Τοπικά

Στροφή παραγωγών του Βόλου στη λαϊκή αγορά- Είκοσι νέες άδειες σε ένα χρόνο παρά τη μείωση της κατανάλωσης

 

Σ15 Φ1

Μπορεί η κατανάλωση στη λαϊκή αγορά να έχει μειωθεί μέχρι και 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ο χώρος αυτός συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους αγρότες που αναζητούν ένα εισόδημα για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών μέσα στον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 20 νέες άδειες για παραγωγούς δόθηκαν σε συμπολίτες, ως επί το πλείστον, προκειμένου να βρουν εργασία.
Οι νέοι αυτοί παραγωγοί στράφηκαν από το χωράφι στη λαϊκή αγορά, ώστε να ανοίξουν κάποιον άλλον ορίζοντα οικονομικής επιβίωσης. Βέβαια τα πράγματα στη λαϊκή αγορά έχουν πάψει εδώ και μερικά χρόνια να είναι ανθηρά. Οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις έχουν ροκανίσει την κατανάλωση και οι τσάντες που κρατούν οι νοικοκυρές στα χέρια τους δεν είναι πολλές, όπως άλλα χρόνια.
Χθες γύρω στις 11 το πρωί και πολλοί πάγκοι ήταν ακόμη γεμάτοι με προϊόντα, ενώ γεμάτα ήταν και τα καφάσια που έχουν εφεδρικά για γέμισμα των πάγκων οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές.
Και μπορεί να διανύουμε τον Αύγουστο που πολλοί βρίσκονται στις παραλίες, αλλά η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ τους άλλους μήνες.
Σκεπτικισμός, προβληματισμός, αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους παραγωγούς.
«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε κάτι που δεν έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Απόστολος Τσακανίκας και πρόσθεσε πως «μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν καινούριες άδειες σε 20 παραγωγούς που ήδη δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά. Πρόκειται κυρίως για νέους ηλικίας 30 – 40 ετών που αποφάσισαν από το χωράφι να στραφούν στη λαϊκή αγορά, ελπίζοντας να έχουν ένα εισόδημα. Επίσης άλλοι που έχασαν τη δουλειά τους, στράφηκαν στην παραγωγή, στο χωράφι και μετά στη λαϊκή αγορά. Πάντως τέτοια προσέλευση νέων παραγωγών στη λαϊκή δεν είχαμε ξαναδεί τόσο μαζικά, μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί που έφυγαν, αλλά πολύ λίγοι».
Ωστόσο ο κ. Τσακανίκας σπεύδει να συμπληρώσει ότι «το εισόδημα που προσδοκά κάποιος παραγωγός να λάβει από τη λαϊκή αγορά, πλέον δεν είναι μεγάλο, αφού η κατανάλωση έχει μειωθεί και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε. Δυστυχώς θα μπορούσαμε να πούμε πως το μηνιαίο εισόδημα από τη λαϊκή αγορά έχει καταντήσει να είναι σαν την αγροτική σύνταξη με τα 300-400 ευρώ. Σε τόσο δύσκολο σημείο είναι οι παραγωγοί».
Στη λαϊκή αγορά του Βόλου δραστηριοποιούνται πάνω από 250 παραγωγοί και 70 μικροπωλητές.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσακανίκας, για να λάβει κάποιος μια άδεια παραγωγού, θα πρέπει να διαθέτει ΟΓΑ, δημοτική ενημερότητα, ταμειακή μηχανή και να καλύπτει τους όρους του καταστατικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το