Ελλάδα

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

newego_LARGE_t_1101_54714866_type13145

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.
Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.
Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.
Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η παραλαβή του τουρκικού ελικοπτέρου από Τούρκους αξιωματικούς που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη.

Το ελικόπτερο έφυγε από την Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τις 11 το βράδυ αφού ελέγχθηκε από το τουρκικό κλιμάκιο.

Τι λέει δικηγόρος δύο εκ των Τούρκων

ΜΙλώντας στο MEGA η δικηγόρος δύο εκ των Τούρκων, Κατερίνα Δαπουδάνη, δήλωσε ότι “πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και σύνθετο ζήτημα υψηλού ρίσκο που απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς”, ενώ ανέφερε ότι οι εντολείς της επιμένουν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

“Τούς δόθηκε η εντολή να μεταφέρουν κάποιους τραυματίες, δέχθηκαν δηλαδή κάποιες εντολές από ανωτέρους τους, δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία από το έδαφος και αναγκάστηκαν στη συνέχεια να διαφύγουν προκειμένουν να διασώσουν τη ζωή τους”, είπε η δικηγόρος, ενώ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα σημείωσε ότι φοβούνται για τη ζωή τους, αλλά και για τις οικογένειές τους.

Η ίδια εξήγησε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, για το οποίο θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα, μέχρι την εξέταση του ζητήματος του ασύλου μπορεί να διαταχθεί και η διοικητική τους κράτηση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το