Ροή

Στροφή παραγωγών του Βόλου στη λαϊκή αγορά- Είκοσι νέες άδειες σε ένα χρόνο παρά τη μείωση της κατανάλωσης

 

Μπορεί η κατανάλωση στη λαϊκή αγορά να έχει μειωθεί μέχρι και 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ο χώρος αυτός συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους αγρότες που αναζητούν ένα εισόδημα για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών μέσα στον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 20 νέες άδειες για παραγωγούς δόθηκαν σε συμπολίτες, ως επί το πλείστον, προκειμένου να βρουν εργασία.
Οι νέοι αυτοί παραγωγοί στράφηκαν από το χωράφι στη λαϊκή αγορά, ώστε να ανοίξουν κάποιον άλλον ορίζοντα οικονομικής επιβίωσης. Βέβαια τα πράγματα στη λαϊκή αγορά έχουν πάψει εδώ και μερικά χρόνια να είναι ανθηρά. Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις έχουν ροκανίσει την κατανάλωση και οι τσάντες που κρατούν οι νοικοκυρές στα χέρια τους δεν είναι πολλές, όπως άλλα χρόνια.
Χθες γύρω στις 11 το πρωί και πολλοί πάγκοι ήταν ακόμη γεμάτοι με προϊόντα, ενώ γεμάτα ήταν και τα καφάσια που έχουν εφεδρικά για γέμισμα των πάγκων οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές.
Και μπορεί να διανύουμε τον Αύγουστο που πολλοί βρίσκονται στις παραλίες, αλλά η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ τους άλλους μήνες.
Σκεπτικισμός, προβληματισμός, αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους παραγωγούς.
«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε κάτι που δεν έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Απόστολος Τσακανίκας και πρόσθεσε πως «μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν καινούριες άδειες σε 20 παραγωγούς που ήδη δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά. Πρόκειται κυρίως για νέους ηλικίας 30 – 40 ετών που αποφάσισαν από το χωράφι να στραφούν στη λαϊκή αγορά, ελπίζοντας να έχουν ένα εισόδημα. Επίσης άλλοι που έχασαν τη δουλειά τους, στράφηκαν στην παραγωγή, στο χωράφι και μετά στη λαϊκή αγορά. Πάντως τέτοια προσέλευση νέων παραγωγών στη λαϊκή δεν είχαμε ξαναδεί τόσο μαζικά, μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί που έφυγαν, αλλά πολύ λίγοι».
Ωστόσο ο κ. Τσακανίκας σπεύδει να συμπληρώσει ότι «το εισόδημα που προσδοκά κάποιος παραγωγός να λάβει από τη λαϊκή αγορά, πλέον δεν είναι μεγάλο, αφού η κατανάλωση έχει μειωθεί και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε. Δυστυχώς θα μπορούσαμε να πούμε πως το μηνιαίο εισόδημα από τη λαϊκή αγορά έχει καταντήσει να είναι σαν την αγροτική σύνταξη με τα 300-400 ευρώ. Σε τόσο δύσκολο σημείο είναι οι παραγωγοί».
Στη λαϊκή αγορά του Βόλου δραστηριοποιούνται πάνω από 250 παραγωγοί και 70 μικροπωλητές.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσακανίκας, για να λάβει κάποιος μια άδεια παραγωγού, θα πρέπει να διαθέτει ΟΓΑ, δημοτική ενημερότητα, ταμειακή μηχανή και να καλύπτει τους όρους του καταστατικού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Υπάρχουν πολλά να σας πω» – Όταν ο Τόλκιν έστελνε γράμματα στα τέσσερα παιδιά του, ως άλλος Άι Βασίλης

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1920, ο γνωστός μας από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ.Ρ.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ: «Δεν έχουμε ξαναδεί Χριστούγεννα σαν κι αυτά»

Ένα πέπλο θλίψης καλύπτει τη Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Η τελευταία επιθυμία του τραγουδιστή – Πού θα γίνει η κηδεία του

Ο Βασίλης Καρράς έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό, έφυγε από…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ο «μαραθώνιος» για να σωθεί ο 14χρονος από την Άρτα που κατέρρευσε στα κάλαντα – Χρειάστηκε να φτάσει στην Αθήνα για ΜΕΘ

Από τέσσερα νοσοκομεία χρειάστηκε να περάσει το παιδί που παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ είχε βγει…

24 Δεκεμβρίου 2023

Θρήνος: Αυτός είναι ο 22χρονος που σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο έξω απ’ τη Λάρισα – Αύριο το στερνό «αντίο» στον Τύρναβο

Τεράστια θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου ο άδικος χαμός του 22χρονου Θεόδωρου Γεωργάκη…

24 Δεκεμβρίου 2023

Δωρεάν μονοήμερη εκπαίδευση ορειβατικού σκι για παιδιά, νέους και νέες του Δήμου Ελασσόνας στον Όλυμπο

Ως φυσικό επακόλουθο της θεματικής γιορτής «Ημέρα Βουνού στην Ελασσόνα» έρχεται η εκπαίδευση στο Ορειβατικό…

24 Δεκεμβρίου 2023