Τοπικά

Στον «αέρα» η ενιαία οικονομική ενίσχυση 2014 για εκατοντάδες δικαιούχους αγρότες στο Κεντρικό Πήλιο “Θ”

tilepiskopisi

Εκτός της ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την περσινή χρονιά τίθενται πιθανότατα εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου, οι οποίοι εντάχθηκαν στον έλεγχο με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης. Το ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για τη διόρθωση των λαθών που εντοπίστηκαν από την τηλεπισκόπηση σε καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες στις αεροφωτογραφίες φαίνονται σε διαφορετικά σημεία από τα πραγματικά, δεν έχει ακόμη ανοίξει. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται διορθώσεις και πιθανόν να χαθούν οι περσινές επιδοτήσεις.

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις εκατοντάδων αγροτών στο Κεντρικό Πήλιο, λόγω των λαθών που εντοπίστηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη διαδικασία ελέγχου με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης στις δηλωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις τους την περσινή χρονιά.

Οι δικαιούχοι αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τις επιδοτήσεις, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού για τις διορθώσεις παραμένει κλειστό.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, οι αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν στη διαδικασία ελέγχου με τηλεπισκόπηση, δείχνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε άλλα σημεία από τα πραγματικά, με συνέπεια το σύστημα να δίνει σαν λανθασμένες τις δηλώσεις των εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και όπως προκύπτει από τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, οι δικαιούχοι αγρότες χάνουν πιθανότατα την ενιαία οικονομική ενίσχυση της περσινής χρονιάς, καθώς η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται διορθώσεις.

Πλέον οι δικαιούχοι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δηλώσεις για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, με απαραίτητη την κατάθεση τοπογραφικών και συντεταγμένων, προκειμένου να μη χάσουν και την ενιαία οικονομική ενίσχυση των επόμενων ετών.

Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία έκδοσης των τοπογραφικών και των συντεταγμένων αναλαμβάνουν ιδιώτες τοπογράφοι και το κόστος επιβαρύνει τους ίδιους τους δικαιούχους παραγωγούς.

«Μετά από τόσους μήνες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης, «δεν προκύπτει λύση. Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ανοίξει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται διορθώσεις στο σύστημα και είναι πολύ πιθανό, οι δικαιούχοι αγρότες να μην πληρωθούν την περσινή ενιαία οικονομική ενίσχυση. Οπωσδήποτε, όμως, απαιτείται πλέον με τις δηλώσεις τους από εδώ και πέρα να υποβάλλουν τοπογραφικά και συντεταγμένες, διότι σε περίπτωση νέου ελέγχου, κινδυνεύουν να χάσουν και τις ενισχύσεις και των επόμενων ετών. Για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι απαιτείται να υποβάλλουν τοπογραφικά και συντεταγμένες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

«Στις τάξεις των παραγωγών επικρατούν ανησυχία και προβληματισμός», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας, «καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα για τις διορθώσεις παραμένει κλειστό και οι δικαιούχοι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι αεροφωτογραφίες από την τηλεπισκόπηση δείχνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε άλλα σημεία από τα πραγματικά. Αλλού είναι οι εκτάσεις και αλλού φαίνονται. Πλέον απαιτούνται τοπογραφικά και συντεταγμένες, κοντολογίς επιπλέον έξοδα για λάθη, για τα οποία δεν ευθύνονται οι αγρότες. Λόγω του ελέγχου εκατοντάδες δικαιούχοι αγρότες δεν έλαβαν ακόμη την ενιαία οικονομική ενίσχυση της περσινής χρονιάς και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι δικαιούχοι αγρότες είναι αγανακτισμένοι και βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς από τις φετινές δηλώσεις θα διαμορφωθούν τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις μέχρι το 2020. Απαιτείται να βρεθεί άμεσα μια λύση, προκειμένου να μη χαθεί η ενιαία οικονομική ενίσχυση της περσινής χρονιάς, καθώς οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για τα λάθη, που εντοπίζει το σύστημα», καταλήγει ο κ. Κάπελας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το