Οικονομία

Στον αέρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα – Νέα μέτρα απαιτεί το ΔΝΤ

troika

Ανατρέπεται το σκηνικό της αισιοδοξίας σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς το ΔΝΤ φαίνεται πως επιμένει στη σκληρή γραμμή και απαιτεί νέα μέτρα από την κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν ότι η τρόικα επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έχοντας αποδεχτεί τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό δεν επαληθεύονται.
Μάλιστα, η διαρροή του email που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην τρόικα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι η διαρροή του εγγράφου προέρχεται από την πλευρά της τρόικας και αναρωτιούνταν ποια είναι η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης την παρούσα χρονική στιγμή.
Η ελληνική πρόταση
Μια σειρά από μέτρα συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά που βλέπουν οι δανειστές ως δημοσιονομικό κενό για το 2015 και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πάγωμα των συντάξεων έως το 2017, αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ακόμη και λαχείο σαν κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων προτείνει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το email που εστάλη στους εκπροσώπους των δανειστών.
Στο επίμαχο μήνυμα που δημοσίευσε σήμερα η «Καθημερινή», γίνεται επίσης λόγος για πρόσθετα «προληπτικά» μέτρα σε περίπτωση που από την 1η Ιουλίου 2015 φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το