Ελλάδα

Στόχος το προσύμφωνο έως την Κυριακή

tsakalw

Με το «αξίωμα» της συγγραφής δύο διαφορετικών κειμένων, αλλά με στόχο να γίνουν ένα και ενιαίο… προσύμφωνο μέχρι το βράδυ της Κυριακής κινούνται τα κυβερνητικά στελέχη μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου και την πασιφανή διαφοροποίηση σε βασικά σημεία του ΔΝΤ.

Μπορεί δηλαδή οι δανειστές να εμφανίστηκαν με δύο διαφορετικές γραμμές (από τη μια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει η βούληση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικής σημασίας για το κλείσιμο σημαντικών «λεπτομερειών», αρκετές εκ των οποίων αφορούν στο Ασφαλιστικό • η συγκεκριμένη συζήτηση μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι, προκειμένου να ανταλλάξουν προτάσεις κυρίως για τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι «αγκάθια» παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν στα «κόκκινα δάνεια» αλλά και στην περιγραφή του «χάρτη» για ενδεχόμενες μειώσεις των δαπανών (για τις τις οποίες επιμένει το ΔΝΤ).

«Πρόκειται πάντως για μια σκληρή και απρόβλεπτη διαπραγμάτευση» επεσήμανε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα, στην προοπτική τα προσεχή 24ωρα να βρεθεί λύση για τον γόρδιο δεσμό και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος εφεξής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας χθες αργά το βράδυ από το Χίλτον. «Ελπίζουμε σε μια πρώτη συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής» είπε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας παράλληλα ότι «στόχος είναι να υπάρξει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, ένα πεδίο στο οποίο υπάρχει ακόμα διαφωνία».

Σε αυτόν τον νέο μαραθώνιο, που όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ θετική έκβαση σε πρώτο επίπεδο, οι υπουργοί υποστηρίζουν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της μάχης.

Για τις επιτυχίες της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στον τομέα της οικονομίας «μίλησε» ο Νίκος Παππάς σε ένα γράφημα που ανέβασε χθες στον λογαριασμό του στο Τwitter, με τον τίτλο «Η ΝΔ μιλά για καταστροφή ενώ το 2015…».

Ο υπουργός Επικρατείας στην ανάρτησή του σχολιάζει «η αλήθεια, απάντηση στους καταστροφολόγους» και κάνει αναφορά σε οκτώ σημεία που οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Ειδικότερα:

• Η ύφεση σχεδόν μηδενίστηκε την ώρα που κάποιοι την προέβλεπαν ακόμη και στο 7%.

• Ο τουρισμός έκανε ρεκόρ με 25 εκατ. επισκέπτες, αριθμός που φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί.

• Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ.

• Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε έλλειμμα 0,25%.

• Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες.

• Αυξήθηκε κατά 5,5%, στα 6,75 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε στο Δημόσιο 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η Συμφωνία προέβλεπε 25 δισ.

• Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις ευνοούν το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και οι ασφαλιστικές-φορολογικές αλλαγές προστατεύουν το 90% των αγροτών.

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη με δήλωσή της νωρίτερα, πριν από τη συνάντηση των κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι αντί να συμβάλει με θετικό τρόπο στο κλείσιμο της αξιολόγησης επιμένει στο αίτημα περί πρόωρων εκλογών.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός κάποιων ακραίων για κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση και για εκ νέου δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα έπεσαν στο κενό. Δεν αντέχει στη σκέψη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα, από αυτά προσδοκούσε να καρπωθεί πολιτικό όφελος» υπογραμμίζει η κυρία Γεροβασίλη και καταλήγει στον ίδιο επιθετικό τόνο:

«Για να διασώσει ο πρόεδρος της ΝΔ κάτι από το πολιτικό του σχέδιο σπεύδει, για μία ακόμα φορά, λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και σε μια κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία στιγμή, να ζητήσει, εκ του ασφαλούς, εκλογές. Οσο περισσότερο οι προσδοκίες του διαψεύδονται τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το