Ελλάδα

Στο τραπέζι οι μεγάλες περιφέρειες

kouroublis

Παράθυρο διαλόγου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανοίγει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι κατά τη δεκαήμερη συζήτηση στη Βουλή μπορεί τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς να διαμορφώσουν συνθήκες για ευρύτερες συναινέσεις.

Παρότι προβλέπεται «πόλεμος» κατά τη σημερινή πρεμιέρα της διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφού τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ο αρμόδιος υπουργός και βουλευτές υπέρ της απλής αναλογικής) αναμένεται ότι θα κάνουν και θα δεχθούν σφοδρή επίθεση κυρίως από τη ΝΔ (τους κ. Βορίδη, Δένδια κ.ά., υπέρ της ενισχυμένης), εκτιμάται ότι η συζήτηση θα λάβει άλλα χαρακτηριστικά στις επόμενες συνεδριάσεις.

Και αυτό γιατί, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η εξασφάλιση των 200 ψήφων για να ισχύσει ο νόμος από τις επόμενες εκλογές, ενώ οι γνωρίζοντες διαβλέπουν ότι αν το Μαξίμου θελήσει να ανοίξει περισσότερο την κουβέντα, τότε θα αφήσει περιθώρια συνεννόησης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – ειδικά μετά τη διαφοροποίηση του Θ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος, παρά το κατηγορηματικό όχι της Φώφης Γεννηματά «σε αποσπασματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ότι θα ψηφίσει την απλή αναλογική.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν δε μελλοντικές παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο άφησε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, μιλώντας στον Real Fm, αφενός υπονόησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια του νόμου που κατέθεσε θα υπάρξει η ευκαιρία συγκερασμού κάποιων απόψεων και αφετέρου προανήγγειλε την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε δύο φάσεις.

 Επί της ουσίας υποστήριξε ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (οι βουλευτές και άλλων κομμάτων λέγεται ότι οχυρώνονται για την επανεκλογή τους πίσω από τη διατήρηση του σημερινού Χάρτη) και η ψήφος για τους ομογενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δεύτερη νομοθετική κίνηση.

 
Στο τραπέζι οι μεγάλες περιφέρειες

«Κάτι ακόμα»
«Εγώ δεν θα πάψω να παλεύω γι’ αυτό. Δεν σταματάει η ζωή εδώ. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάτι ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής στον Real Fm, όπου, κληθείς να απαντήσει γιατί η αλλαγή στις περιφέρειες δεν έγινε τώρα, τόνισε ότι «δεν το ήθελε, όχι μόνο o Λεβέντης, δεν το ήθελαν κι άλλοι». Oπως το ΚΚΕ; «Ε, ναι. Δεν είναι μόνο ο Λεβέντης» εξήγησε και πρoσέθεσε:

«Δεν ήταν συναλλαγή. Το ΚΚΕ δεν μπαίνει, νομίζω, σε αυτή τη λογική. Εχει κάνει μία δήλωση, στην αρχή, είπε ότι δεν συμφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών. Οπως καταλαβαίνετε, χωρίς ΚΚΕ δεν μπορούν να μαζευτούν οι ψήφοι. Τι να κάνουμε;».

Απευθυνόμενος εν τω μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ που διά της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε ταχθεί πρόσφατα υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά προ ημερών δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, ο Π. Κουρουμπλής, που προέρχεται από τον χώρο, δεν απέφυγε να σημειώσει την άποψή του ότι η συμφωνία υπέρ της κυβερνητικής πρότασης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ευρύτερες συναινέσεις στον προοδευτικό χώρο.

Συνεργασία
«Είναι ένα χώρος και εμένα με πονάει, όσο και αν δεν ανήκω πλέον σε αυτόν τον χώρο – εκεί γεννήθηκα, ανδρώθηκα. Θεωρώ ότι διαπράττεται ένα λάθος – θα μπορούσε να είναι η απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου για τη συνεργασία στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο καταγράφεται έντονη κινητικότητα, καθώς στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης επιχειρούν να δημιουργήσουν γέφυρες ανταλλαγής απόψεων για τα περιθώρια σύγκλισης.

Σε κάθε περίπτωση η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου (από την Κίνα) μπορεί να συνδυαστεί με συσκέψεις για τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ πρόκειται να επιμείνει στη σκληρή γραμμή και να αποκρούσει κάθε προσπάθεια συμφωνίας – «ζητάμε εκλογές και όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ποτάμι επίσης ξεκαθαρίζει ότι επιμένει στην πρόταση για μειωμένο μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ (τη μάχη στην Επιτροπή αναλαμβάνει τελικώς ο Κώστας Σκανδαλίδης) θα επαναλάβει τα πέντε σημεία, μεταξύ των οποίων το σπάσιμο των περιφερειών, την ψήφο για την ομογένεια και μπόνους για συνασπισμό κομμάτων ή το πρώτο κόμμα που θα πιάσει το ποσοστό 42%.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το