Οικονομία

Στρατηγική επιλογή η αποθήκευση ενέργειας από τη «Mytilineos»

Η εταιρεία «Mytilineos» προωθεί νέα επενδυτικά πλάνα στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί στρατηγική επενδυτική επιλογή. Η εταιρεία υλοποιεί ήδη από το 2011 έργα αποθήκευσης για κορυφαίους επενδυτές. Στην Ελλάδα έχει εγκαταστήσει συστήματα αποθήκευσης σε ελληνικά νησιά και στο Άγιον Όρος. Στην εγκατάσταση και στη συντήρηση έργων αποθήκευσης μπαταριών ήδη μετρά δεκάδες έργα σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, με επενδυτικά σχέδια από τη Βρετανία και το Πουέρτο Ρίκο έως την Τυνησία και τη Νιγηρία.

Η αποθήκευση ενέργειας έχει αρχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για τις ενεργειακές πολιτικές τόσο των κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και άλλων χωρών ανά τον πλανήτη. Όσο προωθείται η τεχνολογία, τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες αποκτούν πολλαπλά πλεονεκτήματα, καθώς:
– Καθίστανται αναγκαία για την υποστήριξη της σταθερότητας και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς ενέργειας, το οποίο επιβαρύνεται με την αυξανόμενη, χρόνο με τον χρόνο, είσοδο των ΑΠΕ στα επιμέρους γερασμένα δίκτυα της χώρας μας.

– Η τεχνολογία τους γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, το κόστος της μειώνεται διαρκώς, ενώ οι μελέτες των περισσότερων διεθνών οίκων αναλύσεων δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Ιδιαίτερα η επερχόμενη είσοδος των ηλεκτρικών οχημάτων, οι μεγάλες επενδύσεις των παραγωγών μπαταριών σε νέες γραμμές παραγωγής και οι συνεπαγόμενες οικονομίες κλίμακας θεωρείται ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
– Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πολύ μικρές, ιδιαιτέρως όταν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης των συστημάτων από έμπειρους εγκαταστάτες. Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε εκτάσεις γης για εγκατάσταση, γεγονός που – πέρα από το όφελος για το περιβάλλον – συνεπάγεται την ευκολότερη και γρηγορότερη αδειοδοτική διαδικασία.
– Είναι μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας, που δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές και περιβαλλοντολογικές προϋποθέσεις. Τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες μπορούν να τοποθετηθούν παντού, μπορεί να είναι μεγάλης, αλλά και μικρής κλίμακας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά και μη θεσμικοί επενδυτές.

Πέρα από την αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες, λειτουργούν ήδη ή έχουν σχεδιαστεί και πολλά έργα αντλησιοταμίευσης (αντλητική αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας), τα οποία λόγω του μεγέθους τους απευθύνονται κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές. Η λειτουργία τους βασίζεται στην αποθήκευση της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού, μέσω της άντλησης από ταμιευτήρες χαμηλής στάθμης σε ταμιευτήρες υψηλότερης στάθμης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το