Τοπικά

Στο Συνήγορο του Πολίτη η Επιτροπή Αγώνα : “16.000.000 cm3 ρυπογόνων καυσαερίων της ΑΓΕΤ καθημερινά στο Βόλο”

Η Επιτροπή Πολιτών απέστειλε  στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και τον Συνήγορο του Πολίτη επιστολή ζητώντας να υπάρξει άμεση παύση λειτουργίας της ΑΓΕΤ και κάθε ρυπογόνας βιομηχανίας. Η επιστολή αναφέρει:

Τα μέτρα προστασίας που αποφασίζονται για να θωρακιστεί η Δημόσια Υγεία, παρά το δυσανάλογο οικονομικό και κοινωνικό τους κόστος, γίνονται σεβαστά και αποδεκτά από τους πολίτες με κατανόηση. Εργασιακοί χώροι που συγκεντρώνουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών κλείνουν επ’ αόριστον και δραστηριότητες που μπορούν να την επιβαρύνουν αναστέλλονται.
Τέτοιου είδους μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης στις μεγάλες ευρωπαικές πόλεις όπως Αθήνα, Μιλάνο, κ.ο.κ. κάτι που βοηθάει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας στην αντιμετώπιση του κορονωϊού.
Νέες μελέτες και έρευνες ανακοινώνονται για τη σύνδεση καρκίνου με τις εκπομπές της τσιμεντοβιομηχανίας που συναποτεφρώνει (https://bit.ly/2UsslRJ στα ισπανικά), για τις επιπτώσεις βαρέων μετάλλων από βιομηχανίες στους εργαζομένους (https://bit.ly/2y1RICz στα ελληνικά) και για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε παιδιά που ζουν κοντά σε αποτεφρωτήρες (https://www.mdpi.com/1660-4601/17/6/1919 ).
Ο Βόλος δυστυχώς είναι μια τέτοια περίπτωση αφού μέσα στον αστικό ιστό ουσιαστικά, σε απόσταση 150μ από το κοντινότερο σπίτι, λειτουργεί η τσιμεντοβιομηχανία της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ).
• Δεν είναι μόνο τα 16.000.000 περίπου cm3 ρυπογόνων καυσαερίων και απαερίων που βομβαρδίζουν καθημερινά τον ουρανό της πόλης μας, μεταφέροντας εκατοντάδες κιλά νικελίου, μολύβδου, υδραργύρου, χαλκού, αρσενικού, καθώς και διοξινών, φουρανίων, διοξειδίου του αζώτου, τσιμεντόσκονης και άλλων επιβλαβών ουσιών που αναπνέουν μεγάλοι και μικροί.
• Δεν είναι μόνο οι συνεχιζόμενες αφίξεις στο λιμάνι της, υπόπτων δεμάτων με “καύσιμα”, που διακινούν Ιταλοί “εργολάβοι”.
• Δεν είναι μόνο τα ύποπτα δέματα που έρχονται για καύση από τον ραδιενεργό ΧΥΤΑ της Φυλής.
• Δεν είναι οι φόβοι μας για αποτέφρωση μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων που έρχονται στο Βόλο για επεξεργασία, από την ίδια ακριβώς εταιρία, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που φέρνει δωρεάν τα ύποπτα καύσιμα από τη Φυλή στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ως προϊόν δικής της επεξεργασίας & παραγωγής.
• Δεν είναι επίσης το γεγονός ότι οι Βολιώτες πεθαίνουν πρόωρα με πανελλήνιες πρωτιές σε βαριές ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση όπως δείχνουν οι μελέτες παγκοσμίως.
• Δεν είναι μόνο τα στραβά μάτια που κάνει επίσης διαχρονικά ο Δήμος Βόλου
Είναι κυρίως η ασυνέπεια και η μηδενική αξιοπιστία της εταιρίας που άλλα λέει κι άλλα κάνει αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία των ανθρώπων, με την διαχρονική κάλυψη για αυτό το έγκλημα από Περιφέρεια, ΥΠΕΝ, Δήμο. αλλά και τα μεγάλα κόμματα.
Η LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) είχε το χρόνο να επιδείξει την κοινωνική της ευθύνη παίρνοντας η ίδια την απόφαση να αναστείλει την ρυπογόνο λειτουργία της εν μέσω καραντίνας ή έστω να καίει μόνο φυσικό αέριο ως καθαρότερο καύσιμο, σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως ήταν η συμβιβαστική πρόταση της Επιτροπής. Δεν το έκανε, αντίθετα επιδίωξε την ακόμη μεγαλύτερη ρύπανση του Βόλου με την πειραματική καύση CLO. Την ίδια στιγμή που “διαρρήγνυε τα ιμάτιά” της σε δημόσια ανακοίνωση ότι δεν ήταν στα σχέδια τους η καύση CLO, ζητούσε κι έπαιρνε την σχετική άδεια από το ΥΠΕΝ και τιν ΕΣΔΝΑ όπως αποκαλύφθηκε.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πλέον αναγκαία η άμεση παύση λειτουργίας του εργοστασίου της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) που λειτουργεί μέσα στην πόλη και η μετεγκατάστασή του το συντομότερο με καταβολή των πλήρων αποδοχών στους εργαζόμενους για το μεσοδιάστημα.
Ζητούμε από όλους τους βουλευτές, τους τοπικούς φορείς, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και πάνω και πρώτα από όλους αυτούς τους αν-αρμόδιους τους πολίτες του Βόλου, να αγωνιστούμε γι αυτό τον σκοπό.
ΥΓ: ότι ισχύει για την ΑΓΕΤ ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία ρυπαίνει την ατμόσφαιρα της πόλης μας είτε έχει άδεια καύσης σκουπιδιών είτε δρα παράνομα. Απλώς θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή δεν υποκαθιστά ακόμη τις επίσημες αρχές που οφείλουν να βρουν και να τιμωρήσουν τους υπαίτιους. Άλλωστε μας το είχε πει η ίδια η κ. Κολυνδρίνη ότι γνωρίζουν τον ρυπαντή, περιμένουμε την επίσημη αποκάλυψη του εδώ και δύο χρόνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το