Τοπικά

Στο Βόλο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ με δεσμεύσεις για αποζημιώσεις – Δραματική η «εικόνα» στον Αλμυρό

Άμεσα, εντός του μήνα θα λάβουν γενναίες προκαταβολές αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί, που ζημιώθηκαν σε ποσοστό 100% ενώ η εκτιμητική διαδικασία των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Ιανό» θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες. Προκαταβολή θα λάβουν και όσοι δεν υπέστησαν ζημιές σε ποσοστό 100%, αλλά όχι στα ίδια επίπεδα. Οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις έγιναν στην περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νικόλαο Δούκα.

Σε όλη τη Θεσσαλία έχουν χαθεί 13. 000 αμνοερίφια, 900 βοειδή και 34.000 μελίσσια. Ο κ. Δούκας μίλησε για τεράστιες και εκτεταμένες ζημιές στο φυσικό και ζωϊκό κεφάλαιο που θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας των παραγωγών και ολόκληρων περιοχών. Ο ίδιος τόνισε ότι δόθηκε προτεραιότητα στο ζωϊκό κεφάλαιο για λόγους και δημόσιας υγείας καθώς τα νεκρά ζώα έπρεπε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Δραματική είναι η κατάσταση στον Αλμυρό . Ο δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος μίλησε στη συνάντηση για το μέγεθος της ζημιάς, που περιλαμβάνει και 30 κατοικίες στα χωριά του Δήμου. Μέχρι σήμερα στον Δήμο Αλμυρού, ζημιές έχουν καταγραφεί σε 4.500 στρέμματα βαμβάκι, 1000 στρέμματα με ελαιόδεντρα αλλά και 1500 στρέμματα με καλαμπόκι. Παράλληλα χάθηκαν περίπου 100 ζώα.

«Οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία ήταν τεράστιες. Στις υποδομές αλλά κυρίως στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες μας. Ο Δήμος ήταν από τη Δευτέρα έτοιμος με επιτροπές και υπαλλήλους. Υπάρχει καλή ροή στις δηλώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, των ιδιωτών και των επιχειρηματιών», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως υπάρχουν όμως και καταστροφές, για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι πόροι για τις αποζημιώσεις. «Τις καταγράφουμε ως Δήμος. Όπως η περιουσία των αγροτών, τα μηχανήματα, λάστιχα ακόμα και η ιδιοκτησία τους. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο αποζημίωσης και για αυτές τις ζημιές»., δήλωσε ο δήμαρχος

Σημείωσε ακόμη πως οι διαδικασίες κινούνται γρήγορα από τον ΕΛΓΑ και τόνισε πως πρέπει να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις και οι προκαταβολές.

«Βρισκόμαστε στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, συζητώντας για τα επόμενα βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πολύ εκτεταμένη και έντονη ζημία που έχουμε στην περιοχή. Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται από την πρώτη μέρα με κλιμάκια δίπλα στους παραγωγούς, αποτύπωσε την κατάσταση και έχουμε αποφασίσει ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, δίνοντας προτεραιότητα στο ζωικό κεφάλαιο όπου έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές. Συνεχίζουμε τις καταγραφές στο φυτικό κεφάλαιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε, κατ εντολή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας. Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις ως προς την απόφαση να δοθεί μια γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο. Το ζωικό κεφάλαιο αποτελεί προτεραιότητα οπότε με την ολοκλήρωση των δηλώσεων θα έχουμε άμεσες αποπληρωμές για τους κτηνοτρόφους μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ο Οργανισμός είναι καθημερινά στη μάχη. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το Υποκατάστημα της Λάρισας με 50 επιπλέον εκτιμητές από άλλα Υποκαταστήματα, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πλήρη εικόνα των απωλειών και να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των πληγέντων. Θα διαθέσουμε και επιπλέον προσωπικό εφόσον απαιτηθεί. Υπενθυμίζω ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις 5 Οκτωβρίου και δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης», είπε μεταξύ άλλων.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι έχει γίνει καταγραφή για το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες. Υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή. Σε αυτές τις περιοχές η αποζημίωση χρειάζεται να είναι συλλογική και οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση. Μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί και για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό: Μηχανήματα, πομώνες, καρούλια, λάστιχα, καταγράφονται για να μπορέσει να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. Σε αυτό θα συμβάλλει η συνεργασία όλων. Για την αποζημίωση στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες και απλοποίηση. Για όσα ζώα δεν έχουν απομακρυνθεί, προβλέπεται ειδική διαδικασία ψεκασμού και υγειονομικής αξιολόγησης για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρις ότου είναι εφικτή η προσέγγιση και η περισυλλογή τους».

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε προς τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ ότι οι καταστροφές συνυφαίνονται με την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, του φυτικού, των μελισσιών, των κτημάτων που ήταν σε αγρανάπαυση και θα πρέπει να καλλιεργηθούν, αλλά και στα μηχανήματα των αγροτών. Όλα αυτά θα
πρέπει να συνυπολογισθούν από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να δοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις». Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των παραγωγών, στις
οποίες απάντησε ο κ. Δούκας, τον οποίο η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε στο τέλος της σύσκεψης για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Οργανισμός και για την τάχιστη διαδικασία που ακολουθεί, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το