα της Ατλάντα.

Το Πεκίνο ενδεχομένως «επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα», υποστηρίζει ο Γουάιλντερ, επικαλούμενος μια σειρά θεμάτων τριβής μεταξύ των δύο χωρών: Τις κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση σε επιφανείς Κινέζους πολίτες και αξιωματούχους, τους περιορισμούς στην εισαγωγή κινεζικών ημιαγωγών, τις κατηγορίες πως η κινεζική φαιντανύλη έχει κατακλύσει την αμερικανική αγορά, την καχυποψία γύρω από το tik tok.

«Tο Πεκίνο είναι πεπεισμένο πως ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στρέφονται κατά της Κίνας», προσθέτει.

Πώς ξεκίνησε η διπλωματία των πάντα
Η Κίνα δάνεισε το πρώτο ζευγάρι πάντα στις ΗΠΑ το 1941 ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια στη μάχη κατά της ιαπωνικής εισβολής.

Πλέον τα παραχωρεί εν είδει δανείου για μια περίοδο δέκα ετών με δυνατότητα παράτασης. Το ετήσιο κόστος δανείου κυμαίνεται μεταξύ 1 – 2 εκατομμυρίων δολαρίων ανά ζεύγος, συν τα υποχρεωτικά έξοδα κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων για τη στέγαση των ζώων. Κάθε μωρό που γεννιέται, ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησής του έναντι επιπλέον αμοιβής, έως ότου φτάσει σε ηλικία ζευγαρώματος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το