Ελλάδα

Στουρνάρας: Μη φυσιολογικό η καταγραφή συνομιλίας

«Δεν είναι φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία. Αυτό το τηλεφώνημα παραβίασε τον ποινικό κώδικα, την κοινή λογική και κάθε άρθρο της συνθήκης που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Στουρνάρα σχολιάζοντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την υπόθεση με το τηλεφώνημα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρόσθεσε ότι το δικό του καθήκον είναι να προστατεύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και γι αυτό κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει εκστρατεία εναντίον του περιορίστηκε να δηλώσει πως αφήνει στο λαό και στη δικαιοσύνη να αξιολογήσει τις όποιες κινήσεις. «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να κάνω το καθήκον μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ακόμη υπογράμμισε ότι “οι τράπεζες ήταν τα θύματα της κρίσης”.

Σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν αναδιαρθρωθεί και έχουν γίνει συγχωνεύσεις. Υπάρχει η κληρονομιά των κόκκινων δανείων, η οποία σε βαθμό 70% οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.), υποστήριξε αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 20-25% το οποίο οφείλεται σε “ανεύθυνες πολιτικές” για να προστατευθούν “στρατηγικοί κακοπληρωτές” που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν΄»..

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το