Τοπικά

Στον Βόλο ο καθηγητής του ΜΙΤ Κων. Δασκαλάκης: «Σε 20 χρόνια η επαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία»

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Κορδάτος» μίλησε χθες το απόγευμα ο Έλληνας διακεκριμένος καθηγητής του MIT κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, παράρτημα Μαγνησίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εντάχτηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Το αμφιθέατρο «Κορδάτος» αποδείχθηκε πολύ μικρό για να στεγάσει όλους τους φοιτητές και άλλους πολίτες που μετέβησαν χθες εκεί για να ακούσουν τον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα ο οποίος κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

Σε δηλώσεις του ο ίδιος ανέφερε πως «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια έκρηξη στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και τίθενται σημαντικές προκλήσεις. Η επαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει σε περίπου 20 χρόνια. Στο μέλλον το όριο μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και τεχνολογίας δεν θα είναι τόσο σαφές. Η τεχνολογία θα μπαίνει όλο και περισσότερο γύρω μας δημιουργώντας ηθικές και επιστημονικές προκλήσεις».

Για το θέμα της απώλειας θέσεων εργασίας από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, απάντησε πως «πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν και αυτό που ελπίζουμε είναι πως ο άνθρωπος θα ασχολείται με πιο ευρηματικές εργασίες».
Ο κ. Δασκαλάκης θα μιλήσει σήμερα με μαθητές στο αμφιθέατρο Κορδάτος και αναφερόμενος σε αυτή τη συνάντηση, είπε πως το σημαντικότερο είναι οι μαθητές να έχουν όνειρα και πάθη. Το δικό μου πάθος είναι στη θεωρία αλγορίθμων.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η πορεία που ακολούθησε με επιτυχία, απάντησε πως «η επιστήμη είναι το μεράκι μου, οπότε δεν το θεωρώ θυσία».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρόεδρος του παραρτήματος της μαθηματική εταιρείας Μαγνησίας κ. Στέλλα Δημητρακοπούλου και η αναπληρώτρια πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το