Τοπικά

Στοπ στους πλειστηριασμούς έως 31 Μαρτίου και στη Μαγνησία

Σε καθολική αποχή από τους πλειστηριασμούς, όχι μόνον τους ηλεκτρονικούς, προχωρούν οι συμβολαιογράφοι-μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, όπως αποφάσισαν προχθές στην ετήσια γενική τους συνέλευση.

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν και από τους πλειστηριασμούς με τη φυσική τους παρουσία, που γίνονταν μέχρι σήμερα στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειάς τους, μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Η απόφαση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πλέον στην τέλεση των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά από τον ερχόμενο Απρίλιο, μέσω της πλατφόρμας που θα πιστοποιηθούν.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων αποφάσισε την αποχή από τη διενέργεια όλων των πλειστηριασμών και της περαιτέρω πιστοποίησης των μελών του Συλλόγου στην πλατφόρμα διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι τις 31.03.2018 με τα εξής αιτήματα προς την Πολιτεία και όλους τους θεσμικούς φορείς:
-Την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπαλλήλων επί του πλειστηριασμού, από τις επιθέσεις ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων, που στρέφονται αδιακρίτως κατά της διενέργειας οποιουδήποτε πλειστηριασμού και την εξασφάλιση κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών των συνθηκών ομαλότητας και νομιμότητας, όπως συμβαίνει κατά το στάδιο της συζήτησης των δικαστικών υποθέσεων στο ακροατήριο του Δικαστηρίου και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.
-Την ανάληψη εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης της εποπτείας, του ελέγχου και της ευθύνης λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
-Την κατάργηση της παρέκτασης που προβλέπει το άρθρο 207 Ν. 4512/2018.
-Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επιβάλλεται η «παρέκταση» της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, αφού πλέον ορίζεται ότι αν δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συμβολαιογράφοι στην περιφέρεια κάποιου συμβολαιογραφικού συλλόγου, τότε οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται από συμβολαιογράφους του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους. Οι συμβολαιογράφοι διαμαρτύρονται έντονα και δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην εν λόγω τροποποίηση.

Όπως επισημαίνουν, η αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων στην άσκηση των καθηκόντων τους στην ειρηνοδικειακή περιφέρεια στην οποία υπηρετούν, όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 4 του Ν. 2830/2000 (Κώδικας Συμβολαιογράφων), δεν επιδέχεται εξαιρέσεις.
Στο τέλος οι συμβολαιογράφοι γλυκάθηκαν από την πίτα που έκοψε ο Σύλλογος.
Η καθολική αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία της Θεσσαλίας, θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι 31 Μαρτίου να μη διεξαχθεί κανένας πλειστηριασμός ακινήτου, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται πως οι συμβολαιογράφοι-μέλη του Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, απέχουν και από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αφού δεν έχουν πιστοποιηθεί στη σχετική πλατφόρμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το